31 Ocak 2017 Salı

Kuru Üzümlü Damla Çikolatalı Kurabiye




Malzemeler:
2 yumurta
1/2 bardak toz şeker
1 çay bardağı yoğurt
100 gr yumuşamış tereyağı
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı damla çikolata
275 gr un
1 paket kabartma tozu

Hazırlanışı:
1. Yumurta ve şekeri güzelce çırpıyoruz. İçine tereyağı ve yoğurdu ekleyip karıştırıyoruz.

2. Karışıma damla çikolata ve kuru üzümü ekliyoruz.

3. Un ve kabartma tozunu elekten geçirerek ekleyip elimizle hamur haline getiriyoruz. Biraz yapışkan bir hamur oluyor. Unu az gelirse bir iki kaşık eklenebilir. Hamur yumuşak olmalı.


4. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp tepsiye aralıklarla diziyoruz. 170 derece fırında 15-17 dakika boyunca pişiriyoruz.
Afiyet olsun!

22 Ocak 2017 Pazar

Portakallı Kek



Malzemeler:
175 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
1 yemek kaşığı bal
2 orta boy portakal
175 gr toz şeker
3 yumurta
130 gr un
1 paket kabartma tozu
1 portakal kabuğu rendesi
3 yemek kaşığı süt


Hazırlanışı:
1. Fırını 175 derece ısıtmaya başlıyoruz. Kek kalıbımızı tereyağıyla yağladıktan sonra dibine balı döküyoruz.

2. Portakallardan birinin kabuğunu rendeleyip bir kenara alıyoruz. İki portakalı soyup ince ince dilimliyoruz ve bu dilimleri kek kalıbının dibine yerleştiriyoruz.

3. Karıştırma kabında tereyağıyla şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. İçine teker teker yumurtaları ekleyip özleşene kadar çırpmaya devam ediyoruz.

4. Üstüne un, kabartma tozu ve portakal kabuğu rendesini ekleyip hepsini yumuşak bir kek hamuru elde edene kadar karıştırıyoruz. Bu sırada içine üç kaşık (ya da gerekirse bira daha fazla) sütü ekliyoruz.

5. Kek hamurunu kalıba döküp spatulayla üstünü düzelttikten sonra 175 derece fırında 40-45 dakika pişiriyoruz.

6. Ilıkken kalıptan çıkarıp servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!


Ayva Reçeli


Malzemeler:
850 gr rendelenmiş ayva (1200 gr ayva soyulup temizlenince bu kadar çıktı)
750 gr toz şeker
3 bardak su
1/2 limon suyu (yaklaşık 3 yemek kaşığı)


Hazırlanışı:

1. Ayvaları yıkayıp soyup rendeliyoruz.

2. Üstüne suyu ekleyip 8-10 dakika kaynattıktan sonra toz şekeri döküp eriyene kadar karıştırıyoruz.

3. Fokurdayan reçelin altını kısıp 30-40 dakika, kıvam alana kadar pişiriyoruz.

4. Limon suyunu ekledikten sonra 10-15 dakika daha kaynatıyoruz. Suyunu tam çekmeden, yumuşamış, rengi koyulaşmış ve kaşıktan akmayan kıvama gelmişse, reçeliniz hazır demektir.

5. Soğuduktan sonra kavanozlara alıyoruz. Afiyet olsun!

10 Aralık 2016 Cumartesi

Bol Çikolatalı Turta


Daha önceden yayınladığım 'Çikolatalı Turta' tarifinin ölçülerinde ufak değişiklikler yaptım. Bu aralar bu tariften pişiriyorum.


Malzemeler:
2 paket Eti Burçak bisküvi
85 gr tereyağı

170 gr sütlü çikolata
2 yemek kaşığı bal
170 gr tereyağı
4 yumurta
80 gr dövülmüş ceviz

Hazırlanışı:
1. Bisküvileri robotta un haline gelene kadar parçalıyoruz. Diğer yanda tereyağını eritiyoruz. Eritilmiş tereyağı ile bisküvi kırıntısını karıştırıp yağlanmış turta kalıbına döküp elimizle iyice bastırıyoruz. Turta hamurunu buzdolabına kaldırıyoruz.


2. Bir sos tenceresinin içine tereyağı, çikolata ve balı koyup karıştırarak eritiyoruz.

3. Beş on dakika bekletip ılık hale geldikten sonra içine dört yumurtayı teker teker katıp çırpıyoruz.

4. Buzdolabındaki hamuru çıkarıp çikolata sosunu üstüne döktükten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika, ya da çikolata sosu tamamen sertleşene kadar pişiriyoruz.

Oda sıcaklığında ya da soğuk servis ediyoruz. Servis bittikten sonra kalanı buzdolabında saklıyoruz.



7 Aralık 2016 Çarşamba

Yıldız Kurabiye

Malzemeler:
225 gr un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tutam tuz
140 gr tereyağı
90 gr esmer şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 yumurta

Üstü için:
100 gr pudra şekeri
1 yemek kaşığı limon suyu

Hazırlanışı:
1. Un, kabartma tozu ve tuzu elekten geçiriyoruz. İçine küp küp doğranmış soğuk tereyağını ekleyip parmaklarımızla yediriyoruz. Ekmek kırıntısına benzer bir karışım elde ediyoruz.

2. İçine esmer şeker, tarçın ve yumurtayı ekledikten sonra kurabiye hamuru ele yapışmayacak hale gelene dek karıştırıyoruz.

3. Hamuru yarım santim inceliğinde açıp yıldız kalıpla şekiller çıkarıyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 13 dakika (ya da kızarana dek) pişiriyoruz. Afiyet olsun!

26 Kasım 2016 Cumartesi

Peynirli Poğaça-Kek


Malzemeler:
2 yumurta
1 su bardağı yoğurt
3/4 su bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
300 gr un
1 paket kabartma tozu
300 gr peynir
1/2 demet maydonoz
Çörekotu


Hazırlanışı:
1. Bir yumurtanın sarısını kenara ayırıp diğer yumurtaları, yoğurt, sıvıyağı ve tuzu karıştırıp çırpıyoruz.

2. İçine un ve kabartma tozunu eleyerek ekliyoruz. Macun kıvamında bir hamur elde ediyoruz.

3. Diğer tarafta yıkanmış, ayıklanmış maydonozları doğrayıp peynirle karıştırıyoruz.

4. Uzun kek kalıbını yağladıktan sonra hamurun yarısından biraz fazlasını dçküyoruz. Üstünü peynirli karışımla iyice kaplıyoruz. Hamurun geri kalanını peynirin üstüne yayıyoruz. Açıklık kalmamalı.

5. Çırpılmış yumurta sarısını sürüp çörekotu serpiyoruz ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında 45 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun!


6 Kasım 2016 Pazar

Reçelli Çikolatalı Bar


Malzemeler:
225 gr un
1/2 paket kabartma tozu
50 gr toz şeker
50 gr pudra şekeri
200 gr tuzsuz tereyağı
150 gr (rondoda az çekilmiş) yulaf ezmesi
225 gr böğürtlen reçeli (vişne de olabilir)
100 gr bitter çikolata parçası

Hazırlanışı:
1. Un ve kabartma tozunu elekten geçirin. İçine şekeri katıp parmak uçlarınızla soğuk tereyağını yedirin. Ekmek kırıntısı görüntüsüne kavuşmalı. Bu işlemi blender'da da yapabilirsiniz.

2. Karışıma yulaf ezmesini ekleyin ve 3/4'ünü dikdörtgen fırın tepsisine yayıp elinizle iyice bastırın.

3. 190 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. Çıkarıp biraz soğumasını bekleyin. Ilıkken üstüne reçeli sürüp çikolata parçalarını ve en üste hamurun geri kalanını serpin.

4. Elinizle hafifçe bastırıp 20-25 dakika daha kıtırlaşana kadar pişirin. Soğuyunca kesip servis yapın. Afiyet olsun!