13 Eylül 2014 Cumartesi

Hint Yemeği: Kuru Üzümlü Kuzu Korma


Hint yemeği yemeyi de pişirmeyi de çok seviyorum. Tüm o değişik baharatların bir arada kullanılması, hepsinin tadının ete geçmesi ve yaratıcı soslar o kadar iştah açıcı ki. Farklı tatlara açık olanlar, ya da baharat severim diyenler lütfen denesin. Yapılışı da kolay ve yediğimiz hiçbir şeye benzemiyor. Kullanılan baharatların çoğunu tanıyoruz aslında, kimyon, pul biber, çili biber, toz biber, defne yaprağı, tarçın, karabiber, tane biber, karanfil... Bize farklı olan belki kakule, taze zencefil, rezene tohumu, hardal tohumu. Bir de taze kişniş. Sadece taze kişnişin tadına alışamadığım için, ben tarifte yerine maydonoz kullandım. Hint yemekleri her zaman çok acılı olacak diye bir kural yok. Özellikle içinde 'korma' adı geçen tavuklu ya da kuzu etli yemekler tatlı ve hoş oluyor.

Malzemeler: (3 - 4 kişilik)

250 ml yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz kimyon
1 tatlı kaşığı dövülmüş hardal tohumu (tarifin esasında toz kişniş kullanıyor)
 1/2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber (acı ya da tatlı olabilir; ben tatlı biber kullandım)
4 yemek kaşığı kıyılmış maydonoz (ya da taze kişniş)
5 yemek kaşığı zeytinyağı
2 küçük parça ya da bir uzun parça tarçın çubuğu
1 defne yaprağı
6 kakule çekirdeği
900 gr kemiksiz parça kuzu eti
1 soğan
4 yemek kaşığı kuru üzüm
2 yemek kaşığı krema
Taze çekilmiş karabiber


Hazırlanışı:
 
1. Yoğurdu bir kaba alın ve kremamsı bir kıvama gelene kadar karıştırın. İçine tuz, kimyon, dövülmüş hardal tohumu, kırmızı biber, bolca çekilmiş karabiber ve kıyılmış maydonozu (ya da taze kişnişi) ekleyip karıştırın.

2. Tavaya zeytinyağını koyup ısıtmaya başlayın. (Bu tarif için kapaklı bir geniş tencere ya da derin tavaya ihtiyacınız olacak). Yağ ısınınca içine kabuk tarçın, defne yaprağı ve kakule çekirdeklerini atıp biraz kavurun ve üstüne teker teker kuzu etlerini ekleyin. Etlerin her tarafı kahverengi kızarana kadar yağda çevirin. Kuzu etleriniz tavaya sığmıyorsa, sırasıyla kızartıp diğer parçaları ekleyin. Etler tavada üst üste binmeden tek sıra halinde durmalı.



3.  Etler kızardıktan sonra maşa yardımıyla başka bir tabağa alın ve aynı tavanın içine bu kez doğranmış soğanı ekleyip baharatlarla kavurmaya başlayın.



4. Soğanlar kahverengileşince etleri tavaya geri koyun ve üstüne hazırladığınız baharatlı yoğurt karışımını ve kuru üzümleri ekleyin. Güzelce karıştırdıktan sonra fokurdamasını bekleyin.

5. Fokurdayan etlerin altını kısın, tencerenin kapağını kapatıp yaklaşık 1 saat ya da etler yumuşayana kadar güzelce pişirin.


6. Etler yumuşadıktan sonra sos suyunu tamamen çekmediyse, altını açıp kapağını kaldırın ve sosun macun kıvamına gelmesini bekleyin. Ben pişirirken bunu yapmama gerek kalmadı çünkü yaklaşık bir saatin sonunda etler tüm suyunu çekmişti.

7. Son olarak üstüne iki yemek kaşığı krema ekleyip karıştırın ve servis etmeden önce taze bir maydonoz yaprağı ile süsleyin.

8. Yanına bir limon suyu ve sıkılmış limonun kendisiyle yağsız, haşlanarak pişmiş yasmin pirinci servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Yanına ufak bir tabak salata olmazsa olmaz. 

Tüm tariflerimi 3 sene önce İngiltere'den aldığım bu kitaptan yapıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder