10 Ocak 2014 Cuma

İngiliz Çay Keki

İçinde hiç yağ yok! Bu ayrıntıyla damardan girmeye karar verdim, umarım etkili olmuştur. :) Bu keki ilk yine kayınvalidemden gördüm ve aşağı yukarı anlattığı tarifiyle uyguladım. İngiliz'lerin çok eskiden beri beş çayının yanında hazır ettikleri, özellikle sıcak fırından çıkarıp çay saatine yetiştirip tereyağı sürerek yemeyi sevdikleri bir kekmiş. İngilizce'den çevirirsem hatta 'Çay Ekmeği' bile diyebilirim. Oldukça yoğun, baharatlı, doyurucu ancak midede çok hafif bu keki yapmak kolay. Mutfakta bulunsun. Bir hafta tazeliğini koruyor. Baktık bitmedi, dilimleyip buzlukta saklayabilir, istediğimiz kadar çıkarıp çıkarıp tüketebiliriz. Sadece öncesinde küçük bir hazırlık gerekiyor, o da kuru üzümleri demlenmiş çayda bir iki saat bekletmek. (Eklemeden geçemeyeceğim: Bekletmeden de yaptım, bir şey olmuyor; bekletirsek üzümler tombul tombuk şişip yumuşuyor ve adet yerini buluyor.) 

Malzemeler:
1 bardak demli çay
3 bardak un
3 yumurta
1 paket kabartma tozu
1,5 bardak toz şeker
Yarım bardak süt
3/4 bardak kırılmış ceviz
3/4 bardak kuru üzüm (daha fazla da olabilir)
1 tatlı kaşığı tepeleme tarçın

Hazırlanışı:
1. Kuru üzümler soğuk çayda ıslatılıp bekletilir.
2. Tüm malzemeler çukur bir kapta mikser yardımıyla güzelce karıştırıldıktan sonra derin dikdörtgen kek kalıbında 175 derece fırında 50 dakika pişirilir.
3. Üstüne vişne reçeli döküp ya da yanında tereyağı ve reçelle birlikte servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!


 İşte benim kendimi İngiliz hissettiğim bir beş çayı anım. :)

 Sanırım bu keki sütlü çayla sevmişim. :)
 Yakından bakıldığında da kekin yoğun dokusu belli oluyor. Yediğinizdeyse doyurucu ama hafif bir his.
On bir kahvesinin yanında bir dilimcik! Herkese neşeli günler!
Yeşil çayım, tereyağım, reçelim, oh!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder