2 Nisan 2016 Cumartesi

Balkabaklı Pratik Ekmek



Günaydın! Bir yıl arayla yazdığım ilk tarifim bir ekmek tarifi. Mayasız hamurdan yapıldığı için 'çabuk ekmek' diyebiliriz. Yapılışı 20 dakika, pişmesi 30 dakika, yemesi... bence 5 dakika!


Malzemeler:

300 gr beyaz un
100 gr çavdar unu
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
130 gr rendelenmiş balkabağı
300 gr süt
1 tatlı kaşığı sirke ya da limon suyu


Hazırlanışı:

1.Fırını 220 derece ısıtmaya başlattıktan sonra çukur bir kapta kuru malzemeleri karıştırıyoruz. (Un, çavdar unu, kabartma tozu, karbonat ve tuz) Ayrı bir kasede 300 ml sütün içine 1 tatlı kaşığı sirke ya da limon suyu ekleyip karıştırıyoruz. (Amacımız buttermilk ya da yayık altı suyu yapmak)

2. İçine rendelenmiş balkabağını ekleyip tahta kaşıkla topak kalmayacak şekilde mümkün olduğunca yediriyoruz.

3. Bu harcın ortasını çukur şeklinde açtıktan sonra sütü döküyoruz ve elimizle yapışkan bir hamur kıvamına getiriyoruz.

4. Hamuru un dökülmüş temiz bir tezgaha alıp tek parça haline getirmek için birkaç dakika yoğuruyoruz. Bu sırada un eklemek isterseniz biraz ekleyebilirsiniz.

5. Hamuru büyükçe bir top yapıp tepsiye koyduktan sonra keskin bir bıçakla üstüne çarpı şeklinde çizik atıyoruz. Bu işlem ekmeğin daha güzel kabarmasını sağlayacak.

6. Isıttığımız fırında (220 derece) yarım saat pişiriyoruz. Kabarıp rengi esmerleşince ekmeğimiz hazır. Afiyet olsun!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder