Jamie Oliver'dan ilham aldık ve yaptık. Hamuru karıştırırken tereyağı dolaptan yeni çıkmış olmalı ve eklediğiniz su muhakkak soğuk olmalı. Hamuru çok fazla yoğurmadan, bir araya gelir gelmez top haline getirip dolapta dinlendirirseniz, kıyır kıyır olacaktır. İçine eklenen malzemeler, elimizde ne varsa koyduklarımız. Kendi baharat ya da farklı malzemelerinizi ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
1 büyük kase didilmiş hindi eti
6 - 7 sap pırasa
3 yemek kaşığı domates püresi ya da 1 yemek kaşığı salça
4 diş sarımsak
1/2 bardak beyaz şarap
Tuz, karabiber
Bir tutam muskat
3 yemek kaşığı gravy sos (ya da hindiyi pişirdiğiniz tepside kalan suyundan bir parça, yoksa sadece sıcak su ve bir kaşık un, hatta tavuk suyu bulyon da olur; tek amaç kıvam vermek)
3 yemek kaşığı süt ya da krema
1 yumurta sarısı
300 gr un
150 gr tereyağı
1/2 bardak soğuk su
1 çimdik tuz
Hazırlanışı:
1. Öncelikle unu ve küp küp doğradığımızı tereyağını parmak uçlarımızla, fazla ısıtmadan karıştırıp ekmek kırıntısı kıvamına getiriyoruz. Bu işlemi mutfak robotunda da yapabilirsiniz. İçine hamuru bir araya getirecek kadar soğuk su katıp toparladıktan sonra streç filme sarıp buzdolabında dinlendirmeye bırakıyoruz.
2. Fırında pişirdiğiniz hindiden kalan göğüs, but, her türlü eti didikleyip yıkanmış doğranmış pırasalar, domates, sarımsakla beraber tencereye koyup hafifçe çeviriyoruz.
3. Pırasalar biraz yumuşadıktan sonra beyaz şarap, gravy ya da tavuk bulyon, sıcak su, süt ve baharatları karıştırıp yoğun kıvamlı ama sulu bir iç harcı hazırlıyoruz.
4. Derince bir fırın tepsisi ya da Borcam'a iç harcını döküp üstünü kalınca açtığımız hamurla güzelce kaplıyoruz. Yumurta sarısını turta hamuruna sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 - 45 dakika ya da hamur pişene kadar pişiriyoruz.
Not: Hamur artarsa, başka turta ve benzeri tariflerde kullanabilirsiniz. Hamurun tümünü kullanmak isterseniz, fırın tepsinizi büyük tutabilirsiniz ya da orta boy bir fırın tepsisinin hem altını, hem de üstünü hamurla kaplayıp turta pişirebilirsiniz.
31 Aralık 2014 Çarşamba
Yılbaşı Gecesi Keki -Vasilopita
Yunan geleneklerinde Yılbaşı gecesine özel yaptıkları bir kek var ki, çok kolay, hafif ve pratik bir tarif. Fırına atmadan önce içine alüminyum folyoya sarılmış bir bozuk para ekleniyor. Bu bozuk para kimin diliminde çıkarsa, o kişiye şans ve uğur getirdiğine, o kişinin senesinin bolluk bereketle geçeceğine inanıyorlar. Bozuk para koymadan da keki yapabilirsiniz; ben bu sene arkadaşlarımızı ağırlarken bir eğlence olsun diye folyoya sarılı 1 TL koydum.
2,5 bardak un
1 çay kaşığı kabartma tozu
200 gr tereyağı (eritilmiş)
1 bardak süt
1 bardak toz şeker
1 tatlı kaşığı brendi
1 tatlı kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu
3 yumurta
(Arzu edenler için) Alüminyum folyoya sarılmış bir bozuk para
Üstü için:
1/2 bardak dövülmüş fındık ya da Antep fıstığı
1 tatlı kaşığı toz şeker
Hazırlanışı:
1. Un ve kabartma tozunu çukur bir kapta karıştırdıktan sonra içine tereyağı ve sütü ilave edip karıştırıyoruz.
2. Şeker, brendi, vanilya ve limon suyunu katıp güzelce karıştırıyoruz. Sert bir hamur elde edeceğiz. Brendi kullanmak istemeyenler, onun yerine de limon suyu katabilir.
3. Yumurtaları sırayla tek tek ekleyerek hamuru karıştırmaya devam ediyoruz ve biraz yumuşatıyoruz.
4. Önceden yağlanmış 25 santim çapında yuvarlak bir fırın kabına koyuyoruz. Ben küçük boy yuvarlak Borcam'da pişirdim, tam geldi. :)
5. Şimdi keki fırına vermeye hazırız. Bozuk para koymak isteyenler hamurun istediği yerinden parayıgömüp saklayabilir.
6. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 25 dakika pişiriyoruz.
7. Bu arada üstü için fındık ya da fıstık ve şekeri havanda döverek hazırlıyoruz. Kek 25 dakika piştikten sonra bu karışımı üstüne döküp bir 20 dakika da pişiriyoruz.
8. Rengi döndüğünde kekimiz hazır demektir. Soğuduktan sonra dilediğimiz gibi kesip servis yapıyoruz. Afiyet olsun!
26 Aralık 2014 Cuma
Yılbaşı Şöleni: Trifle Tatlısı
Trifle klasik bir İngiliz tatlısıdır ve tek bir tarifi yoktur. Üç kattan oluşur, her katta sırasıyla bir çeşit ıslak kek, bir çeşit meyve, bir çeşit krema olur. Ben elimdeki brovniyi kullanarak, muz ve nar ekledim, arasına da buttercream (tereyağı ve pudra şekeri kremasından) eklenmiş krem şanti koydum. Kakaolu keklerimi kahve ve viski karışımıyla ıslattım. İngilizler bu tatlıyı en çok Noel dönemi yapıyor ve keklerini mutlaka alkollü bir içkiyle ıslatıyor. Aynı zamanda çok geleneksel bir adet daha trifle'ın içinde krema ve jöle beraber kullanmak. Benim tarifim jölesiz, ama dileyen meyvelerin üstünü jöleyle kaplayabilir.
Tüm malzemeleri farklı tat ve aromalı olanlarıyla değiştirebilirsiniz. Muz ve nar yerine çilek, kiraz ve kivi koyabilirsiniz. Özellike sert ve çok sulanmayan cins bir meyve seçmenizi tavsiye ederim, çünkü katları üst üste otururken alttakiler ezilip sulanabilir, bu da görüntüyü bozacaktır. Aynı sebepten, dipteki kekleri de çok fazla ıslatmayın; hatta mutfak fırçası yardımıyla azar azar ıslatırsanız daha dengeli olacaktır.
İstediğiniz şekilde büyük bir cam kase ya da ayaklı cam servis kasesi işinizi görecektir.
Malzemeler:
10 - 15 kişilik
10 büyük dilim brovni ya da kakaolu kek
1 bardak sütsüz, şekerli neskafe
3 çorba kaşığı viski (daha çok da olabilir)
3 paket krem şanti
2,5 bardak süt
6 - 7 adet yerli muz
1 büyük nar
2 kase dolusu beze (yoksa yerine herhangi bir fındık, fıstık, ceviz de koyabilirsiniz.)
Hazırlanışı:
1. Bir bardak sıcak suya iki tatlı kaşığı neskafe, iki tatlı kaşığı şeker ve üç yemek kaşığı viski koyup karıştırıyoruz. Büyük brovni dilimlerini ince karelere böldükten sonra cam kasenin dibine aynı seviyede duracak şekilde diziyoruz, kahveli karışımla hafifçe ıslatıyoruz.
2. Keklerin üstüne, öncelikle cam kasenin kenarını kaplayacak şekilde, eşit boylarda seçmeye özen göstererek muz dilimlerini bitişik bir şekilde diziyoruz. Keklerin ortasını da muz ve biraz narla dolduruyoruz.
3. 3 paket krem şantiyi iki buçuk bardak sütle hazırladıktan sonra içine iki yemek kaşığı oda sıcaklığında buttercream ekliyoruz ki, kıvamı yoğunlaşsın, altta kaldıkça ezilmesin. Buttercream için iki yemek kaşığı tereyağını iki tepeleme yemek kaşığı pudra şekeriyle krema olana dek çırpmanız yeterli.
4. Kremayı sıkma torbasına doldurduktan sonra muzlu narlı katın üstüne bolca sıkıyoruz. Üstüne kıtır bir tat vermesi için elimizle parçaladığımız bezeleri serpiştiriyoruz.
5. Şimdi aynı işlemi, kenardan sırasıyla nar ve muz görünecek şekilde üç kere tekrarlıyoruz. En üste kremayı sıktıktan sonra, trifle tatlısının içinde kullandığımız malzemeleri gösterecek şekilde bir süsleme yapıyoruz. Ben kenarlara muz dizip ortaya nar serpiştirdim ve aralara da bezeler yerleştirip birkaç dilim kek koydum. Yaratıcılık size kalmış.
6. Bu şık tatlıyı sofraya getirdiğinizde kimse gözlerini üstünden alamayacaktır. Büyük bir kaşıkla pasta tabaklarına ya da kaselere bölüştürebilirsiniz. Tatlı kaşığı ya da çatalıyla servis edilebilir. Afiyet olsun!
Balkabaklı Yılbaşı Turtası
Yoğunlaştırılmış süt ya da krema kullanmadan, süt ve yoğurdu karıştırarak yaptığım bu turtada balkabağı miktarını arttırabilirsiniz. Taban hamuru her boyda turta kabına ve yuvarlak Borcam'a sığabilecek bollukta. Balkabağını daha çok koyarsanız, onunla beraber şekeri de arttırmayı unutmayın.
Malzemeler:
Tabanı için:
55 gr (2 yemek kaşığı) tereyağı
140 gr un
1/2 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı toz tarçın
1/2 çay kaşığı muskat rendesi
1/2 çay kaşığı toz karanfil
1 çay kaşığı tuz
50 gr beyaz şeker
1 yumurta
Orta harcı için:
7-8 dilim soyulmuş balkabağı
1 bardak süt
1/2 bardak yoğurt
2 yumurta
1/2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı toz karanfil
1/2 çay kaşığı muskat
1 çay kaşığı vanilya özü
2 tepeleme yemek kaşığı esmer şeker
Üstü için:
Bir bardak dövülmüş ceviz
2 yemek kaşığı esmer şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı toz tarçın
1. Öncelikle balkabaklarını fırın tepsisine dizip üstünü alüminyum folyoyla kapattıktan sonra 45 dakika 200 derece fırında pişiriyoruz. Dilerseniz, çiğ olarak da kullanabilirsiniz. Çiğ balkabağı turtada pişince daha tatlı oluyor sanki. :)
2. Taban hamurunun tüm malzemelerini karıştırıp hamuru güzelce açtıktan sonra turta kabının dibine yerleştiriyoruz. Hamuru 30 dakika dinlenmek üzere buzdolabına kaldırıyoruz.
3. Orta harcın malzemelerinin tümünü kabaklar pişmemişse küçük küçük bölerek, pişmişse olduğu gibi, büyük bir robota atıp krema haline gelinceye dek karıştırıyoruz. Robot yerine hepsini çukur bir kaba koyup el blender'ı yardımıyla da ezebilirsiniz.
4. Buzdolabından hamurumuzu çıkarıp üstüne balkabaklı harcı döküyoruz ve önceden ısıtılmış 220 derece fırında 15 dk pişiriyoruz.
6. Turtamız sıcak fırında hızlıca pişerken esmer şeker, tarçın ve tereyağını elimizle güzelce karıştırıyoruz. İçine dövülmüş cevizleri de ekledikten sonra pişen turtayı fırından çıkarıp üstüne elimizle bolca serpiştiriyoruz.
7. Turtayı tekrar fırına verip bu kez 180 derecede 35 dakika daha pişiriyoruz. Afiyet olsun!
**Küçük bir tavsiye, turtayı bir gün önceden hazırlarsanız ertesi gün servis ettiğinizde, tatların daha oturduğunu, baharatların daha leziz bir şekilde turtaya sindiğini göreceksiniz.
22 Aralık 2014 Pazartesi
Mini Turtalar: Mince Pies
Yeni tatlara açık olanlar için: klasik bir İngiliz Noel turtası tarifini paylaşmak istiyorum. Emek isteyen bir tarif olduğunu söylemekle beraber, uzun zaman beklemeye sabrı olmayanlar için alternatif iç harcı da geliştirdim. :)
Mince Pie, İngiltere'de Ortaçağ'dan beri Noel ziyafetlerinde masayı süsleyen bir mini tatlı turta. Adını iç harcından alıyor, Mincemeat. Eski zamanlarda buzdolabı olmadığından meyveler şeker ya da alkolle saklanırmış, tıpkı likör ya da reçel yapar gibi. Aynı zamanda et ve kıyma da öyle. Etler tütsülenir ya da kurutulur, jambon ya da pastırmaya dönüştürülürmüş. İşte bu tarif o günlerde doğup vazgeçilmez bir adete dönüşmüş. Bu yüzden çok eski ve has 'Mince Pie' tarifi yapanlar iç harcına kıyma da koyar. Kayınvalidem de Viktoryen dönemden kalma bir yemek kitabından her sene bize bu turtalardan yapar ve ilk yediğimde tatlı zannedip içinde kıyma olduğunu duyunca şok olmuştum! Artık genellikle sadece kuru ve yaş meyvelerden yapılıyor. Benim tarifim öyle.
Bu arada turta hamurundan yaklaşık 30 - 40 adet çıkar. Ne de olsa Yılbaşı zamanı, herkes ailece toplanıyor, akşam yemekleri uzun, bol bol tüketilmesi için çok sayıda yapmak isteyebilirsiniz. Ancak denemek için az yapmak isteyen, tüm tarifteki ölçülerin yarısını kullanabilir. Harcı çok yapıp hamuru az yaparsanız, harcı ağzı kapalı kavanozda alkollüyse 1 sene, alkolsüzse 1 ay saklayabilirsiniz. Hamurun püf noktasıysa her zaman un ölçüsünün yarısı kadar tereyağı, ve hamuru bir araya getirmeye yetecek kadar soğuk su kullanmak.
MALZEMELER:
HAMURU İÇİN:
500 gr un
250 gr tereyağı
200 ml soğuk su
1 çimdik tuz
*Tatlı hamur yapmak isteyenler için 100 gr pudra şekeri
ORİJİNAL İÇ HARCINI BİLİP DENEMEK İSTEYENLER İÇİN:
Toplamda 3 orta boy kavanoz dolusu çıkıyor; ölçünün yarısı kadar da yapabilirsiniz.
1 kg tatlı kırmızı elma (soyulup küp küp doğranacak)
500 gr kuru beyaz üzüm
500 gr kuru siyah üzüm
500 gr kuş üzümü
500 gr esmer şeker
225 gr file badem
2 limonun kabuğunun rendesi ve suyu
150 ml brendi ya da konyak
1 tatlı kaşığı mixed spice*
1 tatlı kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1/2 tatlı kaşığı toz muskat
Hepsini büyük bir kapta karıştırıp bir iki gün o kapta bekletiyoruz ve ara ara kaşıkla karıştırıyoruz. Daha sonra kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatıyoruz ve üç ay kendi haline bırakıyoruz. Arada bir sıvıların karışması için kavanozları ters çevirip tekrar düzeltebiliriz. Kuru, serin ve karanlık bir dolapta saklayınız.
Alkolsüz yapıp üç ay olgunlaştırmak isteyenler, brendi yerine meyve suyu (elma suyu ya da üzüm suyu tavsiye ederim) kullanarak ağzı kapalı kavanozda saklayabilir. Tıpkı reçel gibi, kavanozu bir kez açtıktan sonra ya çabuk tüketmeli ya da buzdolabında saklamalı.
TAZE İÇ HARCI YAPANLAR İÇİN:
500 gr tatlı elma (soyulup küp küp doğranacak)
200 gr kuru üzüm
200 gr mandalina (isteğe bağlı) (yarısı küp küp doğranacak ve yarısının suyu sıkılacak)
200 gr file badem
100 gr esmer şeker
1 limon kabuğu rendesi ve suyu
1 çay kaşığı mixed spice*
1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
1 çay kaşığı zencefil (isteğe bağlı)
1 çay kaşığı muskat (isteğe bağlı)
ALKOLLÜ YAPMAK İÇİN 50 gr brendi ya da konyak
ALKOLSÜZ YAPMAK İÇİN 50 gr elma suyu ya da üzüm suyu
*MIXED SPICE TARİFİ burada. Mixed spice kullanmayacaksanız, sadece altındaki üç baharatı ekleyebilirsiniz.
Tüm malzemeleri karıştırıp bir iki gün aynı kapta bırakın ve ara ara kaşıkla karıştırın. Daha sonra turtalarınızın içine birer tatlı kaşığı koyabilirsiniz.
Orijinal, ustasının elinden çıkan 'Mince Pie'lar, incecik ve kıtır.
TURTANIN HAZIRLANIŞI:
1. Elde ya da rondonun bıçaklı kısmında hamurunuzu karıştırın. Bir saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra merdaneyle 3 mm inceliğinde açın. Hamuru ne kadar ince açarsanız, turtalar o kadar gevrek pişer.
2. Bu turtalar için çok derin olmayan bir muffin kalıbına, yani özel muffin kalıbına ihtiyaç duyacaksınız. Ancak bildiğimiz muffin kalıbında da pişirebilirsiniz. O zaman daha fazla harçla turtalarınızı doldurabilirsiniz.
3. Açtığınız ince hamuru ağzı geniş bir bardakla kesip muffin ya da sığ turta kalıbına yerleştirin. İç harcını tatlı kaşığıyla koyduktan sonra üstünü isterseniz şekilli kurabiye kalıbıyla, isterseniz biraz daha küçük bir bardakla kesin ve turtanın tepesine yerleştirin. Şekilli kestiğiniz kapağı bastırmadan da bırakabilirsiniz, kenarlarını çatalla ezerek hem şekil verip hem bastırabilirsiniz. Ben evde iki şekilde de yaptım ve üstüne bastırmadığım kapakların daha şık durduğunu söylemek isterim. :)
4. Üstlerine yumurta sarısı sürüp toz şeker serpiştirdiğimiz turtalarımızı 160 derece fırında 20 - 25 dakika ya da üstleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun!
Zencefilli Bisküvi Adamlar
Yılbaşı öncesi çeşit çeşit kurabiyelerle evi süslemek ve ailenizi sevindirmek için yepyeni bi rtarif. Has zencefilli kurabiye ailesi. Bu aileyi yapmak için Paşabahçe'den aldığım kurabiye kalıbı setinden faydalandım. İçinden bir büyük boy, bir küçük boy kız ve oğlan (toplam dört), bir köpek, bir ev ve bir araba kalıbı çıkıyor. İstediğiniz kadarını kullanabilirsiniz. Ya da sadece kurabiye adam kalıbıyla tek tip bisküvicikler de hazırlayabilirsiniz. Üstünüyse pudra şekerini bir iki kaşık suyla karıştırıp hazırladığınız icing ile ya da marketlerde hazır satılan renkli tüp süsleme şekerleriyle istediğiniz gibi dekore edebilirsiniz. Benimkiler şimdilik sade kaldı. :) Kurabiye hamurumu biraz kuru bıraktım sanırım, bu yüzden fırında pişerken üstleri çatladı.
Malzemeler:
450 gr un
2 tatlı kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı mixed spice -karışık balkabağı baharatı*
2 tatlı kaşığı karbonat
115 gr tereyağı
100 gr Golden Syrup ya da bal
100 gr esmer şeker
1 yumurta
*Mixed spice İngiliz mutfağında tatlı ve bisküvilerde kullanılan tarçın tadı ağır basan, içinde ayrıca muskat, karanfil gibi baharatların olduğu bir karışım. Yapılışını burada anlatmıştım.
Hazırlanışı:
1. Un, zencefil, mixed spice ve karbonatı elekten geçirip derin bir kaseye alıyoruz.
2. Esmer şeker, tereyağı ve varsa Golden Syrup, yoksa balı bir sos tenceresine alıp kısık ateşte hepsi eriyip kıvamlı hale gelene dek pirişiyoruz.
3. Sosumuzu, kuru malzemelerin üstüne döküp çırpılmış yumurtayı da kattıktan sonra kurabiye hamurunu yoğurmaya başlıyoruz. İlk başta biraz sulu ve yapış yapış olabilir, yoğurmaya devam ettikçe kıvamını bulacaktır.
4. Hafifçe unladığımız temiz bir tezgahta hamuru 3 mm inceliğinde açıp kalıplar yardımıyla kestikten sonra kenarları ince bir tepside önceden ısıtılmış 160 derece fırına veriyoruz. Pişme süresi fırından fırına değiştiği için kesin zaman belirlemek zor, 8 - 10 dakika pişsinler, sonra gözünüz kurabiyelerin üstünde olsun. Çok bekleyip sertleşmelerini istemezsiniz. Benimkiler 12 dakikada pişti.
5. Tamamen soğuduktan sonra servis tabağına alıp süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun!
16 Aralık 2014 Salı
Üç Harçlı Sarma Börek
Malzemeler:
3 yufka
1 yumurta
1/2 bardaktan biraz fazla süt
Zeytinyağı
Süslemek için susam ve çörek otu
1. harç için: 2 demet ıspanak, 1 soğan, 100 gr çeçil peyniri ya da rendelenmiş kaşar peyniri
2. harç için: 300 gr kıyma, 1/2 bardak bezelye, 1/2 kırmızı soğan, 2 yemek kaşığı domates püresi ya da salça, 1 çay kaşığı biberiye, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber.
3. harç için: 200 gr beyaz peynir, 7 - 8 adet kurutulmuş domates, 2 tatlı kaşığı kuru fesleğen.
Hazırlanışı:
1. Yumurtanın sarısıyla beyazını ayırdıktan sonra beyazının içine yarım bardak süt ve göz kararı, yine aynı miktarda zeytinyağı katıp karıştırıyoruz.
2. Harçları üç ayrı kapta hazırlamaya başlıyoruz. Ispanakları bir soğanla birlikte 10 dakika kadar kavuruyoruz. İçine tuz ve karabiberini ekliyoruz.
3. Kıymayı bezelye hariç tüm malzemeler ve baharatlarla birlikte 10-15 dakika iyice pişirdikten sonra bezelyeyi ekliyoruz ve beş dakika daha kavuruyoruz.
4. Küçük bir kabın içinde kurutulmuş domatesleri sıcak suyla hafifçe ıslatıp yumuşatıyoruz. Doğrayıp peynir ve fesleğenle beraber eziyoruz ve güzel bir harç oluşturuyoruz.
5. Birinci yufkamızı alıp sütlü yumurtalı karışımdan bolca sürdükten sonra iki ucunu tam üst üste getirmeden büyük bir yarım daire şeklinde ikiye katlıyoruz. Uzun kısmına ıspanak harcını yayıyoruz. Fazla suyunu süzerek yerleştirmek daha iyi olur.
6. Ispanakların üstüne peynirleri dizdikten sonra kenarlarından kapatıp uzun kenarı üste doğru sarmaya başlıyoruz. Elimizdeki uzun yufkayı sağdan sola doğru yuvarlayıp gül şekli verdikten sonra önceden yağladığımız büyük yuvarlak tepsinin tam ortasına bırakıyoruz.
7. İkinci yufkayı da ilki gibi sütlü karışımla ıslattıktan sonra kıymalı harcı kenarına yayıp sarıyoruz. Tepsinin ortasındaki gül böreğinin etrafına doluyoruz.
8. Üçüncü yufkayı tezgaha serip sütlü karışımı fırçayla sürdükten sonra ikiye katlayıp uzun kenarına peynirli harcı eşit şekilde dağıtıp sarıyoruz ve tepsideki böreklerin etrafına sarıyoruz.
9. Daha fazla yufkayla ve daha fazla iç harcı hazırlayarak istediğiniz miktarda börek hazırlayabilirsiniz.
10. Kasedeki yumurta sarısını 1 yemek kaşığı suyla karıştırıp incelttikten sonra böreklerin üstüne fırçayla sürüyoruz. Dilediğimiz kadar susam ve çörek otuyla süsleyip 175 derece fırında 45 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun!
14 Aralık 2014 Pazar
Tatlı Ekmek
Bu haftaki ekmeğimiz yine bir İngiliz geleneği. Galler'de yapılan 'Bara Brith', tam çevirisiyle 'Benekli Ekmek', çay saatinde yenen, tatlı çörek kıvamında bir tarif. Bir büyük somun ya da iki küçük somun şeklinde pişirilebiliyor. Ben iki uzun ekmek şeklinde yaptım. Hazırlanışı ve pişmesi arasındaki toplam süre 5 saati bulabiliyor. Biraz sadakat isteyen bir ekmek. =) En güzel, ilk yapıldığı gün ılıkken biraz tereyağı ile çayın yanında yemek. Somunlardan birini buzluğa atıp iki üç hafta saklayabilirsiniz. Aynı gün tüketmediğimizde ben hep böyle yaparım. Bu yüzden de iki somun pişirmek daha pratik oluyor.
Malzemeler:
2 adet uzun kek kalıbı
1 paket hazır kuru maya
250 ml ılık süt
60 gr toz şeker
1 çırpılmış yumurta
500 gr beyaz un
1 tatlı kaşığı tuz
60 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
1 tatlı kaşığı mixed spice*
Kalıpları yağlamak için sıvıyağ
150 gr kuru siyah üzüm ve kuru kızılcık
Hazırlanışı:
*Mixed spice: İngiltere'de marketlerde hazır satılıyor; Amerika'daki 'Pumpkin spice' karışımına benziyor. Tarçın tadı ağır basan, toz karanfil, zencefil ve muskat karışımı. Küçük bir kaseye tepeleme 1 tatlı kaşığı toz tarçın koyun, içine 1/2 çay kaşığı toz karanfil, 1/2 çay kaşığı toz muskat, 1/4 çay kaşığı zencefil ekleyin ve karıştırın. Bu karışımdan silme 1 tatlı kaşığı, ekmekte kullanılacak.
1. Mayayı ılık sütün içinde şekerle birlikte çırptıktan sonra ılık bir yerde 10 dakika kadar, köpürünceye dek bekletiyoruz. İçine çırpılmış yumurtanın büyük bir kısmını ekliyoruz; bir miktarını ayırıyoruz, ekmekleri fırına vermeden önce üstüne sürmek için kullanılacak.
2. Unu, tuz ve tereyağıyla güzelce ovuşturarak karıştırıyoruz. Ekmek kırıntısı görüntüsü alınca içine şeker ve mixed spice karışımından katıyoruz. Kuru malzemeleri havuz yapıp sıvı malzemeyi içine döküyoruz. Parmaklarımızla yavaşça karıştırıyoruz.
3. Yapışkan bir hamur elde etmiş olacağız. Bu hamuru un serpilmiş temiz bir tezgaha alıp, tezgaha yapışmaması için, azar azar un serperek 10 dakika boyunca sürekli yoğuruyoruz. Sonucunda ele hafif yapışan kıvamda, elastik gibi bir hamur görüyoruz.
4. Bu hamuru top şeklinde alıp azıcık yağlanmış çukur bir kaba koyup üstünü kapattıktan sonra ılık bir ortamda 1,5 - 2 saat, ya da iki katı büyüyene kadar bekletiyoruz. Ben emin olmak için iki saat bekledim.
5. İki saatin sonunda hamuru un serpilmiş tezgaha alıp elimizle bastırıyoruz ve havasının çıkmasını sağlıyoruz. Bir merdaneyle 2 santim kalınlığında açtığımız hamurun üstüne kuru üzüm ve kuru kızılcık karışımını serpiyoruz. Daha sonra hamuru her taraftan ortaya toplayıp top haline getiriyoruz.
Burada bir not: Orijinal tarifte 225 gr kuru siyah ve beyaz üzüm karışımı kullanılıyor. Ben miktarı azaltıp kuru beyaz üzüm yerine kızılcık koydum. Daha seyrek meyveli bir ekmek pişirmek istedim. Daha bol meyveyle daha yoğun bir ekmek de şahane oluyor.
6. Şimdi hamuru tek parça halinde ister yuvarlak, ister başka türlü, istediğimiz şekilde fırın tepsisine alabiliriz. Veya benim yaptığım gibi, ikiye bölüp her parçayı bir somun kek kalıbına yerleştirebiliriz. Sonrasında tekrar 1,5 - 2 saat kabarması için üstünü kapatıp dinlenmeye alıyoruz. Ben bu kez de 2 saat beklettim.
Hazır olduğunu anlamak için hamura hafifçe bastırın, kolayce geri sekip eski halini alıyorsa yeterince kabarmış demektir.
7. Hamurun kabarma süresinin bitimine yakın fırını 190 dereceye ayarlıyoruz. Hamurlarımızı alıp üstüne arta kalan yumurtayı sürüp elimizle toz şeker serpiyoruz. Tek parçaysa 35 - 40, iki parça ekmekse 25 - 30 dakika pişiriyoruz. Eğer pişerken üstü hızla kahverengiye dönerse, koyu altın sarısı olduktan sonra alüminyum folyoyla örtün. Çok kahverengiye dönmesini istemiyoruz.
8. Sıcakken üzerine tereyağı sürerek servis yapın. Çay saatinde, özellikle okuldan gelen çocuklar için mükemmel bir tarif. İki somunu da bitirmemek için kendinizi zor tutacaksınız! Afiyet olsun!
7 Aralık 2014 Pazar
Vanilyalı Noel Kurabiyeleri
Yılbaşı yaklaştığı için her tarafta Noel ve yılbaşı süsleri, kurabiye kalıpları, Noel temalı ürünler satılıyor. Alman markası Tschibo'nun iki haftada bir değişen teması bu hafta da Noel sezonu fırıncılık. Küçük bir kutuda satılan üçlü kurabiye şekillendiricisi aldım ve tam bisküvi tarifimle yıldızlar yapmayı düşünürken kutunun içinden nişastalı bir vanilyalı kurabiye tarifi çıktı. Hemen denedim, uyguladım ve paylaşıyorum. Herkese bol neşeli, çok kahkahalı ve sağlık dolu bir yılbaşı sezonu dilerim. =)
Malzemeler:
250 gr yumuşamış tereyağı
1 yumurta
125 gr toz şeker
1 paket vanilin
1 çimdik tuz
250 gr un
125 gr mısır nişastası
1/2 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı krema
Hazırlanışı:
1. Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını şeker, yumurta, vanilin ve bir çimdik tuzla krema kıvamına gelinceye kadar mikserde karıştırıyoruz.
2. Bu arada unu, nişasta ve kabartma tozuyla kuru bir kasede birleştiriyoruz ve krema haline gelen mikserdeki karışıma krema ile birlikte katıyoruz.
3. Elimizle yoğurup yumuşacık bir kurabiye hamuru elde edince streç filme sarıp bir saat dolapta dinlendiriyoruz.
4. Hamuru fırından çıkardıktan sonra fırını 175 dereceye ısıtıyoruz. Temiz bir tezgaha hafifçe un serpip hamuru açmak üzere buraya alıyoruz.
5. Hamuru 3-4 milimetre inceliğinde açtıktan sonra yuvarlak ya da dilediğimiz şekilli kalıplarla kesiyoruz. Pişirirken çok önemli bir püf noktası, hepsinin aynı seviyede pişmesi ve aynı renk çıkması için aynı boyutta hamur kalıpları kesmeliyiz.
6. Kestiğimiz hamurların üstüne baskıyla şekil verdikten sonra incecik spatula bıçak yardımıyla şeklini bozmadan kaldırıp bisküvi tepsisine diziyoruz ve sıcak fırında 12-14 dakika kadar pişiriyoruz.
Eğer hazır bir şekil kalıbınız yoksa, annelerimizden kalma eski bir bardağın altındaki tırtıklı yüzeyden faydalanabilirsiniz. Bardağın ağzıyla hamurları kesip yuvarlak, daha sonra bardağın dibindeki oymalı bölümü yuvarlak kurabiyelere bastırarak vintage şekilli şirin bisküviler hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!
3 Aralık 2014 Çarşamba
Kolay Islak Kek ya da Brovni
Son derece kolay bu keki, isterseniz sossuz pişirip ortadan keserek kremayla iki kat doldurup, meyvelerle süsleyip pasta gibi de sunabilirsiniz. Her evde olan malzemelerden, 15 dakikada hazırlanıyor. Dilerseniz ceviz, fındık, hindistan cevizi katabilir; üstüne çikolata eritip süsleyebilirsiniz. Büyük dikdörtgen fırın tepsisinde yaparsanız, daha az kabarır ve tam Brovni olur. Hatta gerçek brovni tadı için parça çikolata içine ve dışına katılabilir. Yılların eskitemediği bu tarifi o kadar çok kez, o kadar farklı şekilde yaptım ki, kolaylığı ve tadı için garanti veriyorum. Şekerini daha çok koyabilirsiniz; ayrıca sıvıyağ yerine eritilmiş margarin ya da tereyağı ile de hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler:
3 yumurta
1,5 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı kakao
3/4 su bardağı süt
1/3 su bardağı zeytinyağı
1/2 su bardağı yoğurt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un
Hazırlanışı:
1. Üç yumurtayı şekerle iyice çırpıp soluk renkli bir krema kıvamına getirdikten sonra yavaş yavaş kakao, vanilya, süt, zeytinyağı ve yoğurdu katıp sulu bir hamur elde ediyoruz.
2. Bu sulu hamurdan bir bardak kenara ayırıyoruz. Daha sonra kekimizin üstüne sos şeklinde döküp ıslak kek yapacağız. Islak kek yapmadan pişirmek isteyenler hamurdan kenara ayırmasın ve tariftekinden yarım bardak daha fazla un kullansın.
3. Kalan hamura un ve kabartma tozunu güzelce yedirdikten sonra yağlanmış fırın kalıbına döküyoruz ve 175 derecede 45 dakika pişiriyoruz.
4. Fırından çıkar çıkmaz bıçakla kesip sosunu üstüne döküyoruz. Daha bol çikolata tadı ve Brovni lezzeti isteyenler, hemen eritilmiş çikolata ya da çikolata parçası da koyabilirler. Çikolata krizine birebir. :) Afiyet olsun!
2 Aralık 2014 Salı
Klasik İngiliz: Visneli Kek
Profesyonel bir pastacı elinden çıkmış, profesyonel süslemeyle süslenmiş, mis kokulu nefis ve farklı bir kek yapmak ister misiniz? İngiliz tatlılarından en klasik, en geleneksel, tarifi değişmez, 'high tea' dedikleri şık çay saati sofralarının vazgeçilmezi, kolay ve şahane bir kek. Hamurunda oda sıcaklığında tereyağı kullanmak şart. Ayrıca içindeki toz badem dokusunu zenginleştiriyor, kremamsı yapıyor. Toz badem elinizde yoksa, kullanmayabilirsiniz. Ama sonuç aynı olmayabilir. =) Bu keki ortası delik kek kalıbı yerine, yuvarlak bir tepsi ya da Borcam'da pişirebilirsiniz. Bu durumda kekin pişme süresi daha uzun olacaktır.
Malzemeler:
Bir kase dolusu vişne şekerlemesi ya da yıkanıp kurulanmış vişne reçeli tanesi ya da kurutulmuş kızılcık
225 gr un
1 paket kabartma tozu
175 gr oda sıcaklığında tereyağı
175 gr şeker
50 gr toz badem
3 yumurta
1 limon kabuğu rendesi
23 santim genişliğinde halka kek kalıbı
Hazırlanışı:
1. Şeker ve tereyağını krema kıvamına gelecek şekilde çırpıyoruz. Teker teker yumurtaları katıyoruz.
2. Un, kabartma tozu, toz badem, limon kabuğunu karışıma ekleyip koyu bir kek hamuru elde ettikten sonra içine hangi meyve şekerlemesini kullanıyorsanız, iyice kurulayıp una batırdıktan sonra kaseye atıp spatulayla güzelce kek hamuruna yediriyoruz.
3. Hafifçe yağlanmış, mümkünse altı düz, yoksa dilimli halka kek kalıbına karışımı döküp spatula yardımıyla eşit seviyede dağıtıyoruz. 160 derece fırında 35 dakika pişiriyoruz.
4. Kek fırından çıktıktan sonra 5 dakika dinlendirip kalıptan alıyoruz. Tamamen soğumasını bekliyoruz. Bu arada üstünün beyaz süslemesini hazırlıyoruz.
5. Icing süsleme: 175 gr pudra şekeri ve 1 limonun suyu. Limonun suyunu yavaş yavaş ekleyip süslemenin macun kıvamından biraz daha akışkan olmasını kontrol ediyoruz.
Püf noktası:
*Her limonun suyu farklı çıkacağından ikişer yemek kaşığı ölçüp katmanızı tavsiye ederim. Sos sulu olursa kekin iki yanından akıp dökülüyor. Amacımız mat beyaz renkte, tam akmayan, hafifçe yayılan bir sos elde etmek.
*Pudra şekerli icing kremasını dökmeden önce kekin tamamen oda sıcaklığına inmesini beklemeliyiz; yoksa pudra şekeri eriyip krema kıvamını kaybedecektir.
25 Kasım 2014 Salı
Kahveli Lezzet
Ortaokuldayken yaptığım ilk keklerden birinin tarifini bulunca o kadar sevindim ki, hemen tekrar yapmak istedim. Üstelik bu kez kendimden bir şey katarak tereyağı kullandım. Mutlu mutfağımda nostaljik kokular var bu akşam. :)
Malzemeler:
Kek için:
3 yemek kaşığı toz şeker (1/2 bardaktan az)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yumurta
2 su bardağı un
1/2 su bardağından az kuru üzüm
1/2 su bardağı kırılmış fındık
1,5 kahve fincanı su
1/2 kahve fincanı sade kahve (telvesiz)
1 paket kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tarçın
1 çimdik tuz
Üstü için:
1 bardaktan biraz az pudra şekeri
2 yemek kaşığı süt
1 paket vanilya
Hazırlanışı:
1. Oda sıcaklığındaki tereyağını, yumurta ve toz şekerle güzelce çırpıyoruz. Bir yandan diğer malzemeleri hazırlıyoruz.
2. Çırpmaya devam ederek içine un, kabartma tozu, kuru üzüm, fındık, su, kahve, tarçın ve tuz ekliyoruz.
3. Yoğun kıvamdaki karışımı yağlanıp hafifçe un serpilmiş yuvarlak ya da kare fırın kabına alıyoruz ve 175 derece fırına veriyoruz. 20 - 22 dakika, hafifçe kabarana dek pişiriyoruz.
4. Soğuduktan sonra üzerine süreceğimiz şekerli karışımı küçük bir kasede süt, vanilya ve pudra şekeriyle hazırlıyoruz. Afiyet olsun!
23 Kasım 2014 Pazar
Biberiyeli Cevizli Ekmek
Malzemeler:
2 somun ekmek için
3 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağı (ve yağlamak için 2 ymek kaşığı daha)
450 gr beyaz un
1 tatlı kaşığı tuz
175 gr ceviz (iri parçalar halinde kırılmış)
3 yemek kaşığı kuru biberiye
500 ml ılık su
Hazırlanışı:
1. Küçük bir kasede kuru maya ve toz şekeri karıştırıyoruz. Üstüne 100 ml ılık su ekleyip bir kez karıştırdıktan sonra 15 dakika mayanın kabarmasını, kremamsı bir kıvam almasını bekliyoruz.
Bu arada daha sonra ekmek hamurunu dinlendireceğimiz, geniş bir cam kabı zeytinyağı ile hafifçe yağlıyoruz.
2. Çukur bir karıştırma kabına unu, tuzu ve zeytinyağını koyuyoruz, mayalı karışımı ve 200 ml ılık suyu ekliyoruz. Karıştırıp ekmek hamuru yapıyoruz. Oldukça yapışkan bir hamur elde ediyoruz.
3. Yapışkan ekmek hamurumuzu bol un serpilmiş temiz bir tezgaha alıp çekerek yoğurmaya başlıyoruz. Toplam 15 dakika boyunca yoğurmamız gerekiyor. Hamur elimize yapışırsa, azar azar tezgaha un serperek kıvamını buluyoruz.
4. Ekmek hamurumuzu 15 dakika yoğurduktan sonra havanda dövdüğümüz kuru biberiye ve dövülmüş cevizleri ekleyip içine eşit şekilde dağılacak şekilde yediriyoruz. Hamuru yağladığımız kaseye koyup üstünü temiz bir bezle örtüp ılık bir yerde 1,5 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Bu sürenin sonunda hamur iki katına kabarmış olacak.
Hamurun kabarmış hali. Kaseden alıp içindeki havayı çıkardıktan sonra
tekrar dinlendirmeye bırakacağız.
5. Hamuru kaseden alıp elimizle bastırarak içindeki havayı çıkartıyoruz; birkaç dakika yoğurduktan sonra ortadan ikiye bölüyoruz ve iki adet 15 santim genişliğinde top ekmek hamuru yapıyoruz. Ekmek hamurlarımızı bir kez daha örtüp 30 dakika daha kabarmaya bırakıyoruz.
6. Hamurlar kabarırken fırını yakıp tepsiyi yağlıyoruz. Hamurlar tekrar iki katına ulaşınca tepsiye alıyoruz, üstüne fırçayla zeytinyağı sürüyoruz. 230 derece fırında orta seviyede 30 - 40 dakika, ya da altını çevirdiğimizde içi boş gibi ses gelinceye dek pişiriyoruz. Telde soğuttuktan sonra kesip servis edebiliriz. Afiyet olsun!
21 Kasım 2014 Cuma
Kuru Yemişli Kurabiye
Az şekerli, tereyağsız, esmer unla yapılmış kendi tarifimdir. Bu kurabiyeler vicdan azabı çekmeden yiyebileceğimiz türden. =)
Malzemeler:
1 yumurta
1/2 bardaktan az toz şeker
1/2 bardak zeytinyağı
1/2 bardak süt
6 adet kuru incir
6 adet kuru kayısı
1/2 bardak dövülmüş ceviz
1/2 bardak demlenmiş çay
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
2 - 2,5 bardak çavdar unu
Hazırlanışı:
1. Kuru incir ve kuru kayısıları (günkurusu) ufak ufak doğrayıp ılık çayın içinde yumuşaması için bekletiyoruz.
2. Yumurta, yağ ve toz şekeri çırpıyoruz. İçine diğer tüm malzemeleri katıp yapışkan ve yumuşak bir kurabiye hamuru elde ediyoruz. Unu azar azar ekleyerek kurabiye hamuru kıvamını tutana kadar deniyoruz. Kuru meyveleri katarken çayın hepsini hamura eklemeye gerek yok. İki üç kaşık kadarı güzel bir renk ve kıvam vermeye yetiyor.
3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar çıkarıp elimizde yuvarladıktan sonra aralıklarla fırın tepsisine diziyoruz ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında 12-14 dakika kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun!
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)