7 Ekim 2014 Salı

Izgara Sebze Kaplı Pesto Soslu Fırında Makarna



Amma uzun isim oldu! Ama başka türlü nasıl anlatacağımı bulamadım. Altı pesto sosla karıştırılmış zeytinyağlı nefis kelebek makarna; üstü ızgara yaz sebzeleriyle kaplı; kaşar ya da çedar peyniriyle süslenip fırında pişmiş harika bir Akdeniz tarifi. Vejetaryen akşama çok uygun. =) Vejetaryen yemek istemezseniz, kelebek makarnanın içine haşlanmış kuşbaşı tavuk ya da hindi katabilirsiniz. Başka bir öneri de makarnayı fırın kabına döktükten sonra üstüne beyaz peynir ya da lor peyniri, sonra ızgara sebze, en son kaşar peyniri koymak. Bir de makarnanın miktarını kişi sayısına ve fırın kabınızın boyutlarına göre ayarlamanızı tavsiye ederim. ;) Parmakları yedirten bir yemek!

Malzemeler:
4 kişilik

Yarım paketten biraz fazla kelebek makarna
3 yemek kaşığı ev yapımı pesto sos (Tarifi bu linkin altında -hazır pesto sos da kullanabilir ya da önceden hazırlamadıysanız, aynı gün de hazırlayabilirsiniz)
2 büyük boy patlıcan
2 büyük boy kabak
2 büyük domates
1 orta boy kırmızı soğan
2 diş sarımsak
Kaşar peyniri
Zeytinyağı
Tuz, karabiber


Hazırlanışı:

1. Patlıcan ve kabakları yıkayıp patlıcanları uzun şeritler halinde doğrayıp acısının çıkması için tuzlu suya koyuyoruz. Bu arada kabakları halka halka doğrayıp fırın tepsisine diziyoruz. Üstüne çok az zeytinyağı gezdirip tuzla tatlandırıyoruz.

2. Kabakları fırının ızgara ayarında pişmek üzere bırakıyoruz. Aynı anda dönüp patlıcanlarımızı kuruladıktan sonra kısa şeritler halinde bölüp başka bir fırın tepsisine dizdikten sonra üstüne az zeytinyağı gezdirip tuz ve karabiberle tatlandırıyoruz. Kabaklarla birlikte fırında ızgara olmaya bırakıyoruz.

3. Kırmızı soğanı soyup yarım ay şeklinde kestikten sonra kabakların veya patlıcanların tepsisinin üstüne diziyoruz. Birlikte ızgarada pişmeye devam ediyorlar. Toplamda 20 dakika kadar pişmeleri yetiyor.

4. Sebzeler fırındayken su ısıtıcıda suyu kaynatıp makarnayı pişirmek için bir tencereye alıyoruz. Makarnamızı 10-12 dakika kadar bol tuzlu ve bir yemek kaşığı zeytinyağı döktüğümüz suda kaynattıktan sonra, suyunu süzüyoruz.


5. Makarna tenceresine 3 yemek kaşığı pesto sos koyup doğranmış sarımsakları ekliyoruz ve bir iki dakika ısıtıyoruz. Sıcak makarnamızı üstüne ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Artık fırın kabımıza dizip yemeğin son adımına geçmeye hazırız. :)


 

6. Makarnalarımızı hafifçe zeytinyağı sürdüğümüz derin bir fırın kabına ya da Borcam'a döküp kaşıkla düzelttikten sonra fırında pişen sebzelerimizi üstüne diziyoruz. Sırasıyla patlıcan, kabak ve üstlerine serpiştirilen soğanlardan sonra iki domatesi incecik halkalar halinde kesip çiğ halde sebzelerin üstüne yerleştiriyoruz.

Üstüne azıcık zeytinyağı gezdirdikten sonra (burası size kalmış ama bizim evde 'fazla' zeytinyağı diye bir kavram olmadığından ben yapmayı tercih ettim) rendelenmiş kaşar ya da çedar peynirimizi serpiştiriyoruz.

7. Fırında 10-15 dakika daha, yani peynirler eriyene, domates yumuşayıp suyunu salana ve tüm tatlar birbirine karışıp enfes uyumu yakalayana kadar bekletiyoruz. Afiyet olsun!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder