3 Ocak 2014 Cuma

Geleneksel İngiliz Tatlısı: Elmalı Kırıntı - Apple Crumble

Özel Bir İngiliz tatlısı: Elmalı Kırıntı

Kış aylarında en sevdiğimiz meyve elma. Yeşili, kırmızısı, Amasya'sı, goldeni hepsi her an mutfağımızda taze taze bekler. İngiliz mutfağından bu basit tarif, tam evde otururken mis gibi pişirilecek, sıcacık ve doyurucu, vanilyalı dondurma eşliğinde şahane bir tatlı. Kırıntı hamurunu öğrendikten sonra elma yerine armut, erik, vişne, şeftali ve benzeri etlı ve sulu meyvelerle deneyebilirsiniz. Zaman zaman elma ve armutu karıştırıp kullanıyorum. Kırmızı tatlı elmayla çok güzel oluyor. Yeşil elmayla buruk bir tat oluyor. Kaşık kaşık yenilen bu güzel İngiliz tatlısı bizim evde bir klasik.

Malzemeler:
150 gr esmer şeker
300 gr un
5 orta boy elma
200 gr tereyağı
Bir çimdik tuz
2 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz zencefil
2 limonun suyu
1 portakal suyu
1 portakal ya da limonun kabuğunun rendesi

Hazırlanışı:
1. İlk olarak tatlı için kullanacağımız derin fırın kabına limon ve portakal suyu, iki kaşık tarçın, bir portakal kabuğu rendesini koyup karıştırıyoruz. Arkasından elmaları yıkayıp soyuyoruz. Küp küp doğrayıp kararmamaları için fırın kabındaki meyve sularının içine ekliyoruz.
2. Üstünün kırıntılı hamurunu yapmak için önce oda sıcaklığındaki tereyağını unla birlikte parmaklarımızın ucuyla parçalayarak kırıntılı bir hamur elde ediyoruz. Esmer şekeri, tarçın ve zencefili ekliyoruz. Bir çimdik tuz atıp hamuru iyice karıştırıyoruz.
3. Ekmek kırıntısı görünümü alan hamuru fırın kabının içinde bekleyen meyvelerin üstüne döküp elimizle güzelce bastırıyoruz.
4. Öncede n ısıtılmış 190 derece fırında 40 dakika boyunca pişiriyoruz. Hamur çıtır çıtır bir kabuk halini alınca, alt katmandaki elmalar limon ve portakal suyuyla pişip yumuşayınca tatlıyı fırından çıkarıyoruz.
5. Sıcak servis edilmesi gerektiğinden ve sulu lezzetli olduğundan çukur bir kaseye tatlıdan bir kepçe alıp yanına bir top kaymaklı dondurma ya da sert çırpılmış krema ekliyoruz. Afiyet olsun!

 Kırmızı elmayla da çok güzel oluyor, orijinalinde sulu ve tatlı yeşil elma öneriliyor.
 Portakal daha sulu olduğu için bu tatlıyı portakal suyuyla yapmayı çok seviyorum. Kabuğunun kattığı aroma ve tat tarifsiz!
 Hamuru parmakuçlarıyla tereyağı una yedirerek hazırlıyoruz. Özellikle avucumla yoğurmamak çok önemli. Ne kadar ekmek kırıntısı görüntüsü, pişince o kadar çıtır kabuk. Ve meyvelerin kaplanmış hali aşağıdaki gibi görünmeli.
Bu da benim erikli vişneli kırıntım. 
Bu tarif her türlü meyveyle hazırlanabiliyor. Hatta iki meyvenin karışımı da kullanılabilir. Mesela mürdüm eriği ve elma; şeftali; vişne; armut ya da elme ve armut; erik ve vişne.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder