10 Eylül 2014 Çarşamba

Fırında Hindili Sebze


Müthiş, leziz ve çok kolay bir yemek. Sağlıklı ve hafif. Akşam yemeklerine, özellikle kalabalık ailelere ve çalışan annelere, işi bitmeyen annelere, hızlı hazırlanan, uzun süre dayanan, besleyici ve tadı güzel, kilo aldırmayan tarif arayanlara. Tabii ki fırınımızı kullanıyoruz! Hindi kuşbaşı alıyoruz, zeytinyağında marine edip tepside bekletiyoruz. Üstüne dilediğimiz sebzeler, patates, soğan, sarımsak, havuç ve haşlanmış nohut ekliyoruz. En temel baharatlarla çeşnilendiriyoruz, fazla macera aramaya gerek yok. Fırına atıp unutuyoruz. =) Sonra da tadına doyamıyoruz. Bir dilim ekmek ve biraz yoğurt, güzel bir mevsim salatasıyla sofrayı donatıyoruz.

Malzemeler: (6-8 kişilik)
700 gr hindi göğüs (kuşbaşı)
1 büyük patates
1 büyük havuç
2 domates
2 iri kabak
200 gr mantar
1 beyaz soğan
1 kırmızı soğan
1 küçük bardak haşlanmış nohut  
5 diş sarımsak 
1-2 bardak kadar doğranmış domates (ev yapımı ya da konserve olabilir)
Tuz, karabiber
Kırmızı biber
Taze ya da kuru kekik
Sızma zeytinyağı

Hazırlanışı:
1. Hindi göğsünü dilediğimiz boyutta kuşbaşı doğruyoruz. Hazır kuşbaşı aldıysanız, daha da iyi! Tepsiye yerleştirip üstüne biraz zeytinyağı tuz biber koyup bekletiyoruz.

2. Diğer kenarda tüm sebzeleri yıkayıp irice parçalara bölmeye başlıyoruz. Patates ve havuçlar biraz daha küçük parçalanabilir, daha kolay pişmeleri için.

3. Sebzeleri, dilim dilim kesilmiş sarımsaklar, iri iri doğranmış soğanlar, haşlanmış nohutla beraber hindi etlerinin üstüne ekliyoruz. Hepsinin üstüne biraz daha domates ekliyoruz. Zaten iki domatesi iri iri doğrayıp koyduk ama parçalanmış domatesi eklemenin amacı, fırında pişecek yemeğimizi daha leziz ve sulu yapmak. Elinizde hazır yoksa, iki üç büyük domatesi robottan çekip yemeğe katabilirsiniz. 

4. Bolca biber, kırmızı biber ve kekik ekleyip istediğimiz kadar tuz ve zeytinyağı katıyoruz ve her bir parça kaplanacak şekilde tüm sebze ve hindileri güzelce karıştırıp çeşnilenmelerini sağlıyoruz.

5. Tepsiyi fırına atmadan önce üstüne hafif boşluk bırakarak alüminyum folyo seriyoruz. Böylece ne yanma, ne kuruma olacak, her şey buharıyla sulu sulu ve kokular birbirine geçerek ağız sulandırıcı bir şekilde pişecek.

6. 200 derece fırında 45 dakika, ya da tüm sebzelerin ve etin hazır olduğundan emin olana dek pişiriyoruz. Folyoyu kaldırıp on dakika daha üstünün çıtırlaşması için pişirdikten sonra yemeğimiz servis hazır. Dilerseniz üstüne kaşar peyniri rendesiyle servis yapabilirsiniz, tamamen size kalmış.


Bu kadar uzun yazdığıma bakmayın, hazırlık en fazla 20 dakika sürecek. Sonrası zaten kendi kendine fırında pişiyor. Yemeğimiz kalabalık sofralara da uygun, iki üç gün dolapta beklemeye de. Hatta ikinci gün tadının daha nefis olduğunu söyleyebilirim. :)Yani bir kere yapınca en az iki gün rahatız!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder