3 Ocak 2014 Cuma

Kıymalı Pırasalı Turta




Girit soframa hoşgeldiniz! =) En sevdiğim tariflerden birini paylaşmakla başlamak istedim. İki sene önce Girit'te bir köyde gittiğim, ev yemekleri yapan bir tavernada yiyip bayıldığım bu turtayı hemen sorup soruşturdm, kendimce yorumlayarak hazırladım. Giritli eşimin onayından geçtiği için gönül rahatlığıyla yayınlıyorum. Ana yemek görevi de görebilir, güzel bir çay sofrasına ya da sunumlara da dahil olabilir.

Malzemeler

  • 5-6 sap pırasa
  • 400 gr kıyma
  • 3 çorba kaşığı domates (rendelenmiş ya da blenderdan çekilmiş)
  • Bir tatlı kaşığı muskat rendesi
  • Zeytinyağı
  • Tuz, karabiber
  • Bir çimdik pul biber
  • 350 gr un
  • 1 büyük kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 büyük kahve fincanı süt
  • Bir çimdik tuz
  • 1 yumurta
  • Susam ve çörek otu

Hazırlanışı

  1. Geniş bir tavayı ya da teflon tencereyi ısıtıp iki büyük kaşık sızma zeytinyağı koymakla başlıyoruz. Hemen kıymamızı atıp kavuruyoruz.
  2. Bu arada pırasaları yıkayıp incecik incecik doğramaya başlıyoruz. Kıymanın rengi döndükten sonra pırasaları atıp karıştırıyoruz. Üstüne üç çorba kaşığı domates püresi/ rendelenmiş domatesi ekliyoruz.
  3. Bir tatlı kaşığı toz muskat ya da tane muskatın çeyreğini karışımın içine rendeliyoruz. Muskat, çoğu Yunan ve Girit yemeğine katılan bir baharattır. Hem malzemenin lezzetini ortaya çıkarır, hem diğer baharatları dengeler, hem de çok hoş bir koku katar. Üstüne damak zevkimize göre tuzunu, biberini, acı seviyorsak pul biberini de ekleyip altını kısıyoruz.
  4. Temiz tezgahımızın üstüne 350 gr (ortalama üç dört su bardağı kadar eder) unumuzu eleyerek koyuyor, üstüne büyük bir kahve fincanıyla ölçtüğümüz sızma zeytinyağı ve süt (ya da süt yerine yoğurt da koyabiliriz) ekleyip güzel bir hamur halini alıncaya dek yoğuruyoruz. Hamur yapışkanlı kalırsa fazladan un, çok katı olursa da süt ve zeytinyağı katarak ele yapışmayacak yarı sert kıvama getirebiliriz.
  5. Hamurumuzu ikiye bölüyoruz. Birinci kısmı incecik bir şekilde, turtamızı koyacağımız fırın kabının boyutlarını ve şeklini alacak biçimde açıyoruz.
  6. Fırın kabımızın dibini sızma zeytinyağ ile yağladıktan sonra açtığımız hamuru tabana güzelce yerleştiriyoruz. Üstüne kıymalı pırasa harcımızı döküyoruz. Eğer pırasalı harç çok sulu olduysa ve turtanın hamurunu ıslatıp yumuşatmasından korkuyorsak, hamur tabanın üstüne bir avuç bulgur serpiştirmek fazla suyu çekmesi için işe yarayacaktır.
  7. Pırasalı harcımızı eşit şekilde yayıp üstünü düzelttikten sonra elimizde kalan hamuru gene incecik açıp turtamızın üstünü güzelce kapatıyoruz. Hamuru kalın sevenler, bu parçaya kabartma tozu katarak kabuğu şişkin de yapabilirler.
  8. Bir yumurtayı çırpıp hamurun üstüne fırçayla incecik şekilde sürüp bol susam ve biraz çörek otuyla süslediğimiz turtamızı 190 derece fırında 45-50 dk, hamurun rengi kızarana kadar pişiriyoruz.
  9. Sıcak servis tavsiye edilir. Soğuduktan sonra dolapta dört güne kadar dayanır ve mikrodalga fırında 2 dk ısıtarak ertesi gün de bu lezzeti tüm tazeliğiyle yaşayabilirsiniz. Afiyet olsun. 

Arkadaşlarla çay muhabbetine doyurucu bir lezzet Kıymalı Pırasalı Turta.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder