22 Haziran 2014 Pazar

Taze Domates Salatası

 
Girit'e ilk gittiğimde yediğim, bayıldığım ve o gün bugündür vazgeçemediğim bir salata/meze tarifi yazacağım. Giritliler bu salataya 'koukouvakia' ya da içine konan peksimet ekmeğinden dolayı 'dakos' adını veriyor. Yunanistan'ın başka bir yerinde insanlar bu salatayı bilmiyor; özellikle Girit mutfağına has. Çok basit, gündelik, sade ama son derece lezzetli, sağlıklı ve doyurucu bu tarif yaz geldi mi taze domateslerle, mis gibi sızma zeytinyağıyla ve beyaz peynirle bir şölene dönüşüyor.

Sabah kahvaltılarına uygun, tek başına sıcak bir yaz günü serin bir öğle yemeği olabiliyor; aynı zamanda akşam yemeklerinde etlerin, mangal sofrasının ya da ızgaraların yanına çok yakışıyor.

İki püf noktası var. Birincisi, domatesleri muhakkak rendelememiz gerekiyor. Doğrayınca ya da blender'a atınca aynı sonuç elde edilmiyor. Domateslerin suyu kendiliğinden ortaya çıkmalı ancak etli kısmı da kaybolmamalı. İkincisiyse, bol zeytinyağı. Çünkü sızma zeytinyağın domates suyuyla birleşimi ekmekleri ıslatıp hafiften yumuşatıyor.

Önemli bir soru var: Bu peksimetleri nereden bulacağız? Girit'te peksimet çok kullanılan bir ekmek türü. Büyük yuvarlak olanları, küçük yuvarlak olanları, lokma lokma bölünüp fırınlanmışları, beyazı, kepeklisi, çavdarı, tam buğdayı, ekmek dilimi şeklinde olanları, susamlısı, çörekotlusu ve daha farklı çeşitleri var. En güzeli de bir köy bakkalından almak. İnsanlar peksimeti ekmeğe tercih ediyor çünkü daha dayanıklı. Serin ve kuru yerde muhafaza edildiğinde aylarca sapasağlam kalıyor. Yüksek lif içerdiğinden de az miktarı yeterli oluyor.

Tabii ki her dakika Girit'ten peksimet taşıyamayız. Bu sebeple ben fırından aldığım, esmer unla yapılmış, tercihen tam buğday köy ekmeklerini kalın kalın dilimliyorum ve düşük ısılı fırında suyunu tamamen çekip kıtır olana kadar pişiriyorum. Sonra bir torbaya koyup ağzını kapatıyorum ve kiler dolabında bütün kış durabiliyor.

Malzemeler:
3 parça peksimet
3 adet iri domates
1 dilim beyaz peynir (tercihen sert koyun ezine peyniri çünkü Yunanistan'ın 'feta' peynirine en çok benzeyen bu)
5-6 adet zeytin
Bir tutam yabani mercanköşk ya da kekik

Hazırlanışı:
1. Peksimetleri düz bir servis tabağına dizdikten sonra domatesleri teker teker rendeleyip suları ekmeği ıslatacak şekilde bolca dilimlerin üstüne koyuyoruz. Malzemelerin oranı aslında kaç kişilik bir salata hazırlayacağınıza bağlı. Unutmayın, domatesler ekmeği tamamen kaplamalı ve üstte yarım parmak kalınlığında bir tabaka oluşturmalı.
2. Domatesli ekmeklerin üstüne bolca sızma zeytinyağı döküyoruz.
3. Dilimlediğimiz peyniri domateslerin üstüne kırıntılıyoruz ve en üste, arzu ettiğimiz kadar zeytin koyuyoruz. Girit'te de bu miktar değişiyor. Bazı yerlerde bir iki tane zeytinle gelen bu salata, bazen 10-15 zeytinle de servis edilebiliyor.
4. Salatamızı kekik ya da orijinal tadı istiyorsak, yabani mercanköşk (oregano) ile tatlandırıyoruz. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder