13 Haziran 2016 Pazartesi

Zeytinyağlı Ispanaklı Döşeme Börek


Malzemeler:
3 yufka
3 demet ıspanak (bir kiloya yakın)
1/2 soğan
1 kase lor peyniri ya da beyaz peynir
1 fincan süt ya da yoğurt suyu
1 yumurta
2 yemek kaşığı köftelik bulgur
Tuz, karabiber
1 çimdik muskat
Zeytinyağı
Çörek otu



Hazırlanışı:

1. Ispanakları güzelce yıkayıp doğranmış soğanla birlikte zeytinyağında kavuruyoruz. İçine tuz, biber, muskat ekleyip 10 dakika pişiriyoruz. Altını kapatıp fazla suyunu alıp soğumaya bırakıyoruz.

2. Büyük yuvarlak tepsiyi yağlayıp (ya da yağlı kağıt serip) birinci yufkayı yerleştiriyoruz, kenarlardan taşanları daha sonra üstüne bırakmak üzere bırakıyoruz.

3. Tepsinin tabanındaki yufkayı fırça ile hafifçe yağlıyoruz. İkinci yufkayla tepsiyi bir kat kaplayıp artanları koparıyoruz. Yine zeytinyağı sürdükten sonra yufka parçalarını diziyoruz. İkinci yufka bitene kadar aynı işlemi tekrar ediyoruz.

4. Soğuyan ıspanak harcının içine bir yumurta ve sütü ekleyip güzelce karıştırıyoruz.

5. Ispanak pişince çok sulandığından (suyunu süzmemize rağmen durdukça sulanır) yufkaları hamura çevirebilir. Bunu önlemek için tepsideki yufkalara iki avuç köftelik bulgur serpiyoruz. Pişerken akan suyu emecekler ve kimse tadını almayacak. =)

6. Yufkaların üstüne ıspanak harcını yaydıktan sonra peyniri elimizle kabaca ufalıyoruz ve sonuncu yufkamızı koyup zeytinyağıyla fırçalıyoruz. Önemli olan üst üste binmiş her katmanın arasında zeytinyağı bulunması.

7. Tüm yufkalar bitince kenarlardan taşan yufkayla böreğimizi güzelce örttükten sonra üstüne zeytinyağı sürüyoruz ve elimizle su serpiyoruz. Daha çıtır bir kabuk yapması için su çok işe yarıyor. Çörek otuyla süslüyoruz.

8. 175 derece fırında 45 dakika piştikten sonra... Afiyet olsun!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder