31 Aralık 2014 Çarşamba

Hindili Pırasalı Turta

Jamie Oliver'dan ilham aldık ve yaptık. Hamuru karıştırırken tereyağı dolaptan yeni çıkmış olmalı ve eklediğiniz su muhakkak soğuk olmalı. Hamuru çok fazla yoğurmadan, bir araya gelir gelmez top haline getirip dolapta dinlendirirseniz, kıyır kıyır olacaktır. İçine eklenen malzemeler, elimizde ne varsa koyduklarımız. Kendi baharat ya da farklı malzemelerinizi ekleyebilirsiniz.

Malzemeler:
1 büyük kase didilmiş hindi eti
6 - 7 sap pırasa
3 yemek kaşığı domates püresi ya da 1 yemek kaşığı salça
4 diş sarımsak
1/2 bardak beyaz şarap
Tuz, karabiber
Bir tutam muskat
3 yemek kaşığı gravy sos (ya da hindiyi pişirdiğiniz tepside kalan suyundan bir parça, yoksa sadece sıcak su ve bir kaşık un, hatta tavuk suyu bulyon da olur; tek amaç kıvam vermek)
3 yemek kaşığı süt ya da krema
1 yumurta sarısı

300 gr un
150 gr tereyağı
1/2 bardak soğuk su
1 çimdik tuz

Hazırlanışı:
1. Öncelikle unu ve küp küp doğradığımızı tereyağını parmak uçlarımızla, fazla ısıtmadan karıştırıp ekmek kırıntısı kıvamına getiriyoruz. Bu işlemi mutfak robotunda da yapabilirsiniz. İçine hamuru bir araya getirecek kadar soğuk su katıp toparladıktan sonra streç filme sarıp buzdolabında dinlendirmeye bırakıyoruz.

2. Fırında pişirdiğiniz hindiden kalan göğüs, but, her türlü eti didikleyip yıkanmış doğranmış pırasalar, domates, sarımsakla beraber tencereye koyup hafifçe çeviriyoruz.

3. Pırasalar biraz yumuşadıktan sonra beyaz şarap, gravy ya da tavuk bulyon, sıcak su, süt ve baharatları karıştırıp yoğun kıvamlı ama sulu bir iç harcı hazırlıyoruz.

4. Derince bir fırın tepsisi ya da Borcam'a iç harcını döküp üstünü kalınca açtığımız hamurla güzelce kaplıyoruz. Yumurta sarısını turta hamuruna sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 - 45 dakika ya da hamur pişene kadar pişiriyoruz.

Not: Hamur artarsa, başka turta ve benzeri tariflerde kullanabilirsiniz. Hamurun tümünü kullanmak isterseniz, fırın tepsinizi büyük tutabilirsiniz ya da orta boy bir fırın tepsisinin hem altını, hem de üstünü hamurla kaplayıp turta pişirebilirsiniz.

1 yorum:

  1. ellerine sağlık canım dün için denedim bu tarifi çok güzel de oldu yani yaa. :)

    YanıtlaSil