11 Mart 2014 Salı

Özel Günlere Bir Balık Tarifi: Pikan Cevizli Somon


Alelade bir günü özel bir akşama çevirmek, sevdiğine yemek yapmak, işte en romantik hareketlerden biri: Değerli eşi/partneri için emek vermek. Özel olduğunu, geçirilen her günün nadide olduğunu hissetmek ve buna şükretmek. Bu tarifi özellikle hoş sürprizler yapmayı sevenler için yazıyorum.  Haftaiçi, gayet sıradan bir gündü. Mart ortasında bir salı akşamı. Gün içinde işlerim yoğun ve koşturmacam çok olduğu için en basit yemeği seçtim: Balık. Balık diyince de somon almak, beş dakikada ızgara yapıp yanına iki brokoli, iki patates haşlamak benim kurtarıcı menüm. Derken somona bayılan eşim birden yemek yapacağını ilan etti ve markete koşup geliyorum diye evden çıktı. Doğal olarak hiç sesimi çıkarmadım ve çayımı içmeye devam ettim. :) Mutfakta neler oluyor diye bakmaya gidince enfes bir tarifin, adeta özel bir gün kutluyormuşuz gibi şahane bir menünün hazırlandığını görünce paylaşmadan edemedim. Somonun yanına bu kez fırında patates ve kuşkonmaz eşlik ediyor. Kuşkonmazı bulmak zor olursa, ince çalı fasülye veya brokoli, ıspanak gibi herhangi bir yeşil sebze kullanılabilir. En güzel yanı da bu gösterişli yemeği hazırlamak ve pişirmek son derece basit!

Malzemeler:
(2 kişilik)
2 dilim somon
10 adet kuşkonmaz
2 orta boy patates
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı dijon hardalı
2 yemek kaşığı bal
2-3 yemek kaşığı ekmek kırıntısı
2 yemek kaşığı pikan cevizi
2 büyük diş sarımsak
Taze biberiye
Tuz, karabiber
Zeytinyağı

Hazırlanışı:
1. Patatesleri fırçayla yıkayıp soymadan küçük parçalara bölerek haşlamaya koyuyoruz. Bir yandan kuşkonmazları ayıklayıp yıkıyoruz. Kuşkonmazı hayatımda ilk kez evde yiyeceğim için eşimden öğrendim yöntemini. İki elimizle iki ucundan tutup kuşkonmazı sert ucundan aşağı doğru çekiyoruz, nereden kırılırsa o bölümünü atıyoruz. Yani bıçakla dibinden kesmek yerine dibinden tutup aşağı bükerek kendiliğinden çıt diye kırılmasını bekliyoruz. Böylece sert ve odunsu bölümünden kurtuluyoruz.
2. Mutfak robotunun içine ekmek kırıntılarını ve pikan cevizini atıp güzelce öğütüyoruz. İlle de pikan cevizi şart mı, o nedir diyenler elbette bildiğimiz ceviz kullanabilir. Pikan cevizinin daha gevrek, daha kavruk bir tadı var ve özel gün yemeği diye alıp kullandık. Yoksa her günün cevizi elbette alasıyla iş görür. :)
3. Bir yandan da geniş bir kaseye hardalla balı, eritilmiş tereyağını koyup iyice özleşene kadar çırpıyoruz.
4. Somonları pişireceğimiz fırın kabına yerleştirip hazırladığımız sosu üstüne fırçayla ince bir tabaka halinde, her iki tarafına sürüyoruz. Üstüne de kıtırlı bir görüntü kazanması için cevizli ekmek kırıntısını kaşıkla her yerini kaplayacak şekilde döküyoruz. Dilediğimiz kadar taze biberiye yaprakları ekleyip somonun en yakın arkadaşı ekstra lezzeti katıyoruz. :)5.. Ayrı bir tepsiye alüminyum folyo koyup geri kalan sosun hepsini üstüne güzelce yayıyoruz. Kuşkonmazları bu sosun üstüne dizip incecik doğranmış iki diş sarımsağı üstüne bırakıyoruz.
6. Haşlanan patatesleri süzüp bir kez daha kabuklarını temizlemek için sudan geçirdikten sonra robotun içinde kalan ekmek kırıntısı ve cevize buluyoruz, kuşkonmazların üstüne yerleştiriyoruz ve alüminyum folyonun üstünü güzelce kapatıyoruz. Böylece sebzeler kapalı bir şekilde, buharıyla birlikte pişecek.
7. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dk kadar pişiriyoruz. Kuşkonmaz ve somonun pişme süresi kısa olduğundan bu zaman yetiyor. Patateslerin haşlanma süresi burada hayat kurtarıcı. =) 15 dakika sonra balığı ve patatesleri kontrol edin, yumuşamışlarsa servise hazır demektir. Yanına beyaz ya da roze şarapla sunulabilir. Afiyet şeker bal olsun! =)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder