Yunan geleneklerinde Yılbaşı gecesine özel yaptıkları bir kek var ki, çok kolay, hafif ve pratik bir tarif. Fırına atmadan önce içine alüminyum folyoya sarılmış bir bozuk para ekleniyor. Bu bozuk para kimin diliminde çıkarsa, o kişiye şans ve uğur getirdiğine, o kişinin senesinin bolluk bereketle geçeceğine inanıyorlar. Bozuk para koymadan da keki yapabilirsiniz; ben bu sene arkadaşlarımızı ağırlarken bir eğlence olsun diye folyoya sarılı 1 TL koydum.
2,5 bardak un
1 çay kaşığı kabartma tozu
200 gr tereyağı (eritilmiş)
1 bardak süt
1 bardak toz şeker
1 tatlı kaşığı brendi
1 tatlı kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu
3 yumurta
(Arzu edenler için) Alüminyum folyoya sarılmış bir bozuk para
Üstü için:
1/2 bardak dövülmüş fındık ya da Antep fıstığı
1 tatlı kaşığı toz şeker
Hazırlanışı:
1. Un ve kabartma tozunu çukur bir kapta karıştırdıktan sonra içine tereyağı ve sütü ilave edip karıştırıyoruz.
2. Şeker, brendi, vanilya ve limon suyunu katıp güzelce karıştırıyoruz. Sert bir hamur elde edeceğiz. Brendi kullanmak istemeyenler, onun yerine de limon suyu katabilir.
3. Yumurtaları sırayla tek tek ekleyerek hamuru karıştırmaya devam ediyoruz ve biraz yumuşatıyoruz.
4. Önceden yağlanmış 25 santim çapında yuvarlak bir fırın kabına koyuyoruz. Ben küçük boy yuvarlak Borcam'da pişirdim, tam geldi. :)
5. Şimdi keki fırına vermeye hazırız. Bozuk para koymak isteyenler hamurun istediği yerinden parayıgömüp saklayabilir.
6. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 25 dakika pişiriyoruz.
7. Bu arada üstü için fındık ya da fıstık ve şekeri havanda döverek hazırlıyoruz. Kek 25 dakika piştikten sonra bu karışımı üstüne döküp bir 20 dakika da pişiriyoruz.
8. Rengi döndüğünde kekimiz hazır demektir. Soğuduktan sonra dilediğimiz gibi kesip servis yapıyoruz. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder