24 Eylül 2016 Cumartesi
Bebeklere Yulaflı Kurabiye
1 yaşını dolduran ve yumurta alerjisi olmadığını bildiğim bebeğime arada bir atıştırmalık yemesi için yaptığım kurabiye çok lezzetli oldu. İster kendinize, ister çocuklarınıza bu kolay tarifi deneyebilirsiniz.
Malzemeler:
250 gr yulaf
125 gr oda sıcaklığında tereyağı
60 gr şeker
3 yemek kaşığı pekmez
1 yumurta
Hazırlanışı:
1. Yulafı mutfak robotunda biraz inceltiyoruz. Karıştırma kabında tereyağı, şeker, yumurta, yulaf ezmesi ve pekmezi iyice karıştırdıktan sonra elimizle ceviz büyüklüğünde toplar koparıp tepsiye diziyoruz.
2. Ben bu harçla 22 kurabiye çıkardım. Tepsiye dizdiğimiz top şeklindeki hamuru bir tatlı kaşığının tersiyle bastırıp hafif yassılaştırıyoruz.
3. 180 derece fırında 15 dk ya da karamel rengini alana kadar pişiriyoruz. Dışı kıtır, ortası yumuşak kalıyor. Afiyet olsun!
17 Haziran 2016 Cuma
Şeftalili Parça Çikolatalı Kolay Kek
Malzemeler:
3 yumurta
115 gr (1 su bardağı) toz şeker
240 gr (2,5 su bardağı) un
80 ml zeytinyağı (1 küçük çay bardağı) (Eritilmiş margarin de kullanabilirsiniz.)
240 ml (1 bardak) süt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
65 gr parçalanmış sütlü çikolata
3 şeftali
2 tatlı kaşığı tuzsuz tereyağı
3 tatlı kaşığı böğürtlen ya da ahududu reçeli
Hazırlanışı:
1. Yumurta ve şekeri mikserde çırpıyoruz.
2. Köpürdükten sonra içine süt, zeytinyağı ya da margarin, un, kabartma tozu ve vanilyayı katıp mikserde çırpmaya devam ediyoruz.
3. Çikolataları bıçakla iri iri doğrayıp içine atarak spatulayla karıştırıyoruz.
4. Diğer yanda şeftalileri soyup küp küp doğruyoruz. 1 tatlı kaşığı oda sıcaklığı tereyağı ve 3 tatlı kaşığı reçelle karıştırıyoruz.
5. Fırın kabının altını 1 tatlı kaşığı tereyağı ile yağlayıp şeftali karışımını eşit seviyede yayıyoruz. Üstüne kek hamurunu döküp 175 derecede 45 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun!
15 Haziran 2016 Çarşamba
Siyah Fasülye Körisi
Vejetaryen ve veganlar için ideal.
Tatlı ekşi aromalı, bol sarımsaklı ve baharatlı bu yemeği sade haşlanmış pirinçle ya da lavaşla yiyebilirsiniz. Siyah fasüyle yerine nohut da kullanabilirsiniz, ama pişme süresi farklarına dikkat etmek gerekir, nohut önceden haşlanırsa işiniz kolaylaşır.
Malzemeler:
5 küçük domates
2 soğan
2 dolmalık biber
5 büyük diş sarımsak
1 bardak siyah fasülye
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı köri tozu
1 kuru defne yaprağı
2 yemek kaşığı kırmızı şarap ya da üzüm sirkesi
1 tatlı kaşığı reçel
Tuz, karabiber, zeytinyağı
Hazırlanışı:
1. Siyah fasülyeleri iki saat öncesinden suya koyup bekletiyoruz, böylece pişme süresi kısalıyor. Daha sonra yarım saat kadar haşlayıp suyunu süzüyoruz.
2. Soğan, domates ve biberi doğrayıp zeytinyağında kavuruyoruz. Biraz öldürdükten sonra içine siyah fasülyeleri ekliyoruz.
3. İnce doğranmış sarımsak, salça, köri, defne, tuz ve karabiber (ve istediğimiz başka ne baharat varsa) ekleyip iyice karıştırıyoruz.
4. Altını kısmadan önce içine biraz kırmızı şarap ya da üzüm sirkesi ekliyoruz ve tadını dengelemesi için bir tatlı kaşığı (daha fazla değil) reçel koyuyoruz. Elinizde bulunan herhangi bir reçel olabilir; çilek ya da inciri tavsiye ederim.
5. Üstüne bir buçuk litre su ekleyip suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Fasülyelerin pişme durumuna göre daha fazla su eklenebilir. Afiyet olsun!
Bebekler İçin Havuçlu Mercimek Çorbası
Malzemeler:
1 küçük havuç
1/2 su bardağı mercimek
1 küçük soğan
3 su bardağı içme suyu
1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
Hazırlanışı:
1. Havucu halka halka doğrayıp mercimek ve suyla birlikte tencereye alıp haşlamaya başlıyoruz. Üstüne doğranmış soğanları ekleyip iyice haşlıyoruz.
2. Piştikten sonra altını kapatıp içine tereyağını ekliyoruz ve çatalla eziyoruz. Bebeğimizin çorbası hazır. Afiyet bal olsun!
13 Haziran 2016 Pazartesi
Zeytinyağlı Ispanaklı Döşeme Börek
Malzemeler:
3 yufka
3 demet ıspanak (bir kiloya yakın)
1/2 soğan
1 kase lor peyniri ya da beyaz peynir
1 fincan süt ya da yoğurt suyu
1 yumurta
2 yemek kaşığı köftelik bulgur
Tuz, karabiber
1 çimdik muskat
Zeytinyağı
Çörek otu
Hazırlanışı:
1. Ispanakları güzelce yıkayıp doğranmış soğanla birlikte zeytinyağında kavuruyoruz. İçine tuz, biber, muskat ekleyip 10 dakika pişiriyoruz. Altını kapatıp fazla suyunu alıp soğumaya bırakıyoruz.
2. Büyük yuvarlak tepsiyi yağlayıp (ya da yağlı kağıt serip) birinci yufkayı yerleştiriyoruz, kenarlardan taşanları daha sonra üstüne bırakmak üzere bırakıyoruz.
3. Tepsinin tabanındaki yufkayı fırça ile hafifçe yağlıyoruz. İkinci yufkayla tepsiyi bir kat kaplayıp artanları koparıyoruz. Yine zeytinyağı sürdükten sonra yufka parçalarını diziyoruz. İkinci yufka bitene kadar aynı işlemi tekrar ediyoruz.
4. Soğuyan ıspanak harcının içine bir yumurta ve sütü ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
5. Ispanak pişince çok sulandığından (suyunu süzmemize rağmen durdukça sulanır) yufkaları hamura çevirebilir. Bunu önlemek için tepsideki yufkalara iki avuç köftelik bulgur serpiyoruz. Pişerken akan suyu emecekler ve kimse tadını almayacak. =)
6. Yufkaların üstüne ıspanak harcını yaydıktan sonra peyniri elimizle kabaca ufalıyoruz ve sonuncu yufkamızı koyup zeytinyağıyla fırçalıyoruz. Önemli olan üst üste binmiş her katmanın arasında zeytinyağı bulunması.
7. Tüm yufkalar bitince kenarlardan taşan yufkayla böreğimizi güzelce örttükten sonra üstüne zeytinyağı sürüyoruz ve elimizle su serpiyoruz. Daha çıtır bir kabuk yapması için su çok işe yarıyor. Çörek otuyla süslüyoruz.
8. 175 derece fırında 45 dakika piştikten sonra... Afiyet olsun!
12 Haziran 2016 Pazar
Bebekler İçin Kıymalı Kabak
8 ay ve üstü bebekler için uygundur.
7 aylık bebekler için domates konmadan pişirilebilir.
Patates olduğu için ilaveten irmik ya da bulgur eklemedim. Bir de bu mamayı hazırladığım gün Aras biraz kabıza yakındı, bu yüzden havuç koymadım. Eklenirse daha lezzetli olur.
Malzemeler:
1 orta boy kabak
1 küçük patates
100 gr ince çekilmiş kıyma
1 avuç maydanoz
1/2 doğranmış soğan
1 yemek kaşığı domates püresi (domates alerjisine dikkat)
1 küçük havuç (arzuya göre)
Hazırlanışı:
1. Sebzeleri yıkayıp doğradıktan sonra bir tencereye alıp üstüne içme suyu koyalım. Sebzeler haşlanırken maydonoz, domates ve kıymayı ekleyelim.
2. Tüm sebzeler yumuşadıktan sonra çatalla ezip bebeğimize yedirebiliriz. Servis etmeden önce üstüne zeytinyağı ekleyelim. Ben ilk seferlik tadını alması için dereotu koydum ve bizimki sevdi. Deneyebilirsiniz.
Karamelize Soğanlı Mantarlı Rulo Börek
Malzemeler:
1 orta boy soğan
500 gr kültür mantarı
1 kahve fincanı kuru üzüm
1 çay kaşığı zerdeçal
1/2 çay kaşığı tarçın
Tuz, karabiber
2 yufka
Zeytinyağı
Hazırlanışı:
1. Soğanları zeytinyağında terletmeye başlıyoruz. Diğer tarafta mantarları temizleyip doğruyoruz. Mantarları soğana ekleyip ikisini güzelce kavuruyoruz.
2. İçine kuru üzüm, tarçın, zerdeçal, tuz, karabiber ekledikten sonra altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz.
3. Bir yufkayı temiz tezgaha serip ikiye katlıyoruz. Üstüne zeytinyağı ve bir avuç su serpiyoruz. Mantarlı harcı uzun kenarına döktükten sonra kolayca sarıp tepside salyangoz şekli veriyoruz.
4. Diğer yufkaya da aynısını yapıyoruz. Daha fazla börek yapmak isterseniz, harcın miktarını arttırıp dilediğiniz kadar yufka kullanabilirsiniz.
5. Rulo böreklerin üstüne zeytinyağı ve su serpiyoruz (ikisinin birleşimi börekleri çıtır yapıyor); susam ya da çörek otuyla süsledikten sonra 175 derece fırında 45 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun!
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)