28 Ekim 2014 Salı

Balkabaklı Çiko Bar



Balkabağı mevsimi gelir gelmez her türlü tatlıya kullanırım. Su kabaklı ve bal kabaklı cevizli muffin çok yaptım ama ilk kez kabarmayan bir kek denedim ve balkabağıyla çikolatanın bir kek hamurunda ne kadar harika uyuştuğunu keşfetmiş oldum. 

Malzemeler: 
1 çay fincanı un
2 tatlı kaşığı tarçın
1 çimdik toz karanfil
1 çimdik toz muskat
1 çimdik yeni bahar
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/2 tatlı kaşığı karbonat
1/2 tatlı kaşığı tuz

2 yumurta
1/2 bardak esmer şeker
1 büyük dilim rendelenmiş ve haşlanmış bal kabağı
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı vanilya özü
1/2 bardak damla çikolata (kabakları haşlayınca sıcaklığında eriyecek)


Hazırlanışı:

1. İlk önce büyük bir kapta kuru malzemeleri karıştırıyoruz.

2. Ayrı bir kapta yumurta, şeker, yağ ve vanilyayı çırptıktan sonra içine rendeledikten sonra haşladığımız, yaklaşık bir bardak dolusu kadar bal kabağını spatulayla ekliyoruz. İçine damla çikolataları da ekleyip sptaulayla karıştırıyoruz.

3. Kuru malzemenin üstüne döküp fazla çırpmadan sptaluyla güzelce özleşene kadar karıştırıyoruz. Kare şeklinde bir fırın kabına döküyoruz.
Eğer fırın tepsiniz dikdörtgen şeklindeyse bir parça aluminyum folyoyu sert bir bariyer oluşturacak şekilde katlayın ve tepsinizi kare şekline getirecek biçimde enlemesine yerleştirip kek hamurunun tüm kaba yayılmasını önleyin. Böylece pişince eşit karelere bölünebilecek bir kekiniz olabilir.

4. Sıcak fırında 13-15 dakika kadar pişiriyoruz. Karelere böldükten sonra sade ya da pudra şekeriyle çırpılmış krem peynir sürerek servis yapıyoruz. Özellikle labne değil, krem peynir kullandım çünkü tuzlu tadıyla çok hoş bir uyum sağlıyor. Afiyet olsun!

 Krem peynir sosun üstüne kıtır çikolata çok yakışıyor ama dilerseniz sade krem peynirle de deneyebilirsiniz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder