1 Mart 2014 Cumartesi

Domateste Pişmiş Arpa Şehriyeli Tavuk


'Yuvetsi' klasik bir Yunan tarifi, anlamıysa güveç. Kırmızı ya da beyaz etten yapılan, bol domates suyunun içinde pişen etler fırından alınmadan yarım saat önce içine arpa şehriye ve bol sıcak su katılıyor. Yazdan beri aklımda olan bu tarifi bir türlü yapamadım ve en sonunda bu haftasonu deneyebildim. Güveç kabım olmadığından mutfakların vazgeçilmezi bir borcamdan yardım aldım. :)  Tarifi tavuk kalça parçalarıyla denedim ve esasında nasıl yapıldığını görmediğimden kendimce yanlış başladım. Ama günün sonunda bunu düzeltip değişik eklemelerle Yunan 'yuvetsi' tarifinin kendi versiyonumu bulmuş oldum. Adına domateste pişmiş diyorum çünkü tavuklar bir nevi rondodan çekilmiş domatesin içinde yüzerek fırına veriliyor. Tavuk yerine kuzu eti de kullanılabilir, kemikli et ya da karışık etlerle hazırlanabilir. Kalabalık bir sofrada geniş bir fırın tepsisi ya da büyük boy borcamda bol domates suyuyla pişmiş etler, arpacık şehriyeyle beraber demlenip sofraya geldiğinde görüntü gerçekten de iştah açıcı oluyor. Herkes istediği eti, butu, kalçayı, göğsü, kemikli kemiksiz parçayı alıp afiyetle doyabilir! Hazırlama süresiyse on dakikayı geçmiyor. Domatesleri benim gibi yazdan hazırlayıp kutularla dipfrize atıyorsanız, her an elinizin altında doğranmış domates büyük bir vakit kazandırıyor. Tavsiye ederim. =)

Malzemeler:
2-3 kişilik
4-5 parça kalça tavuk
3 çorba kepçesi rondoda çekilmiş domates
1 küçük doğranmış soğan
2 diş kalın doğranmış sarımsak
1-1,5 bardak arpa şehriye
3 bardak sıcak su
Üstüne serpmek için beyaz peynir
Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
1.  Tencerede iki yemek kaşığı zeytinyağı ısındıktan sonra tavuk parçalarını bölmeden yağda sotelemeye başlıyoruz. İki tarafını da ikişer dakika kızarttıktan sonra üstüne doğranmış soğan ve sarımsağı katıp 2-3 dakika daha çeviriyoruz.
2. Tencereye çorba kepçesiyle domates rendesini suyuyla birlikte ekliyoruz. Üstüne yarım bardak suda açılmış biber salçası ya da ev salçası ya da evde yapılmış domates biber karışımından bir tepeleme kaşık ekliyoruz. Üstüne bir fincan kaynar su koyuyor, tuzunu ve biberini ayarladıktan sonra altını kısıyoruz.
3. Tencerede yeterince ısınan tavukları çukur bir fırın kabına alıp önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20 dakika pişmeye bırakıyoruz.
4. 20 dakika piştikten sonra içine bir bardak dolusu arpa şehriye ve bir bardak dolusu sıcak su ekleyip tekrar yarım saat pişmek üzere fırına alıyoruz. Burada arpa şehriyeyle suyu bire bir oranda koydum çünkü tavuklarımız zaten bol sulu bir karışımın içinde, ancak suyunun az geleceğini düşünüyorsanız, arada bir kontrol edebilir, gerekirse yarım bardak daha su ekleyebilirsiniz.
5. Arpa şehriye iyice suyunu çektikten, tavuklarımız domates ve şehriyenin altına batmış, neredeyse görünmez haldeyken sıcakken çıkarıp servis yapmadan önce üstüne beyaz peynir serpiyoruz. Cömert porsiyonlarla servis yapılmaya hazır. Afiyet olsun!
 Domates suyu, doğranmış soğanın içinde fırına girmeye hazır tavuklar. 

 20 dakika sonra arpa şehriye ve sıcak su katıldıktan sonra şöyle bir karıştırdıktan sonra tekrar fırına...

 Tam suyunu çekmiş, etleri yumuşamış, şehriyeleri şişmiş, domatesi tatlılaşmış, göz göz olmuş 'yuvetsi.'

 Servis ederken üstüne beya peynir serpiliyor. Nasıl yani demeyin, muhakkak deneyin. Mükemmel bir tamamlayıcı!

İçinizi ısıtan yemeklerin bol olduğu mutlu sofralarda afiyetle yemeler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder