26 Aralık 2014 Cuma

Yılbaşı Şöleni: Trifle Tatlısı


Trifle klasik bir İngiliz tatlısıdır ve tek bir tarifi yoktur. Üç kattan oluşur, her katta sırasıyla bir çeşit ıslak kek, bir çeşit meyve, bir çeşit krema olur. Ben elimdeki brovniyi kullanarak, muz ve nar ekledim, arasına da buttercream (tereyağı ve pudra şekeri kremasından) eklenmiş krem şanti koydum. Kakaolu keklerimi kahve ve viski karışımıyla ıslattım. İngilizler bu tatlıyı en çok Noel dönemi yapıyor ve keklerini mutlaka alkollü bir içkiyle ıslatıyor. Aynı zamanda çok geleneksel bir adet daha trifle'ın içinde krema ve jöle beraber kullanmak. Benim tarifim jölesiz, ama dileyen meyvelerin üstünü jöleyle kaplayabilir.

Tüm malzemeleri farklı tat ve aromalı olanlarıyla değiştirebilirsiniz. Muz ve nar yerine çilek, kiraz ve kivi koyabilirsiniz. Özellike sert ve çok sulanmayan cins bir meyve seçmenizi tavsiye ederim, çünkü katları üst üste otururken alttakiler ezilip sulanabilir, bu da görüntüyü bozacaktır. Aynı sebepten, dipteki kekleri de çok fazla ıslatmayın; hatta mutfak fırçası yardımıyla azar azar ıslatırsanız daha dengeli olacaktır.
İstediğiniz şekilde büyük bir cam kase ya da ayaklı cam servis kasesi işinizi görecektir.



Malzemeler:
10 - 15 kişilik
10 büyük dilim brovni ya da kakaolu kek
1 bardak sütsüz, şekerli neskafe
3 çorba kaşığı viski (daha çok da olabilir)
3 paket krem şanti
2,5 bardak süt
6 - 7 adet yerli muz
1 büyük nar
2 kase dolusu beze (yoksa yerine herhangi bir fındık, fıstık, ceviz de koyabilirsiniz.) 

Hazırlanışı:
1. Bir bardak sıcak suya iki tatlı kaşığı neskafe, iki tatlı kaşığı şeker ve üç yemek kaşığı viski koyup karıştırıyoruz. Büyük brovni dilimlerini ince karelere böldükten sonra cam kasenin dibine aynı seviyede duracak şekilde diziyoruz, kahveli karışımla hafifçe ıslatıyoruz. 

2. Keklerin üstüne, öncelikle cam kasenin kenarını kaplayacak şekilde, eşit boylarda seçmeye özen göstererek muz dilimlerini bitişik bir şekilde diziyoruz. Keklerin ortasını da muz ve biraz narla dolduruyoruz.

3. 3 paket krem şantiyi iki buçuk bardak sütle hazırladıktan sonra içine iki yemek kaşığı oda sıcaklığında buttercream ekliyoruz ki, kıvamı yoğunlaşsın, altta kaldıkça ezilmesin. Buttercream için iki yemek kaşığı tereyağını iki tepeleme yemek kaşığı pudra şekeriyle krema olana dek çırpmanız yeterli.

4. Kremayı sıkma torbasına doldurduktan sonra muzlu narlı katın üstüne bolca sıkıyoruz. Üstüne kıtır bir tat vermesi için elimizle parçaladığımız bezeleri serpiştiriyoruz.

5. Şimdi aynı işlemi, kenardan sırasıyla nar ve muz görünecek şekilde üç kere tekrarlıyoruz. En üste kremayı sıktıktan sonra, trifle tatlısının içinde kullandığımız malzemeleri gösterecek şekilde bir süsleme yapıyoruz. Ben kenarlara muz dizip ortaya nar serpiştirdim ve aralara da bezeler yerleştirip birkaç dilim kek koydum. Yaratıcılık size kalmış.


6. Bu şık tatlıyı sofraya getirdiğinizde kimse gözlerini üstünden alamayacaktır. Büyük bir kaşıkla pasta tabaklarına ya da kaselere bölüştürebilirsiniz. Tatlı kaşığı ya da çatalıyla servis edilebilir. Afiyet olsun!


 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder