28 Ekim 2014 Salı

İngiliz Çay Saatinin Özel Hamuru: Crumpets



Tatilde olduğunuz bir gün kendinizi şımartmak ve ailece nefis bir kahvaltı ya da çay sofrasında çocuklarınızla yiyebileceğiniz şahane bir tarif ister misiniz? İngilizler'in çay saati geleneği meşhur. Evet, bizim de geleneğimiz çok zengin fakat onların özel tarifleri ve özel seremonileri var ki, neredeyse yüzyıllardır değişmemiş. İçlerinden biri de sıcacık, bol hava kabarcıklarıyla pişen 'crumpets' adlı mayalı hamurlar. Biraz emek istiyor ama sonucu, hayatımda yediğim en gevrek, en lezzetli, en mutlu edici hamurlar ortaya çıkıyor. Waffle'a da, krepe de hiç benzemiyor. Tamamen kendine has bir tarif. İlk kez denedim ve yaparken bu beklemeye değecek mi diye sormadım değil. Piştikten sonraysa bir daha ne zaman yapsam diye düşünmeye başladım! Kahvaltıda da tüketilebilir fakat hazırlaması bir iki saat sürdüğü için belki brunch'a uygun olabilir. =))


Malzemeler:
350 gr beyaz un
15 gr kuru maya
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
350 ml ılık süt
150-200 ml ılık su
1/2 tatlı kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tuz
Sıvıyağ
10 santim çapında dört metal halka

Hazırlanışı:

1. Unu çukur bir kaba alın. Kuru mayayla karıştırın.

2. Şekeri ılık sütte erittikten sonra kuru unlu karışıma ekleyin ve hemen tahta bir kaşıkla karıştırmaya başlayın. Yaklaşık 5 dakika boyunca, pürüzsüz bir karışım elde edinceye dek durmadan karıştırın. Bu adım çok önemli çünkü tavada pişen hamurların ortalarındaki hava kabarcıklarını ve boşluklarını oluşturmaya yarayacak.

3. Streç filmle örtüp bir kenarda yarım saat bir saat kadar bekletin. Hamur kabarıp sonra sönmeye başlayacak. Tabağın kenarındaki izden de anlayabilirsiniz.

İşte ilk etap kabarma için bekliyoruz. 

4. Karbonat ve suyu ılık suyla karıştırın ve kabaran hamurun içine çırpıcıyla yavaşça yedirin. Suyun tümünü bir anda eklemekten kaçının; azar azar dökerek yoğun kremamsı bir kıvam alıncaya dek çırpın. Tekrar üstünü kapatıp 20 dakika daha bekleyin.

5. Hamur karışımınız bol hava kabarcıkları yaparak kabarmış olmalı.

6. Tavaya biraz yağ dökün, metal kalıpların da kenarını yağlayın ve metal kalıbın içine iki ya da üç çorba kaşığı hamur dökün. Her iki tarafını orta ateşte 4-5 dakika ya da hamurun kabarcıkları kenarlara çıkana, yüzeyi düzleşene kadar kızartın. Yavaşça ters çevirin.

 Çevrilmeye hazır hamurlar; büyükçe kalıpta daha güzel olduğuna kanaat getirdik. Denemek için iki boy kalıp kullandım. Çapı 10 santimlik bir kalıp tam uygun. 

7. Sıcakken ve her zaman tereyağı ve reçel ya da balla servis edin. Eğer sıcak servis etmeyecekseniz, soğuduktan sonra tost makinesi ya da yağsız tavada bir kez daha ısıtın. Ertesi gün de yenebilir. Afiyet olsun!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder