25 Ocak 2014 Cumartesi

Köy Ekmeği


Hadi evde ekmek yapalım! Hatta enikonu günümüzü buna ayıralım. Rahat ve keyifli bir günde, ara ara kontrol ederek, toplamda 3-4 saat süren bu ekmek yapma sürecini yaşayalım. Tarifini paylaşacağım tam buğday unundan bu ekmek buzdolabında ve buzlukta çok rahat saklanıyor; tazeliğini koruyor; çok doyurucu ve besleyici; yapması kolay ve çok zevkli. Özellikle de ılık malzemeleri karıştırıp hamuru yoğurma kısmı tam bir terapi niteliğinde. Masaj yaptırmak gibi neredeyse. Abarttım mı? Denemek lazım. :)

Malzemeler:
60 gr tereyağı
3 yemek kaşığı bal
1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı tuz
625 gr tam buğday unu (ya da köy unu)
125 gr beyaz un

Hazırlanışı:
1. Tüm malzemeleri hazırladıktan sonra, tereyağını eritmekle başlıyoruz. Başka bir tarafta bir kasede 1 yemek kaşığı balı, 4 yemek kaşığı ılık suyla karıştırıyoruz.
2. Ballı suyun içine mayamızı serpip şöyle bir karıştırdıktan sonra 5 dakika kadar erimesini bekliyoruz. Eriyen mayayı tereyağı, tuz, balın geri kalanı ve 400 ml ılık suyla karıştırıyoruz.
3. Bu kasenin içine tam buğday ununun (ya da marketlerde köy unu diye satılan unla da yaptım, o da tam buğdaydan) yarısını beyaz unla karıştırıyoruz. Geri kalan tam buğday unumuzu yavaş yavaş ekleyip hepsini bir araya getiriyoruz.
4. Elde ettiğimiz hamur yumuşak, çekince kasenin kenarlarına yapışmayan bir kıvamda olmalı. Şimdi bu hamuru alıp un serpilmiş temiz bir tezgahda 10 dakika boyunca çeke çeke yoğuruyoruz. İşte bu bölüm en sevdiğim kısım çünkü hamur parmaklarımın arasından kayıyor, ılık ve yumuşacık, insanı rahatlatıyor.
5. Çukur bir kaseyi hafifçe yağladıktan sonra ekmek hamurunu içine oturtup nemli bir bezle üstünü kapatarak sıcak bir yerde 1-1,5 saat dinlendiriyoruz. Ekmek hamuru kabarıp iki katına çıkmalı.
6. Kabaran hamuru tekrar tezgaha çıkarıp bir kere elimizle basıtırıp düzleştiriyoruz ve üçe bölüyoruz. Parçalardan birini de tekrar ikiye bölüyoruz.
7. Yağlı kağıt serdiğimiz ya da yağladığımız geniş, kenarları ince bir tepsiye büyük hamur parçalarını iki top yapıp yerleştiriyoruz. Elimizde kalan daha küçük parçaları da yine top yapıp büyük parçaların üstüne oturtuyoruz. En üstteki tepe noktasından aşağı bir parmağımızı sokup bastırıyoruz ve ufak bir bacamsı delik açıyoruz.
8. Şimdi ekmek hamurumuzun fırına girmeden önce bir kez daha dinlenmesi gerekiyor. 45 dakika ya da bir saat, kabarana kadar nemli bezle sarıp bekletiyoruz.
9. Bu arada fırınımızı 190 dereceye ayarlıyoruz. Ekmekleri 40-45 dakika, yani üstü kahverengi altın bir kabuk oluşturana kadar pişiriyoruz. Süre tamamlandıktan sonra pişip pişmediğini anlamak için ekmeği elimize alıp tabanına vurduğumuzda tok bir ses çıkmalı.
10. Evde pişirdiğimiz leziz ekmeğimiz yemeye hazır. Ben bu ekmeği yaptığımda hep bir somunu güzelce sarıp buzluğa atıyorum. Diğer somunu bir haftada ancak tüketiyoruz zaten. Yoğun, ağır ve doyurucu bir ekmek oluyor. Herkese afiyet olsun!
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder