2 Haziran 2017 Cuma

Çilek Reçeli


İki küçük kavanoz ya da bir orta boy kavanoza yakın reçel için ben ayıklanıp temizlendikten sonra 610 gr ağırlığında çilek kullandım. Mayıs sonu, haziran başı tam mevsimi olduğundan en mis kokulu çilekleri semt pazarlarında bulabilirsiniz.

Daha fazla reçel elde etmek için tarifin iki ya da üç katını hazırlayabilirsiniz. Bu tarifte geleneksel çilek reçelinden biraz daha az şeker kullandım. Anneannemin tariflerinde genelde meyve ve şeker oranı aynı oluyor. 1 kilo reçele 1 kilo ya da 1250 gr toz şeker gibi.

Malzemeler:
610 gr çilek
250 gr toz şeker
1/2 limon suyu

Hazırlanışı:
1. Yıkayıp temizlediğimiz çilekleri ve toz şekeri tencereye koyup 2-3 saat sulanması için bekletiyoruz. Ben 3,5 saat beklettiğimde tencerenin dibinde su birikmişti.

2. Çilekleri şeker eriyene kadar önce orta ateşte, fokurdamaya başladıktan sonra da çok kısık ateşte 45-50 dakika kadar kaynatıyoruz. Miktarı az olduğu için reçel kıvamına gelmesi uzun sürmüyor.

3. Yarım saat kaynadıktan sonra yarım limon suyunu ekliyoruz.
Reçel kıvamını alıp almadığını anlamanın en güzel yolu, reçeli tahta kaşığa aldıktan bir iki saniye sonra kuru bir tabağa dökmek. Tabağı dikey tuttuğunuzda reçel çok zor akıyorsa, kıvamını almış demektir.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder