18 Şubat 2014 Salı

Köfteli Köri

Yeni başlayanlar için Hint yemekleri serisine hoşgeldiniz! :) Hint mutfağı benim için çok yeni bir keşif. 3 sene önce doğumgünümde ev yapımı Hint yemeği sürpriziyle 'Chicken Tikka Masala', Tavuk Tikka Masala ile tanıştım. En klasik, İngiltere'de en sevilen tarifmiş. Hatta bu tarifi İngilizler'in uydurduğu söyleniyor. Gerçek Hint restoranlarında bulmak zor. İngiltere'de halk zamanla çok sevdiği ve talep ettiği için orijinal Hint restoranlarına da girmiş. Uzun lafın kısası, ben de o zamanki erkek arkadaşım/şimdiki eşimin Hint yemekleri sevdası sonucu bu baharatlı mutfakla tanışmış oldum. İstanbul'da ve Londra'da çeşitli yerlerde yedik; kitaplar aldık; özel baharatları bulduk topladık ve evde denemelere başladık. Çoğunlukla tavuk ya da kuzu eti, köfteler ya da vejetaryenseniz çeşitli sebzelerin bol domatesli ya da yoğurtlu veya Hindistan cevizi sütü ve en az yedi sekiz baharatın karışmasıyla oluşturulan bir yemek karşınıza çıkıyor. Yanına belli başlı garnitürler var; buharda pişmiş beyaz pirinç, kuskus, patates, kızarmış soğan mücveri, naan adı verilen pideyle pita arası incelikte bir ekmek ve poppadum denen kıtır kıtır bir gevrek. Yavaş yavaş öğrendiğim tarifleri paylaşmaya başlayacağım. Başta çok karışık ya da zor görünebilir çünkü en önemli özelliği çok fazla ve bizim çok alışkın olmadığımız baharat çeşitleri kullanılması. Zaman ayırıp sabırla baharatları toplarsanız, hem mutfağınızın zenginleştiğini fark edecek, hem de farklı lezzetlerin keyfine varacaksınız.

Malzemeler:
2 kişiliktir
Köfteler için:
300 gr kıyma
1 çay kaşığı garam masala baharat karışımı
1 çay kaşığı kekik
Tuz, karabiber

Domatesli sos için:
2 tatlı kaşığı domates salçası
2 tatlı kaşığı kırmızı biberli domates ezmesi (ev yapımıdır, ya da domates ve biber salçası kullanabilirsiniz)
1 büyük domates rendesi
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı toz çili (ne kadar acı sevdiğinize bağlı -benim aldığım çili çok acı olduğundan bir tatlı kaşığı koydum ve çok acı oldu. Alışkın olmayanlar bir çay kaşığı koymalı)
1 tatlı kaşığı korma baharat karışımı*
1-2 adet kuru defne yaprağı
Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
1. Köfteleri yapmakla başlamadan önce küçük bir not düşmek isterim. İnek ve dana Hindistan'da inançları gereği kesilmiyor ve etleri tüketilmiyor. Bu yüzden teoride kuzu kıyma kullanılıyor. Ancak Hint mutfağı gurmesi ya da restoran şefi olduğumu iddia etmediğimden, kendi versiyonumu yaptığımdan gönül rahatlığıyla dana kıyması kullandım. Lütfen bu mutfağa gönülden bağlı olanlar alınmasın.
Buzdolabında çözülen kıymayı baharatlarla karıştırıp ceviz büyüklüğünde toplar yapıyoruz. Yağsız teflon tencereye atıp kızartmaya başlıyoruz. Hafifçe rengi döndükten sonra iki tatlı kaşığı salçayı bir bardak suyla açıyoruz. İçine diğer domates-biber ezmesinden katıp güzelce sulandırdıktan sonra köftelerin üstüne döküyoruz.
2. Köftenin kıyması kendi yağında piştiği için bu yemeğe hiç yağ eklemedim. Domates suyu fokurdadıktan sonra tuz, karabiber, zerdeçal, çili ve korma karışımını koyuyoruz. Güzelce karıştırıp altını kısıyoruz ve pişmeye bırakıyoruz.
3. Yanına bir bardak pirinci iki bardak suyla kaynatıyoruz. Hint yemekleri sos bakımından ağır olduğundan pirinci sadece haşlayıp bırakıyor, yemeğin sosuyla karıştırarak yiyorlar. Benim tavsiyem de bu yemeğin yanına klasik Türk pilavı değili böyle hazırlamak. Eğer pirinci bu şekilde sevmiyorsanız, onun yerine ince bulgur ya da kuskus da haşlayabilirsiniz.
4. Menümüzün tamamlanması için ve acılı bir yemek hazırladığım için yanına kıvırcık salata, bir nar, bir elma ve haşhaş tohumuyla bol limonlu bir salata yaptım. Eğer gerçek bir Hint tabağını tamamlamak isterseniz, bir parça kalın lavaş ısıtabilirsiniz. En kısa zamanda gerçek bir naan ekmek tarifi de ekleyeceğim.
5. Pirinç piştikten, domates sosu suyunu yarı yarıya çektikten sonra servise hazırız. Afiyet olsun!

*Korma baharat karışımı, büyük süpermarketlerde, dünya mutfağı reyonunda hazır bulunabiliyor. Dilerseniz evde de yapabilirsiniz. İşte ihtiyacınız olanlar: 1 tatlı kaşığı kuru kişniş tozu, kakule tohumu, kimyon, toz karanfil, toz tarçın, toz köri ve toz zencefil; hepsini bir havanda dövdükten sonra bu karışımdan tepeleme bir tatlı kaşığı yemeğe ekleyebilirsiniz. Karanfil ve tarçın diğer baharatların yanında hoş bir alt lezzet oluşturuyor. (Korma aslında başlı başına bir yemeğin adı; bu yemeği yapmak için satılıyor korma karışımları. Ama kim demiş, yeni başlayanlar deney yapamaz diye? Hindistan cevizi sütü ve tavuğun mükemmel birleşimi olan, hafif tatlı kormayı kesinlikle deneyeceğim.)

 Domatesli sos ve baharatlar hazır, altını kısıp suyunu çekmesini bekliyoruz. 
 Zerdeçal ve acı mı acı çili tozum. Zerdeçal köri baharat karışımına rengini veren, baskın bir tadı olmayan, antioksidan etkisinden dolayı başta kansere karşı çok güçlü olan ve sağlığa birçok faydası bulunan bir baharat.

Sade, basit Hint yemeği tabağımız hazır. Bir sonraki sefere pirinci haşlarken limon suyu ve safran da katmayı düşünüyorum. Üstüne süslemek için taze kişniş olsaydı, çok sevinecektim. Neyse ki, salatam işini gördü. :) Sıcak sofralar!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder