22 Aralık 2014 Pazartesi

Mini Turtalar: Mince Pies


Yeni tatlara açık olanlar için: klasik bir İngiliz Noel turtası tarifini paylaşmak istiyorum. Emek isteyen bir tarif olduğunu söylemekle beraber, uzun zaman beklemeye sabrı olmayanlar için alternatif iç harcı da geliştirdim. :)

Mince Pie, İngiltere'de Ortaçağ'dan beri Noel ziyafetlerinde masayı süsleyen bir mini tatlı turta. Adını iç harcından alıyor, Mincemeat. Eski zamanlarda buzdolabı olmadığından meyveler şeker ya da alkolle saklanırmış, tıpkı likör ya da reçel yapar gibi. Aynı zamanda et ve kıyma da öyle. Etler tütsülenir ya da kurutulur, jambon ya da pastırmaya dönüştürülürmüş. İşte bu tarif o günlerde doğup vazgeçilmez bir adete dönüşmüş. Bu yüzden çok eski ve has 'Mince Pie' tarifi yapanlar iç harcına kıyma da koyar. Kayınvalidem de Viktoryen dönemden kalma bir yemek kitabından her sene bize bu turtalardan yapar ve ilk yediğimde tatlı zannedip içinde kıyma olduğunu duyunca şok olmuştum! Artık genellikle sadece kuru ve yaş meyvelerden yapılıyor. Benim tarifim öyle.


Ancak çok önemli bir adım var; iç harcı 3 ay önce hazırlanıp kavanozlanıyor. Ve üç ay sonra, yani tüm tatlar iç içe geçip lezzet ve aroma olgunlaşınca kullanılıyor. Ancak onun da çaresini buldum. Taze elma kullanarak çabuk bir iç harcıyla kendi usulümüzce yapabiliriz. Alkollü içki kullanarak yemek yapmak istemeyenler için, kayınvalidemin anneme yaptığı alkolsüz, sadece meyve suyu kullanılan Mince Pie tarifini vereceğim. Giriş uzun oldu ama anlayın ne kadar şaşaalı bir lezzetten bahsettiğimi! =) Başta da belirttiğim gibi, yeni tatlara, baharat ve farklı yiyeceklere açık olanların denemesini tavsiye ederim. Oldukça yoğun aromalarla dolu çünkü.

Bu arada turta hamurundan yaklaşık 30 - 40 adet çıkar. Ne de olsa Yılbaşı zamanı, herkes ailece toplanıyor, akşam yemekleri uzun, bol bol tüketilmesi için çok sayıda yapmak isteyebilirsiniz. Ancak denemek için az yapmak isteyen, tüm tarifteki ölçülerin yarısını kullanabilir. Harcı çok yapıp hamuru az yaparsanız, harcı ağzı kapalı kavanozda alkollüyse 1 sene, alkolsüzse 1 ay saklayabilirsiniz. Hamurun püf noktasıysa her zaman un ölçüsünün yarısı kadar tereyağı, ve hamuru bir araya getirmeye yetecek kadar soğuk su kullanmak.


MALZEMELER:

HAMURU İÇİN:
500 gr un
250 gr tereyağı
200 ml soğuk su
1 çimdik tuz

*Tatlı hamur yapmak isteyenler için 100 gr pudra şekeri

ORİJİNAL İÇ HARCINI BİLİP DENEMEK İSTEYENLER İÇİN:
Toplamda 3 orta boy kavanoz dolusu çıkıyor; ölçünün yarısı kadar da yapabilirsiniz.

1 kg tatlı kırmızı elma (soyulup küp küp doğranacak)
500 gr kuru beyaz üzüm
500 gr kuru siyah üzüm
500 gr kuş üzümü
500 gr esmer şeker
225 gr file badem
2 limonun kabuğunun rendesi ve suyu
150 ml brendi ya da konyak
1 tatlı kaşığı mixed spice*
1 tatlı kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1/2 tatlı kaşığı toz muskat 

Hepsini büyük bir kapta karıştırıp bir iki gün o kapta bekletiyoruz ve ara ara kaşıkla karıştırıyoruz. Daha sonra kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatıyoruz ve üç ay kendi haline bırakıyoruz. Arada bir sıvıların karışması için kavanozları ters çevirip tekrar düzeltebiliriz. Kuru, serin ve karanlık bir dolapta saklayınız.
Alkolsüz yapıp üç ay olgunlaştırmak isteyenler, brendi yerine meyve suyu (elma suyu ya da üzüm suyu tavsiye ederim) kullanarak ağzı kapalı kavanozda saklayabilir. Tıpkı reçel gibi, kavanozu bir kez açtıktan sonra ya çabuk tüketmeli ya da buzdolabında saklamalı. 


TAZE İÇ HARCI YAPANLAR İÇİN:
500 gr tatlı elma (soyulup küp küp doğranacak)
200 gr kuru üzüm
200 gr mandalina (isteğe bağlı) (yarısı küp küp doğranacak ve yarısının suyu sıkılacak)
200 gr file badem
100 gr esmer şeker
1 limon kabuğu rendesi ve suyu
1 çay kaşığı mixed spice*
1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
1 çay kaşığı zencefil (isteğe bağlı)
1 çay kaşığı muskat (isteğe bağlı)
ALKOLLÜ YAPMAK İÇİN 50 gr brendi ya da konyak
ALKOLSÜZ YAPMAK İÇİN 50 gr elma suyu ya da üzüm suyu

*MIXED SPICE TARİFİ burada. Mixed spice kullanmayacaksanız, sadece altındaki üç baharatı ekleyebilirsiniz.

Tüm malzemeleri karıştırıp bir iki gün aynı kapta bırakın ve ara ara kaşıkla karıştırın. Daha sonra turtalarınızın içine birer tatlı kaşığı koyabilirsiniz.

Orijinal, ustasının elinden çıkan 'Mince Pie'lar, incecik ve kıtır. 

TURTANIN HAZIRLANIŞI:
1. Elde ya da rondonun bıçaklı kısmında hamurunuzu karıştırın. Bir saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra merdaneyle 3 mm inceliğinde açın. Hamuru ne kadar ince açarsanız, turtalar o kadar gevrek pişer.

2. Bu turtalar için çok derin olmayan bir muffin kalıbına, yani özel muffin kalıbına ihtiyaç duyacaksınız. Ancak bildiğimiz muffin kalıbında da pişirebilirsiniz. O zaman daha fazla harçla turtalarınızı doldurabilirsiniz.

3. Açtığınız ince hamuru ağzı geniş bir bardakla kesip muffin ya da sığ turta kalıbına yerleştirin. İç harcını tatlı kaşığıyla koyduktan sonra üstünü isterseniz şekilli kurabiye kalıbıyla, isterseniz biraz daha küçük bir bardakla kesin ve turtanın tepesine yerleştirin. Şekilli kestiğiniz kapağı bastırmadan da bırakabilirsiniz, kenarlarını çatalla ezerek hem şekil verip hem bastırabilirsiniz. Ben evde iki şekilde de yaptım ve üstüne bastırmadığım kapakların daha şık durduğunu söylemek isterim. :)

4. Üstlerine yumurta sarısı sürüp toz şeker serpiştirdiğimiz turtalarımızı 160 derece fırında 20 - 25 dakika ya da üstleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder