30 Eylül 2014 Salı

Girit Usulü Domates Dolması



 Yunanistan'da çoğu yemekte olduğu gibi domates dolmasına muskat rendelenmesi bizim dolmaya göre büyük fark. Arada ufak bir lezzet nüansı oluşuyor. Dolmaya da beyaz peynir koymak Girit'te gördüğüm bir yöntemdi. Denedim, çok sevdim. Değişik bir fikir olarak tavsiye ederim. =)

Malzemeler:
8 büyük domates
1 büyük soğan
1/2 bardak dolusu kıyılmış maydonoz
Büyük bir parça beyaz peynir
1 bardaktan biraz az pirinç
1/2 bardak sızma zeytinyağı
Tuz, karabiber
Muskat

Hazırlanışı:

1. Öncelikle domateslerimizi yıkayıp güzelce tepesinden bir dilim kesiyoruz ve içini oyup çıkanları çukur bir kaba alıyoruz.


2. Domatesleri düzgünce derin bir fırın kabına yaydıktan sonra iç harcı hazırlamak için bir büyük ya da iki küçük soğanı doğruyoruz.

3. Soğanı, domates içlerine kattıktan sonra üstüne kıyılmış maydonoz, pirinç, zeytinyağı, tuz, biber, çeyrek muskat rendesi (ya da çeyrek çay kaşığı toz muskat), büyük bir parça beyaz peynir ekledikten sonra güzelce karıştırıyoruz.


4. Harcı domateslere bir kaşık yardımıyla dolduruyoruz. Arta kalan harç olursa fırın kabının aralarına serpiştirip pişmesini sağlayabiliriz.


5. Domateslerin kapaklarını kapatıyoruz. Üstüne son bir kez azıcık zeytinyağı gezdiriyoruz. 180 derece fırında 50 dakika ya da domatesler pişmiş görüntüsü alıncaya kadar pişiriyoruz. Eğer üstü kurur gibi olursa, alüminyum folyoyla kaplayabilirsiniz.

Sıcak ya da soğuk servis yapılabilir. Afiyet olsun!

1 yorum:

  1. Bizde yemek ayrımı yapmak yasak olduğu için annem patates ve domates de doldururdu. Böylece sofrada fırça yemezdik. Oldukça lezzetli olurdu.

    YanıtlaSil