23 Haziran 2014 Pazartesi

Yunan Mutfağı'ndan: Dana Kuşbaşı 'Yuvetsi'



'Yuvetsi' tarifini daha önce tavuk kalçayla hazırladığım halini paylaşmıştım. Ara sıra yaptığım bu yemek en çok kuzu etine yakışıyor. Parça etle yapıldığında ve kalabalık için bol miktarda piştiğinde enfes oluyor. Bu akşam iki kişilik küçük bir kapta hazırladığım yuvetsi için küçük kuşbaşı dana etlerini kullandım. Yağsız et, domates, zeytinyağı ve biraz arpa şehriye... Gerçekten de başka bir şeye ihtiyaç duymuyor bu yemek. Baharatlandırmak size kalmış.

Malzemeler:
2-3 kişilik
300 gr yağsız dana kuşbaşı (ufak kesilmiş)
3 adet rondoda çekilmiş domates
1 çay fincanı arpa şehriye
1 çay fincanı sıcak su
1/2 çay fincanından biraz daha az zeytinyağı
Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
1. Küçük boy bir fırın kabının içine domatesleri, kuşbaşı etleri, zeytinyağı ve sıcak suyla birlikte koyup tuzunu biberini ayarladıktan sonra 200 derece fırında 50 dakika pişiriyoruz.

4. 50 dakika piştikten sonra içine bir çay fincanı arpa şehriye ve gerekirse, yani suyunu çekmişse şehriyelerle eşit miktarda su koyuyoruz. Suyunu çekmemişse eklemeye gerek olmayabilir. Emin olmak için fırın kabını arada bir kontrol edebilir, gerekirse yarım bardak daha su ekleyebilirsiniz.

 Etler pişti; şimdi şehriyeyi katma sırası. 

5. Arpa şehriye iyice suyunu çektikten, etler domates ve şehriyenin altına batmış, neredeyse görünmez haldeyken sıcakken çıkarıp servis ediyoruz. Bir Yunan yemeği olan yuvetsi, Yunan mutfağı klasiği beyaz peynir serpildikten sonra servis ediliyor. O kısım size kalmış çünkü her koşulda nefis oluyor. Benim tavsiyem bol kekik ve biraz kıyılmış maydonoz. Afiyet olsun!


Bu yemekle yapabileceğiniz nefis bir Yunan gecesi menüsü şöyle olabilir:

Etli Yuvetsi (güveç)
Fırında Yaz Sebzeleri ya da Briam (tarifi blog'da)
Süzme Yoğurt ile Kuru Cacık

Tatlı: Galaktaboureko ya da Muhallebili Baklava (Tarifi burada)
veya Ballı Süzme Yoğurt
veya Kaymaklı Dondurma

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder