4 Kasım 2014 Salı

Kış Sebze Çorbası

 

Kış günü en taze sebzelerle en güzel karışık sebze çorbası. Hazır çorbalar yüzde yüz doğal malzeme diye satılıyor ama nedense evde yapılan daha güzeli daha bereketli, daha sıcak. Üstelik de kolay.

Malzemeler: 
4 sap pırasa
2 havuç
1 patates
1/4 demet karnabahr
2-3 parça brokoli
2 yemek kaşığı soğanlı domates sos (ev yapımı kaynatılmış domates)
4 diş sarımsak
1/2 bardak kırmızı ya da sarı mercimek
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kuru nane
Tuz, karabiber
Zeytinyağı
1 yemek kaşığı tepeleme tereyağı
1 adet haşlanmış tavuk göğsü (tercihe göre)

Hazırlanışı:

1. Pırasa, havuç ve patatesi temizleyip iri parçalar halinde doğruyoruz. Zeytinyağı koyduğumuz büyük bir tencerede kavurmaya başlıyoruz.

2. Üstüne iki yemek kaşığı soğanla beraber kaynatılmış domates püresi ve dört tam diş sarımsağı atıyoruz. Eğer hazır domates sosunuz yoksa, bir iki domatesi rendeleyip ekleyebilirsiniz. Çorba bol pırasalı olduğundan soğan katıp katmamak size kalmış.

3. Karnabaharları güzelce yıkayıp iri parçalara böldükten sonra tencereye atıyoruz, birkaç parça brokoli de ekliyoruz. Daha fazla da eklenebilir aslında, belli bir oran yok; ben çorbamın yeşil renk olmasından hoşlanmadığım için az koydum.

4. Üstüne beş altı bardak sebze suyu ya da tavuk suyu, yoksa içme suyu ekliyoruz ve fokurdamaya bırakıyoruz. Altını kısmadan önce mercimek, tuz, karabiber, bir tatlı kaşığı kimyon ve kuru nane ekliyoruz ve tüm sebzelerin haşlanmasını bekliyoruz.

5. Ara ara karıştırıyoruz, suyu az gelirse sıcak su ekliyoruz. Tüm sebzelerin piştiğinden emin olunca el blender'ı yardımıyla çorbayı pürüzsüz kıvama getiriyoruz.

 6. Servis etmeden önce tencereye büyük bir kaşık dolusu tereyağı ekliyoruz ve eriyene kadar karıştırıyoruz. Bir kenarda tavuk göğsünü haşlayıp üstüne garnitür olarak koyabilirsiniz de, koymayabilirsiniz de... =)) Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder