7 Nisan 2014 Pazartesi

Muzlu Cevizli Ekmek



Ekmeğin böylesine can kurban! Çay saatine de, kahvaltıya da, brança da çok yakışacak, parmakları yedirecek nefislikte bir tarif yazıyorum. Muzun püre halinde keki yapışkan ve yoğun bir kıvama sokup tereyağı ile birleşen kokusu, cevizin de müthiş uyumuyla bu keki en sevilen tariflerden yapabilir. Saydığım işlemleri sırasıyla uyguladığınızda kekinizin eşit şekilde piştiğini ve çok kabardığını göreceksiniz. Dilimlemeden önce biraz dinlendirip soğumasını beklemekte fayda var. Ancak benim gibi sabırsızlanıp tadına bakmaya kalkarsanız, pişman olmazsınız. Tabağa dökülen kırıntıları ve o çıtır kabuğu ağza atmanın keyfi bambaşka benim için.

Bu keki yaparken en önemli ihtiyacınız, dikdörtgen kek kalıbı. Yuvarlak ya da kare gibi geniş tepsimsi kalıplarda pişirildiğinde sönük kalabiliyor. Zaten en büyük özelliği ekmek gibi olması. Ayrıca Amerikalı bir arkadaşımdan öğrendiğim şeklinde, havuçlu keklerdeki gibi krem ya da labne peynirini pudra şekeriyle karıştırıp kekin üstüne sos yapınca neredeyse bir pasta kadar gösterişli bir tatlı hazırlanıyor. Denemeye değer!

Malzemeler:

225 gr un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı karbonat
100 gr oda sıcaklığında tereyağı
200 gr beyaz şeker
2 yumurta
3 çatalla ezilmiş muz
110 gr doğranmış ceviz
3 yemek kaşığı süt

Hazırlanışı:

1. Fırınımızı 160 derece ısıtmaya başlayıp kek hamurumuzu tereyağıyla yağlıyor ya da yağlı kağıt serip hazırlıyoruz.

2. Unu, tuz, kabartma tozu ve karbonatla birlikte elekten geçirip geniş bir kaba alıyoruz.

3. Başka bir çırpma kabında tereyağı ve şekeri kremamsı bir kıvama gelene dek güzelce çırpıyoruz. Yumurtaları teker teker ekleyip her birinden sonra tekrar güzelce çırpıyoruz.

4. Bir kasede muzları çatalla eziyoruz; cevizleri bıçakla doğruyor ya da iri iri havanda dövüyoruz. Tereyağlı karışıma muzu, cevizi ve 3 yemek kaşığı sütü ekleyip bir tur daha orta hızda karıştırıyoruz.

5. En son olarak unlu kuru karışımı kek harcımıza ekleyip spatulayla ya da mikserin yavaş hızında yediriyoruz. Tüm malzemeler özleştikten sonra karıştırmayı bırakıp kek kalıbına alıyoruz. Spatulayla üstünü düzeltip kalıbı, harcın arasında boşluk kalmaması için bir iki kez tahtaya vuruyoruz.

6. Isıtılmış fırının düşük orta seviye rafında 70 dakika boyunca pişirirken kapağını hiç açmıyoruz. Dış kabuğu kararmaya başlarsa, pişmiş zannedip lütfen kontrol etmeyin, içinin de tamamen ve eşit bir şekilde pişmesi için bu ısı ve süre gerekiyor. Fırın çok sıcak olmadığından kekin pişmesi uzun sürüyor ve dış kabuğu tam kahverengi olmalı.

7. 70 dakikanın sonunda kekimizi fırından alıp 10-15 dakika kadar dinlendirdikten sonra kalıptan çıkarabiliriz. Dilimlemek için soğumasını beklemek işe yarıyor. =) Doyurucu kekinizi olduğu gibi servis edebilir, ya da bir paket labne peynirini bir bardak pudra şekeriyle çırpıp, içine iki yemek kaşığı hindistan cevizi katıp bu karışımla da sunabilirsiniz. Afiyet, şeker ve bal olsun!


Kek hamurunu hazırladığınızda akışkan olmadığını göreceksiniz. Bu yüzden spatula yardımıyla üstünü düzeltmek kabuğunun daha düzgün çıkmasına yardım ediyor.


3 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Tarifini denedim. Ellerine saglik. Cok guzel oldu. Yumusacik ve lezzetli. Tesekkurler.

    YanıtlaSil