26 Eylül 2014 Cuma

Portakallı Halka Kek


Malzemeler:
175 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
175 gr şeker (yaklaşık 1,5 su bardağı)
1 yemek kaşığı Golden Syrup ya da bal
3 adet portakal
2 yumurta
200 gr un
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/2 çay bardağı süt

Hazırlanışı:

1. Halka şeklindeki kek kalıbımızı zeytinyağıyla hafifçe yağladıktan sonra içine Golden Syrup ya da bal döküyoruz. En alta dizeceğimiz portakallarımızın karamelize olması için kullanıyoruz balı.

 Meraklısı için Golden Syrup, İngiliz mutfağında ve keklerinde çok fazla kullanılan geleneksel bir karışım. Şekerin çok yoğun, neredeyse ağda kıvamındaki hali. Türkiye'de bulmak çok zor; bu yüzden yerine bal ya da herhangi bir yoğun kıvamlı marmelat kullanabilirsiniz.


2. Elimizdeki iki portakalın kabuklarını rendeleyip bir kaseye alıyoruz. Portakalları soyup incecik dilimledikten sonra kek kalıbımızın tabanına diziyoruz.

Bu noktada fırınımızı 160 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlıyoruz. 

3. Oda sıcaklığına gelmiş tereyağı, şekerle birlikte krema kıvamını alana kadar güzelce çırpıyoruz. Yumurtaları tek tek ekleyip karışımı bir araya getiriyoruz.

4.  Bu karışıma unu ve kabartma tozunu eleyerek ekledikten sonra portakal kabuklarını, sütü ve diğer portakalın suyunu da katıp spatulayla bir araya getirecek şekilde karıştırıyoruz.

5. Çok akışkan olmayan bu kek karışımını kalıbın tabanına spatula yardımıyla eşit seviyede olacak şekilde yaydıktan sonra fırına veriyoruz. 45 - 50 dakika pişiriyoruz.


6. Fırından çıkan kekin soğuması için en az 15 - 20 dakika bekledikten sonra güvenli bir şekilde ters çeviriyoruz. Afiyet olsun! 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder