16 Aralık 2014 Salı

Üç Harçlı Sarma Börek

 
Malzemeler:
3 yufka
1 yumurta
1/2 bardaktan biraz fazla süt
Zeytinyağı
Süslemek için susam ve çörek otu

1. harç için: 2 demet ıspanak, 1 soğan, 100 gr çeçil peyniri ya da rendelenmiş kaşar peyniri

2. harç için: 300 gr kıyma, 1/2 bardak bezelye, 1/2 kırmızı soğan, 2 yemek kaşığı domates püresi ya da salça, 1 çay kaşığı biberiye, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber.

3. harç için: 200 gr beyaz peynir, 7 - 8 adet kurutulmuş domates, 2 tatlı kaşığı kuru fesleğen.

Hazırlanışı:
1. Yumurtanın sarısıyla beyazını ayırdıktan sonra beyazının içine yarım bardak süt ve göz kararı, yine aynı miktarda zeytinyağı katıp karıştırıyoruz.

2. Harçları üç ayrı kapta hazırlamaya başlıyoruz. Ispanakları bir soğanla birlikte 10 dakika kadar kavuruyoruz. İçine tuz ve karabiberini ekliyoruz.

3. Kıymayı bezelye hariç tüm malzemeler ve baharatlarla birlikte 10-15 dakika iyice pişirdikten sonra bezelyeyi ekliyoruz ve beş dakika daha kavuruyoruz.

4. Küçük bir kabın içinde kurutulmuş domatesleri sıcak suyla hafifçe ıslatıp yumuşatıyoruz. Doğrayıp peynir ve fesleğenle beraber eziyoruz ve güzel bir harç oluşturuyoruz.

5. Birinci yufkamızı alıp sütlü yumurtalı karışımdan bolca sürdükten sonra iki ucunu tam üst üste getirmeden büyük bir yarım daire şeklinde ikiye katlıyoruz. Uzun kısmına ıspanak harcını yayıyoruz. Fazla suyunu süzerek yerleştirmek daha iyi olur.

6. Ispanakların üstüne peynirleri dizdikten sonra kenarlarından kapatıp uzun kenarı üste doğru sarmaya başlıyoruz. Elimizdeki uzun yufkayı sağdan sola doğru yuvarlayıp gül şekli verdikten sonra önceden yağladığımız büyük yuvarlak tepsinin tam ortasına bırakıyoruz.

7. İkinci yufkayı da ilki gibi sütlü karışımla ıslattıktan sonra kıymalı harcı kenarına yayıp sarıyoruz. Tepsinin ortasındaki gül böreğinin etrafına doluyoruz.

8. Üçüncü yufkayı tezgaha serip sütlü karışımı fırçayla sürdükten sonra ikiye katlayıp uzun kenarına peynirli harcı eşit şekilde dağıtıp sarıyoruz ve tepsideki böreklerin etrafına sarıyoruz.

9. Daha fazla yufkayla ve daha fazla iç harcı hazırlayarak istediğiniz miktarda börek hazırlayabilirsiniz.

10. Kasedeki yumurta sarısını 1 yemek kaşığı suyla karıştırıp incelttikten sonra böreklerin üstüne fırçayla sürüyoruz. Dilediğimiz kadar susam ve çörek otuyla süsleyip 175 derece fırında 45 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder