16 Nisan 2016 Cumartesi

Ev Yapımı Tuzsuz Lor Peyniri


Bebekli hayat ve ek gıdaya geçişle birlikte evde yoğurt, peynir, bebe bisküvisi ve daha değişik, sağlıklı, tuzsuz, şekersiz tarifleri öğrenmek zorunda kaldım. Daha önce evde mozarella peyniri yapma denemelerim olmuştu fakat tarifini bir yerlerde kaybettiğim için en baştan bir araştırma yaptım. Evde peynir yapmaya başlangıç olarak loru seçtim çünkü çabuk hazırlanıyor, hızlı tüketiliyor ve çok zahmetsiz. Bir pazar sabahı kalkıp kahvaltıya bile yetiştirebilirsiniz ılık ılık. Denemeye değer.

Lor peynirinin farklı versiyonlarını da yapıp yükleyeceğim için bugünlük bebeklere özel, yüksek tansiyonu olanlara uygun, tuzsuz, sade, taze lor peyniri tarifimi paylaşmak istiyorum.


Malzemeler:
1 litre süt (günlük süt)
1 limonun suyu
Temiz bir tülbent (isteğe bağlı)

Yapılışı:

1. Günlük sütü şişeden tencereye döküp kaynatmaya başlıyoruz.

2. Kaynarken bir yandan bir limonun suyunu sıkıp çay süzgecini hazırlıyoruz.

3. Büyük bir kasenin üstüne sıkı tel süzgeci oturtuyoruz. Arzu ederseniz üstüne temiz (temizliği kesinlikle çok önemli, mikroorganizmaların ürememesi açısından) bir tülbent yerleştiriyoruz.

4. Süt kaynayınca içine limonun suyunu çay süzgecinden geçirerek ve altta kepçemizle karıştırarak ekliyoruz. Ekler eklemez sütün kesilmeye başladığını göreceksiniz.

5. Süt topak topak ayrılırken altını kısıp kısık ateşte 5-7 dakika daha pirişiyoruz. Bu esnada kepçenizle dipte tortu ve yanık oluşmaması için iyice karıştırmayı ihmal etmeyin.

6. Peynir topakları ve su şeklinde ayrılan sütümüzü kasenin üstündeki tel süzgece koyup süzdürüyoruz. Yarım saat, bir saat arası bekleyince tüm suyu süzülmüş oluyor. Peynirimiz hazır! İster hemen tüketin, ister tülbentle sıkıp şekil verin ve buzluğa atın.

Afiyet olsun!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder