15 Kasım 2014 Cumartesi

Portokalopita ya da Portakal Pastası


Yunanistan'da portakalla yapılan şahane bir tatlı var ki, daha yeni keşfediyorum. Portokalopita ya da  'Portakal Turtası'. Ama 'Portakal Pastası' ismi daha uygun çünkü bu tatlı klasik anlamda bir turta değil.


Malzemeler:
Orta ya da büyük boy bir Borcam fırın kabı
Yaklaşık 8-10 kişilik

Şerbet için:
1,5 su bardağı şeker
1 portakalın suyu ve kabuğunun rendesi
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı bal

İç harcı için:
15 adet baklava yufkası
1 bardak yoğurt
4 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 kahve fincanı sıvıyağı
1 portakal kabuğu rendesi
1/2 portakal suyu
1 kahve fincanı şeker (isteğe bağlı)


Hazırlanışı:

1. Soğuması için zaman gerektiğinden önce şerbet malzemelerini tencereye koyup fokurdatıktan sonra 10 dakika daha pişirip kenara alıyoruz.

2. Baklava yufkalarını elimizle kabaca parçalayarak bir kaseye koyuyoruz. Fırını 180 dereceye ısıtmaya başlıyoruz.


3. Derin bir karıştırma kasesinde yumurtaları çırpıyoruz. İçine şeker, yağ, yoğurt, portakal kabuğu, portakal suyu, vanilya, kabartma tozunu ekleyip hep birlikte karıştırıyoruz.


4. Yufka parçalarını sulu karışıma azar azar ekleyip karıştırıyoruz. Birden hepsini koyunca yufkalar birbirine yapışıyor ve karışmıyor. Bu durumda tatlınız hamur olabilir.


5. Pasta harcı karışımını hazırladıktan sonra yağladığımız bir Borcam kaba döküyoruz. Geleneksel olarak oval ve derince cam kaplarda pişiriliyor. Ama dikdörtgen kap da kullanılabilir.


6. 180 derecede 30 dakika pişirdikten sonra keki fırından çıkarıp bıçakla hafifçe dilimlerin yerini belirleyen çizikler atıyoruz. Ardından soğuyan şerbeti sıcak kekin üstüne döküyoruz. Şerbet gözünüze çok görünmesin, pasta hepsini emiyor ve öyle olmalı.


7. Kabuğunu rendelediğimiz portakalı incecik dilimler haline bölüyoruz ya da yalnızca kabuğunu şeritlerle kesiyoruz. Bir sahana koyup üstüne 3-4 yemek kaşığı şeker ve 3 yemek kaşığı su ekleyip suyunu çekene ve portakallar yumuşayıp şekerlemeye dönüşene kadar pişiriyoruz. Kekin her diliminin üstüne gelecek şekilde süslüyoruz. Afiyet olsun!



1 yorum: