11 Ocak 2014 Cumartesi

Balkabaklı Biberiyeli Top Ekmek


Tatlı patatesli ve taze biberiyeli ekmek tarifini uygulamak için tatlı patatesi balkabağıyla değiştirdim. Havuç rendesi de denenebilir. Gerçekten çok kolaymış. Sadece 'buttermilk' denen malzeme için yoğurt ve sütü karıştırmam gerekti.  Sıcakken yenmesi tavsiye ediliyormuş! Bunu uygulamak hiç zor olmadı. =))

Malzemeler:
350 gr beyaz un
150 gr çavdar unu
1 tepeleme tatlı kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
Taze çekilmiş karabiber (bir çay kaşığı kadar)
4 küçük dilim balkabağı
1 tatlı kaşığı kıyılmış taze biberiye
Bir bardak yoğurt ve yarım bardak sütün çırpılmasıyla elde edilmiş 'buttermilk' muadili

Hazırlanışı:

1. Fırını 220 derece ısınmak üzere ayarlayıp tepsimizi ve yağlı kağıdımızı hazırlıyoruz.

2. Çukur bir kapta kuru malzemeyi tahta kaşıkla karıştırıp içine biberiye ve rendeleyip üstüne bir de kıydığımız balkabaklarını ekliyoruz.

3. Yoğurt ve sütü bir kasede çırpıp kuru karışımın üstüne döküyoruz ve elimizle ya da makinede yoğurmaya başlıyoruz. Mikser bile kullansak, eninde sonunda o hamura bir el atmak gerekiyor. Ki bence en eğlenceli bölüm bu yumuşacık hamura dokunmak. :)

4. Eğer hamur yapış yapış kalırsa beyaz un ekleyebiliriz. Hamurumuzu un serpilmiş temiz bir tezgaha alıp birkaç dakika yoğurduktan sonra dört eşit parçaya bölüyoruz. Sonra her bir parçayı da ikiye bölüp sekiz küçük top elde ediyoruz.

5. Hamurlara düzgünce top şekli verdikten sonra fırın tepsisine dizip keskin bir bıçakla üstüne çarpı atıyoruz. 220 derece fırında tam 25 dakika. Her zaman söylediğim gibi, hatırlatıyorum, her fırının pişirme hızına göre beş dakika eksik ya da fazla tutulabilir. Kabuğu çıtır çıtır olup rengi esmerleşince ekmek hazır demektir.

6. Sıcak ekmeğimizi telde 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra yemeye hazırız. Açıkçası bizimki on dakika dinlenmeye bile fırsat bulamadan, dumanı tüte tüte elle parçalandı. Gerçekten leziz! Sırf bu ekmeği yemek için akşama mercimek çorbası yapmayı düşünüyorum.

İlk dörtlü fırından çıktığında mutfaktaki koku şahaneydi. Tüm öğleden sonrası da sürecek gibi. 

 Şuna bakar mısınız? Başka bir şey diyemiyorum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder