3 Ocak 2014 Cuma

Pastitsio

Pastitsio

Yunan lazanyası ya da makarna pastası. Aile yemeklerine yaraşır bir fırında makarna tarifi hemen aşağıda.

Malzemeler:
1 paket fırında makarna
500 gr kıyma
6 domates ya da iki bardak domates suyu
1 bardak kırmızı şarap (ya da yarım bardak üzüm sirkesi)
1 orta boy beyaz soğan
3 diş sarımsak
Tuz, karabiber, çeyrek muskat rendesi
Bir tutam kimyon, acı/tatlı toz biber ve kekik
2 yemek kaşığı tereyağı
2 tepeleme yemek kaşığı un
2 bardak süt
3 yumurta sarısı
Tuz, karabiber, çok az muskat
Üstüne rendelemek için eski kaşar
İki çorba kaşığı galete unu
Zeytinyağı

Hazırlanışı:
1. Ocağımızın üstüne makarna haşlamak için bir tencere, beşamel sos için daha küçük bir tencere ve kıymalı harç için geniş bir teflon tencere çıkarıyoruz. Aynı anda yuvarlak ya da dikdörtgen ama muhakkak derin fırın kabımızı hafif zeytinyağı ile yağlayıp fırını ısıtarak kolları sıvıyoruz.
2. Makarna haşlayacağımız tencereyi suyla doldurup içine bir tatlı kaşığı tuz ve iki çorba kaşığı sızma zeytinyağı koyup ısınmaya bırakıyoruz. Kıyma harcımızı yapacağımız teflon tencereye sızma zeytinyağı döküp doğranmış sarımsak ve soğanları sotelemeye başlıyoruz. Rengi döner dönmez de kıymamızı atıyoruz.
3. Kavrulan kıymalı harcın üstüne domates püresi ya da sulandırılmış salçamızı katıyoruz. En ideali rondoda çekilmiş altı adet büyük domatestir. Bol sulu olması ve gerçek domates tadını almamız bu tarif için önemli bir ayrıntı. Domatesin üstüne bir bardak kırmızı şarap döküp baharatlarımızı (tuz, karabiber ve muskat muhakkak) da karışıma ekledikten sonra altını kısıyoruz. Hemen hemen suyunu çekene kadar pişireceğiz.
4. Kıymamız yavaş yavaş fokurduyor, fırın makarnalarımızı haşlamak üzere suya atıyoruz ve beşamel sosumuza geçiyoruz.
5. Tereyağı ile unu birlikte kavuruyoruz. Bir bütün olup top haline geldikten sonra soğuk sütü ekliyoruz, tuz, biber ve taze muskat rendeledikten sonra koyu kıvamlı bir sos haline gelene dek aynı yönde yavaş yavaş karıştırıyoruz.
6. Pastitsio, fırından çıktıktan sonra bıçakla kesilip katı ve kalın bir dilim halinde tabağa konan sıcak bir yemek olduğundan sosumuzu kalınlaştırmak istiyoruz. Bu yüzden sosu ateşten aldıktan sonra içine  üç yumurtanın sarısını teker teker atıp her seferinde güzelce çırpıyoruz. Sosun kıvamı yoğun bir beşamel olmalı, fakat dökülmeyecek kadar sert olmamalı. Böyle bir şey yaşarsak, hemen soğuk süt ekleyerek durumu kurtarabiliriz.
7. Artık Pastitsio’muzun katlarını birleştirip fırına atabiliriz. Tepsinin altına kalınca bir tabaka haşlanmış makarna döküyoruz. Üstüne kıymalı sosumuzun tümünü ekliyoruz. Kıymalı sos makarnanın aralarına girebilir ancak üstünü tamamen kapatmalı. Alt kat, ikinci kattan daha kalın olduğunda daha iyi sonuç alınıyor.
8. Kıymalı domatesli harcın üstüne kalan makarnaları seriyoruz. Bu ikinci katın üstüne beşamel sosumuzu hızlıca döküp yayıyoruz. Hemen katılaşabileceğinden soğutmadan dökmeliyiz. Hafif bir çıtırtı katması için en üste iki üç çorba kaşığı galete unu serpiyoruz. Hepsinin de üstünü rendelenmiş kaşar ya da çedar peynirle kaplıyoruz.
9. Pastitsio -ya da benim taktığım isimle Makarna Pastası- 175 derece fırında 20 dk daha pişecek.
10. Eğer misafirlerinize sunmak isterseniz, bu tarifi sabahtan, hatta bir gün öncesinden hazırlayıp üstünü streç filmle kaplayarak ve peyniri son anda ekleyerek dolapta saklayabilirsiniz. Hatta kıymalı harç bir gün bekleyince tatlar oturup lezzetler birbirine karıştığından Yunanistan’da evlerde böyle yapılması tercih ediliyor çoğu zaman. Nasılsa tüm malzemeler pişmiş olduğundan sadece fırında ısıtmak yetiyor. :) Afiyet olsun!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder