20 Aralık 2013 Cuma

Üç Çikolatalı Cevizli Cookie

Gelmiş geçmiş en kolay 'cookie' tarifi olmaya aday şahane kurabiyeler. İsterseniz kocaman incecik, isterseniz yarım parmak kalınlığında biraz daha küçük yapabilirsiniz. Her şekilde dışı kıtır ve içi yumuşak, biraz yapış yapış kalan bu bisküvimsi kurabiyeler, tam da marketten hazır aldığımız Amerikan usulü cookie tarifi. Burada üç farklı çikolata ve ceviz parçalayıp koydum. Yalnız bitter çikolata ve pikan ceviziyle, fındık ve sütlü çikolatayla da denedim. İçine katılan malzemenin bolluğu, türü, tamamen sizin zevkinize kalmış. Hazırlaması 15 dakika, pişirmesi tam 12 dakika. Haydi fırın eldivenlerini çıkaralım, eller unlansın. 
 
Malzemeler: 
50 gr sütlü çikolata
50 gr beyaz çikolata
50 gr bitter çikolata
Bir kahve fincanı iri parçalanmış ceviz
100 gr un (aşağı yukarı bir su bardağı)
1 yumurta
1 su bardağı esmer şeker
3 yemek kaşığı tereyağı 
 
Hazırlanışı: 
  1.  İlk olarak fırınımızı 190 dereceye ısıtıyoruz.
  2. Bu tarifte en sevdiğim şey, istediğimiz çikolatayı kullanabiliriz. Çikolataları ve cevizleri bıçakla istediğimiz irilikte (ben mercimek büyüklüğünde parçaları tercih ettim) doğruyoruz.
  3. Oda sıcaklığına gelmiş tereyağı, un, esmer şeker, yumurta, çikolata ve cevizleri düz bir tezgahta yoğuruyoruz.
  4. Hamur bir araya gelip hafif ele yapışır bir kıvama ulaşınca köfte yapar gibi parçalar koparıp avucumuzun içinde yuvarladıktan sonra üstüne bastırıp yassılaştırarak (yarım santim kalınlığına gelecek şekilde) yağlı kağıt serilmiş (ya da yağlanmış) ince kenarlı fırın tepsisine diziyoruz. Aralarda boşluk bırakmaya özen göstermek gerekiyor çünkü pişerken kurabiyelerimiz yayılabilir. Bir de tepsinin ince kenarlı olması da önemli bir ayrıntı; kurabiye hamuru fırın ısısından olabildiğince faydalanmalı.
  5. 190 dereceye ısıttığımız fırında tam 12 dk pişiriyoruz. Kurabiyeler üstü pişmiş ancak kendisi yumuşak kalmış olmalı. Soğurken de bir miktar sertleşecektir. Amerikan usulü cookie pişirdiğimiz için dışı gevrek, ortası yumuşak ve yapışkan kalması tercihimizdir. Bu yüzden her fırının ısıtma hızı ve ayarını göz önüne katarak pişmesi kontrol edilmelidir. Piştikten sonra kurabiyelerimizi fırından muhakkak çıkarıp dinlenmeye almalı, sıcak fırında tutmamalıyız.
  6. Soğuduktan sonra servis tabağına alıp kahvenin yanında afiyetle yiyebiliriz. Mutlu mutfakların en kolay, kalpleri kazanan tariflerinden biri. =)
  7. Küçük bir not: Bu tarifte amacımız yumuşak ve geniş kurabiyeler yapmak. Bisküvi kıvamında, kıtır ve çaya batırarak yemeyi sevenler, kurabiyeleri daha ince fırına verebilirler. Afiyet olsun. 


    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder