24 Aralık 2013 Salı

Balkabaklı Turta



Yılbaşı sofralarında aranan lezzet olmaya aday!

Aylardan Aralık. Bizim evde Noel sezonu demek. Arife gecesi arkadaşlarımızla samimi bir yemek yemek istedik. Ben de balkabaklı turta yaptım. Menümüzde fırında sebzeli hindi, buharda pişmiş bezelye, gravy sos, elma sos, yeşil salata, narlı ıspanak salatası ve balkabaklı turta vardı. Kayınvalidem bu tatil dönemi ailesiyle ve arkadaşlarıyla olmak için İstanbul'a geldiğinden ben de birçok Noel adetini öğrenme fırsatı yakaldım. Mutfakta çalışırken bir ara dönüp bana, "Bu akşam burada Türk sosuyla çeşnilendirilmiş, biraz Girit adeti katılmış, tam İngiliz Noel'i yaşıyoruz," dedi gülerek. Gerçekten de halimizin tam özetiydi!


Malzemeler:
Tabanı için:
55 gr (2-3 yemek kaşığı kadar) tereyağı
140 gr un (1,5 - 2 bardak)
Bir paket kabartma tozu
1 çay kaşığı toz tarçın
1/2 çay kaşığı muskat rendesi
1 çay kaşığı toz karanfil
1 çay kaşığı tuz
50 gr (yarım su bardağı kadar) beyaz şeker
1 yumurta

Orta harcı için:
7-8 parça soyulmuş balkabağı
400 ml krema
2 yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı toz karanfil
1/2 çay kaşığı muskat
1 çay kaşığı vanilya özü
2  tepeleme yemek kaşığı esmer şeker

Üstü için:
Bir bardak dövülmüş ceviz (bulabilirseniz yarısı pikan cevizi)
2 yemek kaşığı esmer şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı toz tarçın

1. Geniş ve yuvarlak bir turta kalıbını tereyağı ile yağlıyoruz. Unu ve kabartma tozunu birlikte eledikten sonra diğer malzemeleri katıp elimizle hamur haline getiriyoruz.

2. Hamuru temiz tezgahta kalıbımız boyutunda açıp kalıbın içine seriyoruz ve yarım saat buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz.

3. Turtamızın ortasındaki harcı hazırlamak için mutfak robotuna tüm malzemeleri atıp güzelce özleşene kadar karıştırıyoruz. Robot kullanılmayan durumlarda, balkabaklarını önceden biraz pişirip ezmek gerekiyor. Ondan sonra kremanın içinde daha rahat eriyor.

5. Balkabaklı harcı dolaptan çıkardığımız tabanın üstüne döküyoruz ve önceden ısıtılmış 220 derece fırında 15 dk pişiriyoruz.

6. Turtamız sıcak fırında pişerken en üstü için cevizleri havanda dövüp esmer şeker, tarçın ve tereyağı ile karıştırmaya başlıyoruz.

7. 15 dk tamamlandıktan sonra cevizleri turtanın üstüne koyuyoruz.

8. Fırının derecesini 180'e indirip 35 dakika daha iyice pişip üstünün kıtırlaşmasını bekliyoruz.


Küçük bir tavsiye, turtayı bir gün önceden hazırlarsanız ertesi gün servis ettiğinizde, tatların daha oturduğunu, baharatların daha leziz bir şekilde turtaya sindiğini göreceksiniz. Afiyet olsun!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder