5 Ocak 2014 Pazar

Etli Turta



Kışın soğuk günlerinde, sıcacık, fırından yeni çıkmış mis gibi tereyağı kokan, dışı kıtır çıtır hamurlu, içi sulu leziz etli, doyurucu, iştah kabartan şahane bir tarife ne dersiniz? Hamuru bol tereyağlı, baharatlarla çeşnilendirilmiş, yoğun bir karışım. İç harcı et, mantar ve bol soğanla yaptım. Pişerken çıkan kokulardan belliydi sonuç! Yalnız bir uyarı: Son derece doyurucu bir yemek. Ana yemek yerine koyun. Ailece oturup turta kalıbının kırıntıları üstüne kavga edebilirsiniz.

Malzemeler:
750 gr kuşbaşı et
1 orta boy soğan
5 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı doğranmış mantar
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
Zeytinyağı
Tuz, karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı adaçayı
Rendelenmiş eski kaşar (arzuya göre)

125 gr tereyağı
250 gr un
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı süt
2 yumurta

Hazırlanışı:
1. Tencereye iki kaşık zeytinyağı koyup kuşbaşı etleri sıcak tencerede kavuruyoruz. Etlerin dışı kabuk tuttuktan sonra incecik doğranmış sarımsak ve soğanları ekleyip karamelize olana kadar soteliyoruz.

2. Soğan ve sarımsaklar yumuşadıktan sonra tenceremize bir yemek kaşığı salça, kimyon, karabiber, tuz, doğranmış adaçayı (nefis bir aroma veriyor, kırmızı etle çok yakışıyor) koyup hepsini karıştırmaya devam ediyoruz. Etlerin güzelce pişmesi için üstünü örtecek kadar sıcak su koyup altını kısıp yarım saat pişmeye bırakıyoruz.


3. Yarım saatin sonunda turta harcı karışımımıza doğradığımız mantarları ve daha koyu bir kıvama gelmesi için iki yemek kaşığı unu ekliyoruz. Dibinin tutmadığından emin olarak kısık ateşte yaklaşık bir yarım saat daha pişmeye bırakırken hamuru hazırlamaya başlıyoruz.


4. Bu arada fırını 200 dereceye ayarlıyoruz.

5. Hamur için 250 gr unu 125 gr tereyağı ile karıştırıyoruz. Ölçme kabı olmayanlar için un yaklaşık 2,5 su bardağı, tereyağı da 2-3 yemek kaşığı kadar.

6. Unun içine iki yumurta, bolca kekik, tuz, 2 yemek kaşığı süt koyduktan sonra güzelce yoğuruyoruz. Elinize yapışırsa un ekleyebilirsiniz ancak hamur çok sert olmamalı.

7. Hamurdan bir avucumuzu dolduracak kadar bir parça koparıp kenara koyuyoruz. Bu parça turtamızın kapağı olacak.

8. Kalan büyük parçayı temiz bir tezgahta yarım santimden ince açtıktan sonra yağladığımız turta kalıbına, kenarlarını da kaplayacak şekilde seriyoruz.  


9. Turtanın iç harcı bu arada iyice yumuşamış olmalı. Arzuya göre, eski kaşar rendesi katıp hamurun üstüne döküyoruz. Kenara ayırdığımız küçük parçayı turta kalıbımızın boyutunda incecik açıyoruz ve harcın üstüne kapattıktan sonra kenardan taşan kısımları kapağın üstüne bastırıyoruz.


İşte fırına girmeye hazır, yanlış kapatılmış bir turta! =) Fakat piştikten sonra o kapağı kaldırıp altından çıkan duman öyle bir koku yaydı ki...

10. Usulüne uygun bir şekilde turtanın kapağını kapatıp, kenarlarını da kapağın üstüne kıvırıp elimizle biraz bastırdıktan sonra bir yumurtayı çırpıp üstüne sürüyoruz. İşte ben bunu unuttum! =) Ama gerçekten görüntüde matlık dışında bir eksiklik olmadı. Hatta belki daha bile kıtır pişti!

11. Turtayı fırına vermeden önce içindeki buharı çıkabilsin diye en üstüne bıçakla çizerek hafif bir çarpı şekli ya da yan yana iki küçük kesik yapıyoruz.

12. 200 derecede 50-55 dakika içinin de, dışının da yeterince pişmesi için ideal. Afiyet olsun.



Evet, turta kesildikten sonra birkaç saniye tabakta gördüm. 
Herkese afiyet olsun!

3 yorum:

  1. Dizilerde ve yemek kanalinda bolca gördüğüm etli turtayi artik yapmaliyim dedim. Tarifinizi buldum. Teşekkurler.

    YanıtlaSil
  2. kaç kişilik bu tarif acaba?

    YanıtlaSil