8 Eylül 2014 Pazartesi

Pratik Balakabaklı Turta


Sonbahar geldi mi ne? Evde üç dilim balkabağı, tatlı yapsam azıcık, yapmasam atamam. Turta yapmaya üşeniyorum; shortbread hamuruyla hiç uğraşamam... Derken bu kolay ve pratik tarifi uydurdum. Üstelik de hafif. Yağını, şekerini dilediğiniz gibi ayarlayabilir; şekersiz ve tereyağı yerine sıvıyağ ile yaparak diyet bir versiyonunu da uydurabilirsiniz. Benimki tam kıvamında oldu; ne çok yağlı ve kremalı, ne tamamen tatsız tutsuz. Fırında yaklaşık yarım saat pişecek ve üstüne ister kırılmış ceviz, ister eritilmiş çikolata serpebilirsiniz. Benim gibi tembel bir gününüzdeyseniz ve hiçbirisiyle uğraşmak istemezseniz, bir top vanilyalı dondurmayla da nefis oluyor!

Yine de hazır mevsimiyken esaslı bir Balkabaklı Turta yapmak isterseniz, şu güzel tarife de göz atabilirsiniz: http://bigeninmutlumutfagi.blogspot.com.tr/2013/12/balkabakl-turta.html

Malzemeler:
1 paket pötibör bisküvi
80 - 90 gr tereyağı
3 büyük dilim balkabağı
3/4 bardak su
2 yemek kaşığı esmer şeker
2 yemek kaşığı beyaz şeker
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı krema
1/2 tatlı kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı toz karanfil

Hazırlanışı:
1. Balkabaklarını gelişigüzel küçük parçalar halinde doğrayıp bir bardağa yakın su ekleyerek haşlamaya başlıyoruz.
2. Diğer yandan tereyağını eritip kırılmış pötibör bisküvilere ekleyip turta kalıbının dibine yayarak tabanımızı oluşturuyoruz. Kaşıkla ya da elinizle bastırmayı unutmayın. Turta tabanımızı dinlenip katılaşması için dolaba kaldırıyoruz.
3. Haşlanıp yumuşayan kabakları suyuyla beraber bir sıvı karıştırıcısına ekliyoruz. İçine yoğurt, krema (ya da sadece süzme yoğurt da eklenebilir), şeker, tarçın ve toz karanfille beraber krema kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz.
4. Karışımı turta kabına eklemeden önce tadına bakmakta fayda var. Şekeri ya da tarçını, karanfili damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Ardından dolaptan çıkardığımız turta tabanımızın üstüne döküp spatulayla düzleştiriyoruz.
5. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 35 dakika pişiriyoruz. Turtamız hazır! Yanına bir top dondurma ve hepimize afiyet olsun! :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder