31 Aralık 2014 Çarşamba

Hindili Pırasalı Turta

Jamie Oliver'dan ilham aldık ve yaptık. Hamuru karıştırırken tereyağı dolaptan yeni çıkmış olmalı ve eklediğiniz su muhakkak soğuk olmalı. Hamuru çok fazla yoğurmadan, bir araya gelir gelmez top haline getirip dolapta dinlendirirseniz, kıyır kıyır olacaktır. İçine eklenen malzemeler, elimizde ne varsa koyduklarımız. Kendi baharat ya da farklı malzemelerinizi ekleyebilirsiniz.

Malzemeler:
1 büyük kase didilmiş hindi eti
6 - 7 sap pırasa
3 yemek kaşığı domates püresi ya da 1 yemek kaşığı salça
4 diş sarımsak
1/2 bardak beyaz şarap
Tuz, karabiber
Bir tutam muskat
3 yemek kaşığı gravy sos (ya da hindiyi pişirdiğiniz tepside kalan suyundan bir parça, yoksa sadece sıcak su ve bir kaşık un, hatta tavuk suyu bulyon da olur; tek amaç kıvam vermek)
3 yemek kaşığı süt ya da krema
1 yumurta sarısı

300 gr un
150 gr tereyağı
1/2 bardak soğuk su
1 çimdik tuz

Hazırlanışı:
1. Öncelikle unu ve küp küp doğradığımızı tereyağını parmak uçlarımızla, fazla ısıtmadan karıştırıp ekmek kırıntısı kıvamına getiriyoruz. Bu işlemi mutfak robotunda da yapabilirsiniz. İçine hamuru bir araya getirecek kadar soğuk su katıp toparladıktan sonra streç filme sarıp buzdolabında dinlendirmeye bırakıyoruz.

2. Fırında pişirdiğiniz hindiden kalan göğüs, but, her türlü eti didikleyip yıkanmış doğranmış pırasalar, domates, sarımsakla beraber tencereye koyup hafifçe çeviriyoruz.

3. Pırasalar biraz yumuşadıktan sonra beyaz şarap, gravy ya da tavuk bulyon, sıcak su, süt ve baharatları karıştırıp yoğun kıvamlı ama sulu bir iç harcı hazırlıyoruz.

4. Derince bir fırın tepsisi ya da Borcam'a iç harcını döküp üstünü kalınca açtığımız hamurla güzelce kaplıyoruz. Yumurta sarısını turta hamuruna sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 - 45 dakika ya da hamur pişene kadar pişiriyoruz.

Not: Hamur artarsa, başka turta ve benzeri tariflerde kullanabilirsiniz. Hamurun tümünü kullanmak isterseniz, fırın tepsinizi büyük tutabilirsiniz ya da orta boy bir fırın tepsisinin hem altını, hem de üstünü hamurla kaplayıp turta pişirebilirsiniz.

Yılbaşı Gecesi Keki -Vasilopita


Yunan geleneklerinde Yılbaşı gecesine özel yaptıkları bir kek var ki, çok kolay, hafif ve pratik bir tarif. Fırına atmadan önce içine alüminyum folyoya sarılmış bir bozuk para ekleniyor. Bu bozuk para kimin diliminde çıkarsa, o kişiye şans ve uğur getirdiğine, o kişinin senesinin bolluk bereketle geçeceğine inanıyorlar. Bozuk para koymadan da keki yapabilirsiniz; ben bu sene arkadaşlarımızı ağırlarken bir eğlence olsun diye folyoya sarılı 1 TL koydum.


Malzemeler:
2,5 bardak un
1 çay kaşığı kabartma tozu
200 gr tereyağı (eritilmiş)
1 bardak süt
1 bardak toz şeker
1 tatlı kaşığı brendi
1 tatlı kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu
3 yumurta
(Arzu edenler için) Alüminyum folyoya sarılmış bir bozuk para

Üstü için:
1/2 bardak dövülmüş fındık ya da Antep fıstığı
1 tatlı kaşığı toz şeker


Hazırlanışı:
1. Un ve kabartma tozunu çukur bir kapta karıştırdıktan sonra içine tereyağı ve sütü ilave edip karıştırıyoruz.

2. Şeker, brendi, vanilya ve limon suyunu katıp güzelce karıştırıyoruz. Sert bir hamur elde edeceğiz. Brendi kullanmak istemeyenler, onun yerine de limon suyu katabilir.

3. Yumurtaları sırayla tek tek ekleyerek hamuru karıştırmaya devam ediyoruz ve biraz yumuşatıyoruz.

4. Önceden yağlanmış 25 santim çapında yuvarlak bir fırın kabına koyuyoruz. Ben küçük boy yuvarlak Borcam'da pişirdim, tam geldi. :)

5. Şimdi keki fırına vermeye hazırız. Bozuk para koymak isteyenler hamurun istediği yerinden parayıgömüp saklayabilir.

6. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 25 dakika pişiriyoruz.

7. Bu arada üstü için fındık ya da fıstık ve şekeri havanda döverek hazırlıyoruz. Kek 25 dakika piştikten sonra bu karışımı üstüne döküp bir 20 dakika da pişiriyoruz.

8. Rengi döndüğünde kekimiz hazır demektir. Soğuduktan sonra dilediğimiz gibi kesip servis yapıyoruz. Afiyet olsun!



26 Aralık 2014 Cuma

Yılbaşı Şöleni: Trifle Tatlısı


Trifle klasik bir İngiliz tatlısıdır ve tek bir tarifi yoktur. Üç kattan oluşur, her katta sırasıyla bir çeşit ıslak kek, bir çeşit meyve, bir çeşit krema olur. Ben elimdeki brovniyi kullanarak, muz ve nar ekledim, arasına da buttercream (tereyağı ve pudra şekeri kremasından) eklenmiş krem şanti koydum. Kakaolu keklerimi kahve ve viski karışımıyla ıslattım. İngilizler bu tatlıyı en çok Noel dönemi yapıyor ve keklerini mutlaka alkollü bir içkiyle ıslatıyor. Aynı zamanda çok geleneksel bir adet daha trifle'ın içinde krema ve jöle beraber kullanmak. Benim tarifim jölesiz, ama dileyen meyvelerin üstünü jöleyle kaplayabilir.

Tüm malzemeleri farklı tat ve aromalı olanlarıyla değiştirebilirsiniz. Muz ve nar yerine çilek, kiraz ve kivi koyabilirsiniz. Özellike sert ve çok sulanmayan cins bir meyve seçmenizi tavsiye ederim, çünkü katları üst üste otururken alttakiler ezilip sulanabilir, bu da görüntüyü bozacaktır. Aynı sebepten, dipteki kekleri de çok fazla ıslatmayın; hatta mutfak fırçası yardımıyla azar azar ıslatırsanız daha dengeli olacaktır.
İstediğiniz şekilde büyük bir cam kase ya da ayaklı cam servis kasesi işinizi görecektir.



Malzemeler:
10 - 15 kişilik
10 büyük dilim brovni ya da kakaolu kek
1 bardak sütsüz, şekerli neskafe
3 çorba kaşığı viski (daha çok da olabilir)
3 paket krem şanti
2,5 bardak süt
6 - 7 adet yerli muz
1 büyük nar
2 kase dolusu beze (yoksa yerine herhangi bir fındık, fıstık, ceviz de koyabilirsiniz.) 

Hazırlanışı:
1. Bir bardak sıcak suya iki tatlı kaşığı neskafe, iki tatlı kaşığı şeker ve üç yemek kaşığı viski koyup karıştırıyoruz. Büyük brovni dilimlerini ince karelere böldükten sonra cam kasenin dibine aynı seviyede duracak şekilde diziyoruz, kahveli karışımla hafifçe ıslatıyoruz. 

2. Keklerin üstüne, öncelikle cam kasenin kenarını kaplayacak şekilde, eşit boylarda seçmeye özen göstererek muz dilimlerini bitişik bir şekilde diziyoruz. Keklerin ortasını da muz ve biraz narla dolduruyoruz.

3. 3 paket krem şantiyi iki buçuk bardak sütle hazırladıktan sonra içine iki yemek kaşığı oda sıcaklığında buttercream ekliyoruz ki, kıvamı yoğunlaşsın, altta kaldıkça ezilmesin. Buttercream için iki yemek kaşığı tereyağını iki tepeleme yemek kaşığı pudra şekeriyle krema olana dek çırpmanız yeterli.

4. Kremayı sıkma torbasına doldurduktan sonra muzlu narlı katın üstüne bolca sıkıyoruz. Üstüne kıtır bir tat vermesi için elimizle parçaladığımız bezeleri serpiştiriyoruz.

5. Şimdi aynı işlemi, kenardan sırasıyla nar ve muz görünecek şekilde üç kere tekrarlıyoruz. En üste kremayı sıktıktan sonra, trifle tatlısının içinde kullandığımız malzemeleri gösterecek şekilde bir süsleme yapıyoruz. Ben kenarlara muz dizip ortaya nar serpiştirdim ve aralara da bezeler yerleştirip birkaç dilim kek koydum. Yaratıcılık size kalmış.


6. Bu şık tatlıyı sofraya getirdiğinizde kimse gözlerini üstünden alamayacaktır. Büyük bir kaşıkla pasta tabaklarına ya da kaselere bölüştürebilirsiniz. Tatlı kaşığı ya da çatalıyla servis edilebilir. Afiyet olsun!


 



Balkabaklı Yılbaşı Turtası


 Yoğunlaştırılmış süt ya da krema kullanmadan, süt ve yoğurdu karıştırarak yaptığım bu turtada balkabağı miktarını arttırabilirsiniz. Taban hamuru her boyda turta kabına ve yuvarlak Borcam'a sığabilecek bollukta. Balkabağını daha çok koyarsanız, onunla beraber şekeri de arttırmayı unutmayın.


Malzemeler:
Tabanı için:
55 gr (2 yemek kaşığı) tereyağı
140 gr un
1/2 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı toz tarçın
1/2 çay kaşığı muskat rendesi
1/2 çay kaşığı toz karanfil
1 çay kaşığı tuz
50 gr beyaz şeker
1 yumurta

Orta harcı için:
7-8 dilim soyulmuş balkabağı
1 bardak süt
1/2 bardak yoğurt
2 yumurta
1/2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı toz karanfil
1/2 çay kaşığı muskat
1 çay kaşığı vanilya özü
2 tepeleme yemek kaşığı esmer şeker

Üstü için:
Bir bardak dövülmüş ceviz
2 yemek kaşığı esmer şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı toz tarçın

1.  Öncelikle balkabaklarını fırın tepsisine dizip üstünü alüminyum folyoyla kapattıktan sonra 45 dakika 200 derece fırında pişiriyoruz. Dilerseniz, çiğ olarak da kullanabilirsiniz. Çiğ balkabağı turtada pişince daha tatlı oluyor sanki. :)

2. Taban hamurunun tüm malzemelerini karıştırıp hamuru güzelce açtıktan sonra turta kabının dibine yerleştiriyoruz. Hamuru 30 dakika dinlenmek üzere buzdolabına kaldırıyoruz.

3. Orta harcın malzemelerinin tümünü kabaklar pişmemişse küçük küçük bölerek, pişmişse olduğu gibi, büyük bir robota atıp krema haline gelinceye dek karıştırıyoruz. Robot yerine hepsini çukur bir kaba koyup el blender'ı yardımıyla da ezebilirsiniz.

4. Buzdolabından hamurumuzu çıkarıp üstüne balkabaklı harcı döküyoruz ve önceden ısıtılmış 220 derece fırında 15 dk pişiriyoruz.

6. Turtamız sıcak fırında hızlıca pişerken esmer şeker, tarçın ve tereyağını elimizle güzelce karıştırıyoruz. İçine dövülmüş cevizleri de ekledikten sonra pişen turtayı fırından çıkarıp üstüne elimizle bolca serpiştiriyoruz.

7. Turtayı tekrar fırına verip bu kez 180 derecede 35 dakika daha pişiriyoruz. Afiyet olsun! 

**Küçük bir tavsiye, turtayı bir gün önceden hazırlarsanız ertesi gün servis ettiğinizde, tatların daha oturduğunu, baharatların daha leziz bir şekilde turtaya sindiğini göreceksiniz.

22 Aralık 2014 Pazartesi

Mini Turtalar: Mince Pies


Yeni tatlara açık olanlar için: klasik bir İngiliz Noel turtası tarifini paylaşmak istiyorum. Emek isteyen bir tarif olduğunu söylemekle beraber, uzun zaman beklemeye sabrı olmayanlar için alternatif iç harcı da geliştirdim. :)

Mince Pie, İngiltere'de Ortaçağ'dan beri Noel ziyafetlerinde masayı süsleyen bir mini tatlı turta. Adını iç harcından alıyor, Mincemeat. Eski zamanlarda buzdolabı olmadığından meyveler şeker ya da alkolle saklanırmış, tıpkı likör ya da reçel yapar gibi. Aynı zamanda et ve kıyma da öyle. Etler tütsülenir ya da kurutulur, jambon ya da pastırmaya dönüştürülürmüş. İşte bu tarif o günlerde doğup vazgeçilmez bir adete dönüşmüş. Bu yüzden çok eski ve has 'Mince Pie' tarifi yapanlar iç harcına kıyma da koyar. Kayınvalidem de Viktoryen dönemden kalma bir yemek kitabından her sene bize bu turtalardan yapar ve ilk yediğimde tatlı zannedip içinde kıyma olduğunu duyunca şok olmuştum! Artık genellikle sadece kuru ve yaş meyvelerden yapılıyor. Benim tarifim öyle.


Ancak çok önemli bir adım var; iç harcı 3 ay önce hazırlanıp kavanozlanıyor. Ve üç ay sonra, yani tüm tatlar iç içe geçip lezzet ve aroma olgunlaşınca kullanılıyor. Ancak onun da çaresini buldum. Taze elma kullanarak çabuk bir iç harcıyla kendi usulümüzce yapabiliriz. Alkollü içki kullanarak yemek yapmak istemeyenler için, kayınvalidemin anneme yaptığı alkolsüz, sadece meyve suyu kullanılan Mince Pie tarifini vereceğim. Giriş uzun oldu ama anlayın ne kadar şaşaalı bir lezzetten bahsettiğimi! =) Başta da belirttiğim gibi, yeni tatlara, baharat ve farklı yiyeceklere açık olanların denemesini tavsiye ederim. Oldukça yoğun aromalarla dolu çünkü.

Bu arada turta hamurundan yaklaşık 30 - 40 adet çıkar. Ne de olsa Yılbaşı zamanı, herkes ailece toplanıyor, akşam yemekleri uzun, bol bol tüketilmesi için çok sayıda yapmak isteyebilirsiniz. Ancak denemek için az yapmak isteyen, tüm tarifteki ölçülerin yarısını kullanabilir. Harcı çok yapıp hamuru az yaparsanız, harcı ağzı kapalı kavanozda alkollüyse 1 sene, alkolsüzse 1 ay saklayabilirsiniz. Hamurun püf noktasıysa her zaman un ölçüsünün yarısı kadar tereyağı, ve hamuru bir araya getirmeye yetecek kadar soğuk su kullanmak.


MALZEMELER:

HAMURU İÇİN:
500 gr un
250 gr tereyağı
200 ml soğuk su
1 çimdik tuz

*Tatlı hamur yapmak isteyenler için 100 gr pudra şekeri

ORİJİNAL İÇ HARCINI BİLİP DENEMEK İSTEYENLER İÇİN:
Toplamda 3 orta boy kavanoz dolusu çıkıyor; ölçünün yarısı kadar da yapabilirsiniz.

1 kg tatlı kırmızı elma (soyulup küp küp doğranacak)
500 gr kuru beyaz üzüm
500 gr kuru siyah üzüm
500 gr kuş üzümü
500 gr esmer şeker
225 gr file badem
2 limonun kabuğunun rendesi ve suyu
150 ml brendi ya da konyak
1 tatlı kaşığı mixed spice*
1 tatlı kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1/2 tatlı kaşığı toz muskat 

Hepsini büyük bir kapta karıştırıp bir iki gün o kapta bekletiyoruz ve ara ara kaşıkla karıştırıyoruz. Daha sonra kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatıyoruz ve üç ay kendi haline bırakıyoruz. Arada bir sıvıların karışması için kavanozları ters çevirip tekrar düzeltebiliriz. Kuru, serin ve karanlık bir dolapta saklayınız.
Alkolsüz yapıp üç ay olgunlaştırmak isteyenler, brendi yerine meyve suyu (elma suyu ya da üzüm suyu tavsiye ederim) kullanarak ağzı kapalı kavanozda saklayabilir. Tıpkı reçel gibi, kavanozu bir kez açtıktan sonra ya çabuk tüketmeli ya da buzdolabında saklamalı. 


TAZE İÇ HARCI YAPANLAR İÇİN:
500 gr tatlı elma (soyulup küp küp doğranacak)
200 gr kuru üzüm
200 gr mandalina (isteğe bağlı) (yarısı küp küp doğranacak ve yarısının suyu sıkılacak)
200 gr file badem
100 gr esmer şeker
1 limon kabuğu rendesi ve suyu
1 çay kaşığı mixed spice*
1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
1 çay kaşığı zencefil (isteğe bağlı)
1 çay kaşığı muskat (isteğe bağlı)
ALKOLLÜ YAPMAK İÇİN 50 gr brendi ya da konyak
ALKOLSÜZ YAPMAK İÇİN 50 gr elma suyu ya da üzüm suyu

*MIXED SPICE TARİFİ burada. Mixed spice kullanmayacaksanız, sadece altındaki üç baharatı ekleyebilirsiniz.

Tüm malzemeleri karıştırıp bir iki gün aynı kapta bırakın ve ara ara kaşıkla karıştırın. Daha sonra turtalarınızın içine birer tatlı kaşığı koyabilirsiniz.

Orijinal, ustasının elinden çıkan 'Mince Pie'lar, incecik ve kıtır. 

TURTANIN HAZIRLANIŞI:
1. Elde ya da rondonun bıçaklı kısmında hamurunuzu karıştırın. Bir saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra merdaneyle 3 mm inceliğinde açın. Hamuru ne kadar ince açarsanız, turtalar o kadar gevrek pişer.

2. Bu turtalar için çok derin olmayan bir muffin kalıbına, yani özel muffin kalıbına ihtiyaç duyacaksınız. Ancak bildiğimiz muffin kalıbında da pişirebilirsiniz. O zaman daha fazla harçla turtalarınızı doldurabilirsiniz.

3. Açtığınız ince hamuru ağzı geniş bir bardakla kesip muffin ya da sığ turta kalıbına yerleştirin. İç harcını tatlı kaşığıyla koyduktan sonra üstünü isterseniz şekilli kurabiye kalıbıyla, isterseniz biraz daha küçük bir bardakla kesin ve turtanın tepesine yerleştirin. Şekilli kestiğiniz kapağı bastırmadan da bırakabilirsiniz, kenarlarını çatalla ezerek hem şekil verip hem bastırabilirsiniz. Ben evde iki şekilde de yaptım ve üstüne bastırmadığım kapakların daha şık durduğunu söylemek isterim. :)

4. Üstlerine yumurta sarısı sürüp toz şeker serpiştirdiğimiz turtalarımızı 160 derece fırında 20 - 25 dakika ya da üstleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun!


Zencefilli Bisküvi Adamlar


Yılbaşı öncesi çeşit çeşit kurabiyelerle evi süslemek ve ailenizi sevindirmek için yepyeni bi rtarif. Has zencefilli kurabiye ailesi. Bu aileyi yapmak için Paşabahçe'den aldığım kurabiye kalıbı setinden faydalandım. İçinden bir büyük boy, bir küçük boy kız ve oğlan (toplam dört), bir köpek, bir ev ve bir araba kalıbı çıkıyor. İstediğiniz kadarını kullanabilirsiniz. Ya da sadece kurabiye adam kalıbıyla tek tip bisküvicikler de hazırlayabilirsiniz. Üstünüyse pudra şekerini bir iki kaşık suyla karıştırıp hazırladığınız icing ile ya da marketlerde hazır satılan renkli tüp süsleme şekerleriyle istediğiniz gibi dekore edebilirsiniz. Benimkiler şimdilik sade kaldı. :) Kurabiye hamurumu biraz kuru bıraktım sanırım, bu yüzden fırında pişerken üstleri çatladı.


Malzemeler:
450 gr un
2 tatlı kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı mixed spice -karışık balkabağı baharatı*
2 tatlı kaşığı karbonat
115 gr tereyağı
100 gr Golden Syrup ya da bal
100 gr esmer şeker
1 yumurta

*Mixed spice İngiliz mutfağında tatlı ve bisküvilerde kullanılan tarçın tadı ağır basan, içinde ayrıca muskat, karanfil gibi baharatların olduğu bir karışım. Yapılışını burada anlatmıştım. 

Hazırlanışı:
1. Un, zencefil, mixed spice ve karbonatı elekten geçirip derin bir kaseye alıyoruz.

2. Esmer şeker, tereyağı ve varsa Golden Syrup, yoksa balı bir sos tenceresine alıp kısık ateşte hepsi eriyip kıvamlı hale gelene dek pirişiyoruz.

3. Sosumuzu, kuru malzemelerin üstüne döküp çırpılmış yumurtayı da kattıktan sonra kurabiye hamurunu yoğurmaya başlıyoruz. İlk başta biraz sulu ve yapış yapış olabilir, yoğurmaya devam ettikçe kıvamını bulacaktır.

4. Hafifçe unladığımız temiz bir tezgahta hamuru 3 mm inceliğinde açıp kalıplar yardımıyla kestikten sonra kenarları ince bir tepside önceden ısıtılmış 160 derece fırına veriyoruz. Pişme süresi fırından fırına değiştiği için kesin zaman belirlemek zor, 8 - 10 dakika pişsinler, sonra gözünüz kurabiyelerin üstünde olsun. Çok bekleyip sertleşmelerini istemezsiniz. Benimkiler 12 dakikada pişti.

5. Tamamen soğuduktan sonra servis tabağına alıp süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun!

16 Aralık 2014 Salı

Üç Harçlı Sarma Börek

 
Malzemeler:
3 yufka
1 yumurta
1/2 bardaktan biraz fazla süt
Zeytinyağı
Süslemek için susam ve çörek otu

1. harç için: 2 demet ıspanak, 1 soğan, 100 gr çeçil peyniri ya da rendelenmiş kaşar peyniri

2. harç için: 300 gr kıyma, 1/2 bardak bezelye, 1/2 kırmızı soğan, 2 yemek kaşığı domates püresi ya da salça, 1 çay kaşığı biberiye, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber.

3. harç için: 200 gr beyaz peynir, 7 - 8 adet kurutulmuş domates, 2 tatlı kaşığı kuru fesleğen.

Hazırlanışı:
1. Yumurtanın sarısıyla beyazını ayırdıktan sonra beyazının içine yarım bardak süt ve göz kararı, yine aynı miktarda zeytinyağı katıp karıştırıyoruz.

2. Harçları üç ayrı kapta hazırlamaya başlıyoruz. Ispanakları bir soğanla birlikte 10 dakika kadar kavuruyoruz. İçine tuz ve karabiberini ekliyoruz.

3. Kıymayı bezelye hariç tüm malzemeler ve baharatlarla birlikte 10-15 dakika iyice pişirdikten sonra bezelyeyi ekliyoruz ve beş dakika daha kavuruyoruz.

4. Küçük bir kabın içinde kurutulmuş domatesleri sıcak suyla hafifçe ıslatıp yumuşatıyoruz. Doğrayıp peynir ve fesleğenle beraber eziyoruz ve güzel bir harç oluşturuyoruz.

5. Birinci yufkamızı alıp sütlü yumurtalı karışımdan bolca sürdükten sonra iki ucunu tam üst üste getirmeden büyük bir yarım daire şeklinde ikiye katlıyoruz. Uzun kısmına ıspanak harcını yayıyoruz. Fazla suyunu süzerek yerleştirmek daha iyi olur.

6. Ispanakların üstüne peynirleri dizdikten sonra kenarlarından kapatıp uzun kenarı üste doğru sarmaya başlıyoruz. Elimizdeki uzun yufkayı sağdan sola doğru yuvarlayıp gül şekli verdikten sonra önceden yağladığımız büyük yuvarlak tepsinin tam ortasına bırakıyoruz.

7. İkinci yufkayı da ilki gibi sütlü karışımla ıslattıktan sonra kıymalı harcı kenarına yayıp sarıyoruz. Tepsinin ortasındaki gül böreğinin etrafına doluyoruz.

8. Üçüncü yufkayı tezgaha serip sütlü karışımı fırçayla sürdükten sonra ikiye katlayıp uzun kenarına peynirli harcı eşit şekilde dağıtıp sarıyoruz ve tepsideki böreklerin etrafına sarıyoruz.

9. Daha fazla yufkayla ve daha fazla iç harcı hazırlayarak istediğiniz miktarda börek hazırlayabilirsiniz.

10. Kasedeki yumurta sarısını 1 yemek kaşığı suyla karıştırıp incelttikten sonra böreklerin üstüne fırçayla sürüyoruz. Dilediğimiz kadar susam ve çörek otuyla süsleyip 175 derece fırında 45 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun!