26 Aralık 2014 Cuma

Balkabaklı Yılbaşı Turtası


 Yoğunlaştırılmış süt ya da krema kullanmadan, süt ve yoğurdu karıştırarak yaptığım bu turtada balkabağı miktarını arttırabilirsiniz. Taban hamuru her boyda turta kabına ve yuvarlak Borcam'a sığabilecek bollukta. Balkabağını daha çok koyarsanız, onunla beraber şekeri de arttırmayı unutmayın.


Malzemeler:
Tabanı için:
55 gr (2 yemek kaşığı) tereyağı
140 gr un
1/2 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı toz tarçın
1/2 çay kaşığı muskat rendesi
1/2 çay kaşığı toz karanfil
1 çay kaşığı tuz
50 gr beyaz şeker
1 yumurta

Orta harcı için:
7-8 dilim soyulmuş balkabağı
1 bardak süt
1/2 bardak yoğurt
2 yumurta
1/2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı toz karanfil
1/2 çay kaşığı muskat
1 çay kaşığı vanilya özü
2 tepeleme yemek kaşığı esmer şeker

Üstü için:
Bir bardak dövülmüş ceviz
2 yemek kaşığı esmer şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı toz tarçın

1.  Öncelikle balkabaklarını fırın tepsisine dizip üstünü alüminyum folyoyla kapattıktan sonra 45 dakika 200 derece fırında pişiriyoruz. Dilerseniz, çiğ olarak da kullanabilirsiniz. Çiğ balkabağı turtada pişince daha tatlı oluyor sanki. :)

2. Taban hamurunun tüm malzemelerini karıştırıp hamuru güzelce açtıktan sonra turta kabının dibine yerleştiriyoruz. Hamuru 30 dakika dinlenmek üzere buzdolabına kaldırıyoruz.

3. Orta harcın malzemelerinin tümünü kabaklar pişmemişse küçük küçük bölerek, pişmişse olduğu gibi, büyük bir robota atıp krema haline gelinceye dek karıştırıyoruz. Robot yerine hepsini çukur bir kaba koyup el blender'ı yardımıyla da ezebilirsiniz.

4. Buzdolabından hamurumuzu çıkarıp üstüne balkabaklı harcı döküyoruz ve önceden ısıtılmış 220 derece fırında 15 dk pişiriyoruz.

6. Turtamız sıcak fırında hızlıca pişerken esmer şeker, tarçın ve tereyağını elimizle güzelce karıştırıyoruz. İçine dövülmüş cevizleri de ekledikten sonra pişen turtayı fırından çıkarıp üstüne elimizle bolca serpiştiriyoruz.

7. Turtayı tekrar fırına verip bu kez 180 derecede 35 dakika daha pişiriyoruz. Afiyet olsun! 

**Küçük bir tavsiye, turtayı bir gün önceden hazırlarsanız ertesi gün servis ettiğinizde, tatların daha oturduğunu, baharatların daha leziz bir şekilde turtaya sindiğini göreceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder