23 Kasım 2014 Pazar

Biberiyeli Cevizli Ekmek


Malzemeler:
2 somun ekmek için

3 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağı (ve yağlamak için 2 ymek kaşığı daha)
450 gr beyaz un
1 tatlı kaşığı tuz
175 gr ceviz (iri parçalar halinde kırılmış)
3 yemek kaşığı kuru biberiye
500 ml ılık su

Hazırlanışı:
1. Küçük bir kasede kuru maya ve toz şekeri karıştırıyoruz. Üstüne 100 ml ılık su ekleyip bir kez karıştırdıktan sonra 15 dakika mayanın kabarmasını, kremamsı bir kıvam almasını bekliyoruz.
Bu arada daha sonra ekmek hamurunu dinlendireceğimiz, geniş bir cam kabı zeytinyağı ile hafifçe yağlıyoruz.

2. Çukur bir karıştırma kabına unu, tuzu ve zeytinyağını koyuyoruz, mayalı karışımı ve 200 ml ılık suyu ekliyoruz. Karıştırıp ekmek hamuru yapıyoruz. Oldukça yapışkan bir hamur elde ediyoruz.

3. Yapışkan ekmek hamurumuzu bol un serpilmiş temiz bir tezgaha alıp çekerek yoğurmaya başlıyoruz. Toplam 15 dakika boyunca yoğurmamız gerekiyor. Hamur elimize yapışırsa, azar azar tezgaha un serperek kıvamını buluyoruz.

4. Ekmek hamurumuzu 15 dakika yoğurduktan sonra havanda dövdüğümüz kuru biberiye ve dövülmüş cevizleri ekleyip içine eşit şekilde dağılacak şekilde yediriyoruz. Hamuru yağladığımız kaseye koyup üstünü temiz bir bezle örtüp ılık bir yerde 1,5 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Bu sürenin sonunda hamur iki katına kabarmış olacak. 

Hamurun kabarmış hali. Kaseden alıp içindeki havayı çıkardıktan sonra 
tekrar dinlendirmeye bırakacağız. 

5. Hamuru kaseden alıp elimizle bastırarak içindeki havayı çıkartıyoruz; birkaç dakika yoğurduktan sonra ortadan ikiye bölüyoruz ve iki adet 15 santim genişliğinde top ekmek hamuru yapıyoruz. Ekmek hamurlarımızı bir kez daha örtüp 30 dakika daha kabarmaya bırakıyoruz.

6. Hamurlar kabarırken fırını yakıp tepsiyi yağlıyoruz. Hamurlar tekrar iki katına ulaşınca tepsiye alıyoruz, üstüne fırçayla zeytinyağı sürüyoruz. 230 derece fırında orta seviyede 30 - 40 dakika, ya da altını çevirdiğimizde içi boş gibi ses gelinceye dek pişiriyoruz. Telde soğuttuktan sonra kesip servis edebiliriz. Afiyet olsun!  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder