9 Ocak 2014 Perşembe

Kırmızı Soslu Et ve Spagetti

Televizyonun karşısında koca bir tabak spagetti, üstünden salçalı sosu akan etli ya da tavuklu sıcacık bir yemeği kim sevmez? Kışın evde daha fazla vakit geçirdiğimiz bu uzun gecelerde, en büyük keyif akşam yemeği bizim için. Bu akşam da eşimden bir tarif geldi. Tarifin adını Kırmızı Soslu koyduk çünkü içinde üç ayrı kırmızı malzeme var. Çok fazla baharat yok, güçlü tatları bir araya getirmekten ibaret. Toplam 15-20 dakikada hazır. Hani işten dönüp ya da dışarıdan gelip de şimdi doyurucu ne yapsam diye düşündüğümüz günler vardır ya? İşte o akşamların kurtarıcı yemeği, lezzeti bol, tadına doyulmaz yoğun sosuyla et ve spagettimiz.

Malzemeler:
Yarım kilo tavuk göğüs ya da kuzu göğüs ya da sucuk
Bir büyük kırmızı soğan
3 büyük diş sarımsak
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sirke
1 küçük su bardağı kırmızı şarap
1 küçük su bardağı su
Tuz, karabiber, kurutulmuş fesleğen
Yarım paket spagetti

Hazırlanışı:
1. Kırmızı soslu etimiz ve makarna aynı anda pişeceği için ocağa bir tava ve bir makarna tenceresi yerleştirip makarnanın suyunu kaynatmaya başlıyoruz.
2. Tavuk göğsünü yarımşar santim genişliğinde küçük parçalar halinde doğruyoruz. Kırmızı soğanı da iri küpler halinde (sosun içinde biraz dişe gelmesi için) kesiyoruz, sarımsağı rendeliyoruz. Bu arada makarnanın suyu kaynadıysa 12 dakika pişirmek üzere tuzlu suya atıyoruz.
3. Tavamıza biraz zeytinyağı döküp sarımsak ve soğanı kızdırmakla başlıyoruz. Soğanlar iyice yumuşadıktan sonra eti içine atıp karıştırıyoruz. Bu tarifte eşim Girit'ten getirttiği özel bir tütsülenmiş et kullandı. Onun yerine tavuk veya yumuşak bir kuzu etiyle, ince kesilmiş dana etiyle veya sucukla da bu tarif uygulanabilir. Karışıma tuz, karabiber, kuru fesleğen atıp kavurmaya devam ediyoruz.
4. Üstüne iki yemek kaşığı üzüm sirkesi katıp şöyle bir döndürdükten sonra bu kez yarım bardak şarabı ekliyoruz. 
5. İki büyük yemek kaşığı domates salçasını bir bardak suda çözüp koyu kıvamda bir karışım haline getirdikten sonra tavamıza döküyoruz. Şarabın geri kalanını da döküp güzelce karıştırdıktan sonra altını kısıyoruz. Artık tek yapmamız gereken kullandığımız etlerin piştiğinden emin olmak. Tavuk ya da sucuk kullandıysanız, küçük kestiğiniz parçalar şu aşamada pişmiş olmalı.
6. Ancak etlerin pişmesini bekliyorsak, bu arada yemeği kontrol etmeliyiz. Eğer sos suyunu çekerse dibi tutmaması için azar azar su ekleyebiliriz. Kıvamını yoğun tutmakta fayda var. Spagettileri süzüp sızma zeytinyağı ve tuzla güzelce karıştırdıktan sonra doğrama tahtasında bir miktar maydanozu incecik kıyıyoruz.
7. Tabağımızı birleştirip afiyetle yemeğe hazırız. Alta bol spagetti, üstüne dumanı tüten, yoğun kıvamlı kırmızı soslu etlerimiz ve en üstüne hafif bir tazelik vermesi için kıyılmış maydonoz. Afiyet olsun! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder