27 Aralık 2013 Cuma

Vanilyalı Tereyağlı Bisküvi

Damağınızda eriyen, mutfağı ve hatta tüm evi ılık tereyağı kokusuyla donatan, şeker ve tereyağı birleşimini vanilya özüyle eşsiz bir lezzete taşıyan bu kurabiyelere bisküvi demek istiyorum.

Marketlerde satılan metal kutulardaki o tereyağlı bisküvilerin aynısı. Cam kavanozda ya da metal kutuda, buzlukta ya da buzdolabında saklanabilen, tazeliğini çok uzun süre koruyan, sunumu şık, yemesi kolay bu bisküvilerin müdavimi olabilirsiniz.

Malzemeler:
250 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
140 gr pudra şekeri
375 gr un (ölçemezseniz hamur ele yapışmayan yumuşak kıvama gelene kadar azar azar ekleyebilirsiniz)
1 tatlı kaşığı vanilya özü ya da 1-2 çubuk vanilya
Bir yumurta sarısı (ya da yumurtanın tümü; tümünü koyunca hamuru açmak daha kolay oluyor)

Hazırlanışı:
1. Unu eleyerek bir kaba aldıktan sonra üstüne malzemelerin tümünü katıp elimizle yoğuruyoruz. Yoğurma süresi çok uzun olmayacak çünkü malzemeler birleşir birleşmez hamuru temiz bir streç filme sarıp yarım saat buzdolabında dinlendiriyoruz. İki renkli kurabiye yapmak isteyenler bu aşamada hamuru ikiye bölüp bir yarısına iki çorba kaşığı kakao ekleyip karıştırabilir.

2. Hamur dinlenirken piştikten sonra süslemek isteyenler şu glazürü yapabilir. İki kaşık suya beş altı tepeleme kaşık pudra şekeri ve birkaç damla limon suyu katıp güzelce karıştırıyoruz. Eğer suyu fazla kaçırmışsak ve şeker suda erirse macun kıvamına gelene kadar katmaya devam edebiliriz.

3. Dolapta dinlenen hamuru çıkarmadan önce fırınımızı 190 dereceye ayarlıyoruz. Kurabiye hamurunu temiz bir tezgahta yarım santimden ince açıyoruz. Kurabiye kalıplarıyla kesip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz.

4. Sıcak fırında 10-12 dakika pişiriyoruz. Kurabiyelerin renginin değişmesini beklemeden çıkarıyoruz. Altın sarısı ve kıtır kıtır olmalı. Bir telin üstüne alıp soğuttuktan sonra servis edebiliriz.
Afiyet olsun!


Kardeşimin mutfağında kahvenin yanında vanilyalı kurabiyelerimiz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder