9 Nisan 2014 Çarşamba

Kıtır Karamel Kup


Sonunda kup tatlılarımdan birini paylaşmaya sıra geldi. Uzun zamandır aklımda bu en sevdiğim tatlıyı koymak. Kupta tatlı yapmanın en güzel yanı da basit formülü farklı malzemelere uygulayarak her seferinde değişik ve hoş lezzetler yaratabilmek. Öncelikle bir pudinge ihtiyacımız var, sonra kıtır ve çıtırlık katacak malzemelere bisküvi, fındık, fıstık, çikolata olabilir, son olarak da üstünü süsledik mi tamamdır. Çırpılmış krema, krem şanti, meyve ya da yumuşacık kekler kullanılabilir. Badem, hindistan cevizi, vanilya gibi kuvvetli aromaları basit tatlarla birleştirebilir; çikolata parçası, renkli şekerleme, hatta lokumla bile süsleyebiliriz. Kup tariflerinde belli başlı favorilerim vardır. Örneğin çikolatalı fındıklı; muzlu hindistan cevizli; karamelli sütlü; güllü Antep fıstıklı; üç çikolatalı ya da damla sakızlı kakolu. Her zaman yeni birleşimler denemek bizim elimizde. Zaten kup tatlıları bu kadar eğlenceli kılan bence sunum şeklinden çok, bu esneklik. Bugün yerli minik muzlardan yaptığım, karamelli bisküvili, hindistan cevizli kup tarifimi paylaşıyorum.

Malzemeler:
2,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı pirinç unu
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı margarin
4 yemek kaşığı şeker (çok tatlı sevenler 5-6 kaşık koyabilir)
1/2 paket Lotus karamelli bisküvi (bunun yerine zencefilli bisküvi, yulaflı ya da sevdiğiniz herhangi bir gevrek bisküvi kullanabilirsiniz)
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
2 küçük muz
1 paket şekerli vanilin ya da yarım vanilya çubuğunun içi

Hazırlanışı:
1. Sütü, pirinç unu, un, şeker ve margarinle muhallebi gibi pişiriyoruz. Margarin kullanma konusunda her zaman çekinirim fakat bu pudingin kıvamı için bir kaşık bile koyunca, büyük bir fark yarattığını söylemek isterim. Fokurdayıp kıvamını aldıktan sonra altını kapatıyoruz.
2. Vanilyamızı ve muzları içine katıp el blender'ından geçiriyoruz. İçine hindistan cevizlerini de katıp kaşıkla yediriyoruz.
3. Tatlımızı sunacağımız kupların ya da kaselerin dibine iki üç kaşık muhallebi koyduktan sonra bisküvileri un ufak olmayacak şekilde, arada dişe gelir kıtır parçalar kalacak biçimde kırıyoruz. Muhallebinin üstüne bisküviyi kaşıkla koyup aynı işlemi bir kat daha tekrarlıyoruz.
4. Kupların en üstünü muhallebiyle kapattıktan sonra parça çikolatayla süsleyip dolaba kaldırıyoruz. Resimde iki ayrı sunum şekli hazırladım fikir vermesi için. Yaratıcılık tamamen hünerli ellerinize kalmış. Çocukların zevklerine göre de gofretle ya da şekerle süsleyerek onlara uygun bir lezzet yapabilirsiniz. Afiyet olsun!
Bu nefis karamelli bisküviyi gördüğünüz an birkaç paket alın! Bir ara Real marketlerde satılıyordu, şimdi de çeşitli marketlerde bulunabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder