23 Ocak 2014 Perşembe

Bezelyeli Kıymalı Köri

Köri, bizim bildiğimiz anlamıyla bir baharat. Aslında bir baharat karışımı. Hint mutfağının vazgeçilmezi ve dünya mutfağına kazandırdığı en müthiş lezzetlerden biri olan köriyle yapılan sayısız tarif var. Şahsen ben köriyi, annemin yaptığı Körili Tavuk'tan öğrendim. (Bir gün o basit ve güzel tarifi de paylaşırım.) Ancak sadece bu kadarla kalmıyor. Bol baharatlı, etli, tavuklu ya da sebzeli, tencerede pişen karışık malzemeli yemeklere de İngilizce'de genel olarak 'curry' deniyor. İngiliz mutfağı, Hint yemeklerinden sınırsız etkilenmiş. Curry'yi de almış, çeşit çeşit kullanmışlar. Eşim de İngiliz olduğu için bu tarifi hakkını vererek yapar. Ana malzemesi kıyma, bol soğan, bol ve çeşitli baharatlar, bir bardak bezelye. Yanına yağsız pişmiş pilav ve ateşi söndürmesi için yoğurt. Yemeye doyamadığım yemeklerden biri; çok hafif olduğunu söyleyemeyeceğim. Ana malzemesi kıyma olan bir yemeğe karşı biraz önyargılı yaklaşmak çok da tuhaf değil. Yalnız denemeden vazgeçmeyin. Hatta resimleri çekerken, ah keşke kokusunu da koyabilseydim diye düşündüm. O kadar müthiş çünkü!

Malzemeler: (2-3 kişilik)
300 gr dana kıyma
1 büyük soğan
5-6 diş sarımsak
2 yemek kaşığı salça
1 bardak bezelye
1 bardak et suyu
2 tatlı kaşığı köri
2 tatlı kaşığı Garam Masala toz baharat karışımı
Tatlı toz biber
Tuz, karabiber
Zeytinyağı ya da fındık yağı

Hazırlanışı:
1. Tencereye bir parça sıvıyağ koyup soğan ve sarımsakları öldürmekle başlıyoruz. Çok geçmeden kıymayı ekleyip güzelce harlı ateşte kavuruyoruz.
2. Kıymaların rengi döndükten sonra içine bir bardak sıcak suda ya da etsuyunda erittiğimiz iki kaşık salçayı döküyoruz. Tüm baharatları da atıp güzelce karıştırıyoruz. Eğer suyunu çekerse bir parça daha su ekliyoruz. Ne tamamen kurumalı, ne de çok sulu olmalı. Bu yüzden suyu yavaş yavaş ekleyerek kontrol edebiliriz.
3. Son olarak karıştırmayı bırakmadan önce dondurulmuş bezelyeleri karışıma atıp şöyle bir çevirdikten sonra altını kısıp tenceremizin kapağını kapatıyoruz ve 10-15 dakika pişmesini bekliyoruz.
4. Bu arada yan tarafta iki yemek kaşığı zeytinyağı ile pirinçleri pişiriyoruz. Yemeğin yanına pilavı mümkün olduğunca az ya da sıfır yağ ile yapmak önemli çünkü kıymalı sosun yağını dengeliyor.
5. Pilav da piştikten sonra servise hazırız. Yoğurt şart. Artı bir serinlik için bol limonlu havuç salatası çok yakışıyor. Afiyet olsun!

 Eşim kavurdu, ben fotoğraf çektim. =)

 Sosun kıvamı tam böyle olmalı; sulu ama çorba gibi değil. 

 Bu akşam kullandığımız baharatlar. Acı seven acı katabilir; kekik, nane, karanfil, zevkinize göre katıp deney yapmaktan çekinmeyin. 

 Altını kısmadan önce sosumuzun son durumu. Kokusu ise tarif edilemez...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder