16 Ocak 2014 Perşembe

Akşam Yemeklerine Özel Ekmek

Step-by-step Bread kitabında 'Dinner Rolls' adıyla geçen tarifi denedim.

Malzemeler:
150 ml süt
60 gr tereyağı (3-4 yemek kaşığı oluyor)
2 büyük yemek kaşığı şeker
3 tatlı kaşığı maya (yani bir paket kuru maya)
2 yumurta
1 yumurta sarısı (üstüne sürmek için)
2 tatlı kaşığı tuz
550 gr beyaz u
Süslemek için haşhaş tohumu

Hazırlanışı:
1. Sütü bir tencerede kaynatıyoruz. Altını kapatıp içine tereyağı ve şekeri katıp karıştırıyoruz ve ılımasını bekliyoruz.

2. Küçük bir kasede 3-4 yemek kaşığı sütün içinde mayayı eritiyoruz. Süt ılık olmalı ve maya güzelce erimeli. Bir kez karıştırıp 5-6 dakika bırakmak yeterli.

3. Yumurtaları çırpıyoruz. Üstüne şekerli süt karışımını ve mayayı döküyoruz. Unumuzu da ekledikten sonra yumuşak bir hamur haline getiriyoruz.

4. Hamuru 5-7 dakika, elastik bir kıvama gelene kadar çeke çeke yoğuruyoruz. Ekmek yoğurmanın tek püf noktası bu. Bu aşamada hamuru uzata uzata yavaş ve yumuşak hareketlerle belirtilen süre boyunca yoğurursanız top ekmekler daha lezzetli ve kabarık olacaktır.

5. Hamuru top şekline getirip yapışmaması için biraz yağladığımız bir kaba koyup üstünü streç filmle kapatarak sıcak bir yerde 1-1,5 saat dinlendiriyoruz. Bu aşamada maya kabarıp hamur yaklaşık iki katına çıkacak.

6. Hamurun iyice kabardığından emin olduktan sonra kaseden çok hafif unladığımız tezgaha alıp ortasından ikiye bölüyoruz.

7. Parçalardan birini elimizle tek bir silindir haline getirip 8 eşit parçaya bölüyoruz. Diğer parçaya da aynısını yaptıktan sonra 16 eşit parça hamur elde ediyoruz. Şekil vermeye başlamadan önce fırınımızı 220 dereceye ısıtıyoruz.

8.İstediğimiz şekli verip pişiriyoruz. Bazı parçaları avucumuzda tostoparlak yuvarlayıp tepsiye koyabiliriz, top ekmek olur. Bazılarını uzun ince açıp salyangoz gibi kendi içine kıvırabiliriz. Üçüncü şekil olarak da gene uzun çubuk gibi yaptığımız hamuru 8 rakamı şeklinde büzüp iki parçanın birleştiği yer açılmasın diye iyice alta sıkıştırmayı unutmuyoruz.

9. Fırın tepsisine ekmekleri dizerken boşluk bırakmaya özen göstermek gerekiyor çünkü hamur pişerken de kabarıyor. Afiyet olsun!

1 yorum: